Αλματώδης αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

Το άλμα που καταγράφουν πυκνώνει τις ανησυχίες για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες βδομάδες οι καταναλωτές.

Του Νέστορα Βασιλείου

 

Στα ύψη ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο μαύρος χρυσός έσπασε και το φράγμα των 110 δολαρίων το βαρέλι, ενώ την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν και οι τιμές των σιτηρών.

Στο εσωτερικό έχει ηχήσει συναγερμός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία και ο πρόεδρος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη.

Προκαλούν ίλιγγο οι τιμές του πετρελαίου και του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

Το άλμα που καταγράφουν πυκνώνει τις ανησυχίες για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες βδομάδες οι καταναλωτές.   

 

Τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι

Brent: $113 (2 Μαρτίου)

-  $104,5 (1η Μαρτίου)

- Ιανουάριος 2022: $77

 

WTI: $111 (2 Μαρτίου)

- $102 (1η Μαρτίου)

- Ιανουάριος 2022: $74

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο:

- 2 Μαρτίου €195 MWh 

- 1η Μαρτίου €125 MWh

 

Τι προκάλεσε την απότομη αύξηση των τιμών

Πρόκειται για μια σειρά παραγόντων που έχουν όμως κοινούς παρονομαστές.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν μειώσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

- Τα διυλιστήρια δεν αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εξαιτίας των κυρώσεων.

-Υπάρχει και πολιτική καθοδήγηση στα διυλιστήρια της Δύσης να αποφύγουν αγορές από τη Ρωσία.

- Πλοιοκτήτες αποφεύγουν να στείλουν τα πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα για να παραλάβουν πετρέλαιο.

- Τα ασφάλιστρα των πλοίων που  εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εκτοξευθεί.

- Υπάρχει αυξημένη κίνηση πλοίων στα στενά του Βοσπόρου.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη προβληματική κατάσταση με την  παραγωγή πετρελαίου που δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Να σημειώσουμε ότι για τους ίδιους λόγους αυξάνονται και οι τιμές των σιτηρών.

Το σιτάρι χθες πρόσθεσε 7% στην τιμή του.

 

Ρωσικό πετρέλαιο σε εκπτώσεις

Η Ρωσία ακολουθεί την πολιτική των εκπτώσεων, η οποία παρά ταύτα δεν είναι ικανή για να διοχετευθεί στην αγορά όλο το ρωσικό πετρέλαιο Ούραλ.

Πωλούν πετρέλαιο με έκπτωση $11 το βαρέλι, παρά ταύτα δεν βρίσκουν αγοραστές για να απορροφήσουν ολόκληρη την παραγωγή.

Η Ρωσία υπό κανονικές συνθήκες:

- Παράγει: 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως

- Εξάγει: 8 εκατ. βαρέλια

- Εσωτερική αγορά: 3 εκατ. βαρέλια

 

Αγοράζουν Κίνα και Ινδία

Χθες έμειναν στα αζήτητα 2 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου. Οι πρώτοι που έσπευσαν να αγοράσουν το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο ήταν η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες φορτώνουν αποθεματικά. 

Η αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους μοιάζει περισσότερο με σταγόνα στον ωκεανό καθώς πέρασε απαρατήρητη.

Ο Τζο Μπάϊντεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις ΗΠΑ το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο .

Ο Πούτιν, συνεχίζει να απαντά στις κυρώσεις της Δύσης και  απαγορεύει πληρωμές μερισμάτων και τόκων σε ξένους επενδυτές που κατέχουν μετοχές ρωσικών εταιρειών και ρωσικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι που ανέρχονται στα $29 δισ.

Βάζει μπλόκο και στα ταξίδια των Ρώσων σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα κάτι το οποίο έρχεται να επισφραγίσει το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

 

Κοιτάζει αλλού η Κύπρος για τουρίστες

Στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή θα επιχειρηθεί μια πρώτη καταμέτρηση των ζημιών του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία.

Στην τουριστική βιομηχανία φαίνεται να συμβιβάζονται με το μοιραίο ότι δεν θα υπάρξουν φέτος τουριστικές ροές από τη Ρωσία.

Ενεργοποιείται σχέδιο Β' για προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, κυρίως της Ευρώπης, ενώ στο κάδρο τίθενται τα πανδημικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στην Κύπρο.

Αυτό συμβαίνει καθώς κάποιες χώρες έχουν λίγα έως και καθόλου πανδημικά μέτρα και θα είναι δύσκολο να έρθουν τουρίστες από αυτές τις χώρες με τα υφιστάμενα δεδομένα. 

Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της Τουρκίας που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και προφανώς θα είναι στις πρώτες επιλογές των Ρώσων.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στους συναδέλφους του στο Ecofin ότι: «Ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις από πλευράς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε, όπως η Τουρκία, είναι ανεπίτρεπτη αφού, διαβρώνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ενώ αποκομίζονται κέρδη εις βάρος των ευρωπαϊκών οικονομιών που εφαρμόζουν τις κυρώσεις». 

 

Τράπεζες και υπηρεσίες

Στις τράπεζες ψάχνουν τα πελατολόγιά τους για να εντοπίσουν ότι σχετίζεται με ρωσικά κεφάλαια.

Ο Υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένης της χαμηλής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στη ρωσική οικονομία και σε ρωσικές καταθέσεις.

Στις επαγγελματικές υπηρεσίες οι ανησυχίες έχουν γιγαντωθεί καθώς υπάρχει σημαντική σχέση και εξάρτηση με Ρώσους και εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Τα πάντα έχουν παγώσει καθώς δεν διενεργούνται συναλλαγές, εμβάσματα κοκ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ