Σταυρινίδης: Υπάρχει plan B για το Συνεργατισμό

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα άνοιξε και επίσημα τη Δευτέρα το εικονικό δωμάτιο δεδομένων για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, υλοποιώντας την τελευταία δέσμευση που είχε αναλάβει, δηλαδή την μείωση του ποσοστού του  κράτους στην ιδιοκτησιακή της δομή. Τι λέει στο Capital Today ο Γιάννος Σταυρινίδης. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη 

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής “Capital Today” και στον Σωκράτη Ιωακείμ στο Ράδιο Πρώτο, ο Προϊστάμενος Στρατηγικής και επικοινωνίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας  κ. Γιάννος Σταυρινίδης ερωτηθείς για τις επιλογές που δίνονται στους επενδυτές, ξεκαθάρισε τις μη επιλογές λέγοντας ότι, δεν είναι  επιλογή να αγοράσει τις μετοχές του κράτους.

«Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Συνεπώς αν κάποιος θέλει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο θα το κάνει στην επιλογή Α, που είναι η ιδανική –να συμμετάσχει δηλαδή σε αύξηση κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να υλοποιηθεί ο στόχος που είναι να μειωθεί η ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στη τράπεζα».

Όπως ανέφερε, πρέπει να αφουγκραζόμαστε και να καταλαβαίνουμε πού στέκεται η επενδυτική κοινότητα για αυτό και δίνεται και μια δεύτερη επιλογή, η οποία επιτρέπει σε κάποιους επενδυτές που είναι διαφορετικοί, να κοιτάξουν είτε τις κανονικές τραπεζικές εργασίες, είτε το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο. «Είναι δυο πολύ διαφορετικά πράγματα που αφορούν δυο πολύ διαφορετικούς επενδυτές και αφορούν και δυο πολύ διαφορετικές δουλειές».

Αξία του Συνεργατισμού 

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει προεργασία προηγουμένως και αποτίμηση της αξίας του Συνεργατισμού, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε: «Να ξεκινήσω από το σχέδιο Β. Βέβαια δεν εκπροσωπώ σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών. Έχει πει επανειλημμένως και θα γίνουν και άλλες τοποθετήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, ότι προφανώς και υπάρχει σχέδιο Β γιατί τα δημοσιονομικά σήμερα το επιτρέπουν. Μπορεί να μην μπορεί άμεσα να στηρίξει την τράπεζα το κράτος, μπορεί όμως έμμεσα και με πολλούς τρόπους να το πράξει και προτίθεται να το κάνει».  

Αν και η κρατική ενίσχυση απαγορεύεται σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν έμμεσοι τρόποι που μπορούν να δώσουν διεξόδους. «Αυτό νομίζω να το αφήσουμε και να το συζητήσουμε μετά τις 29 του μήνα γιατί υπάρχει ένα ορόσημο. Στις 29 θα μπορώ να σας πω πόσοι βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο και πόσο σοβαρά βλέπουν το θέμα. Εκεί θα ξέρουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον».

Αν δούμε ότι δεν υπάρχει κανένας μέσα στο δωμάτιο θα μπορούμε να συζητούμε και την επιλογή Β –την ακραία επιλογή, σημείωσε.

Όσον αφορά στην αποτίμηση, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι η αποτίμηση έχει γίνει στο παρελθόν και δεν έχει επικαιροποιηθεί. «Προφανώς θα γίνει και μια αποτίμηση καθώς προχωράμε στη διαδικασία απλώς και μόνο για να γνωρίζουμε και εμείς, ποιος είναι ο δικός μας πήχης».

Σχετικά με τα κεφάλαια και τις ανάγκες τόνισε ότι είναι ευαίσθητο το θέμα των πρώτων κατοικιών. «Αυτό το κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας το οποίο φαίνεται ότι είναι μπλοκαρισμένο ως ανακτήσιμο στοιχείο περιουσιακό και εκεί υπάρχει μια επικέντρηση από τον επόπτη προκαταρκτική – ακόμη δεν έχουμε την τελική του θέση – ότι  σε αυτό το μέρος του χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να δούμε κάποιες αυξημένες προβλέψεις λόγω του ότι δεν είναι εύκολα ανακτήσιμο αυτό που εξασφαλίζει το δάνειο. Αναμένουμε από τον επόπτη να τοποθετηθεί τελεσίδικα. Τότε θα μπορούμε να συζητάμε για το νούμερο που ψάχνουμε».

Ερωτηθείς για το νούμερο και συγκεκριμένα αν θα είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια ο κ. Σταυρινίδης απάντησε ότι τα 300 εκατομμύρια είναι για τις παλαιότερες παραδοχές, οι οποίες και εφαρμοστήκαν. «Τώρα δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ποσόν», σημείωσε.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το ποσό. Θα εξαρτηθεί από το τι έχουν ακριβώς υπόψη τους και πως θα ήθελαν να απορροφηθεί αυτό από την τράπεζα. Δηλαδή αν θα γίνει με μεταβατικές διατάξεις όπως έγινε στην Ελλάδα ή αν θα πρέπει άμεσα να ανέβουν οι προβλέψεις».

Ερωτηθείς εάν το κράτος θα διατηρήσει ποσοστό 25%, ο Προϊστάμενος Στρατηγικής και επικοινωνίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας  τόνισε ότι η συμμετοχή του κράτους δεν πωλείται.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Πρόεδρου της Κυπριακής Εταιρείας Συμμετοχών στο Capital Today, ότι προσπαθούν να δώσουν «μούχτην» το αεροπλανοφόρο του συνεργατισμού ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι δεν θα απαντήσει αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι έχει αξία ο συνεργατισμός και συμφωνεί με τον κ. Μουσκάλη σε αυτό το σκέλος.

«Και αυτό θα εκδηλωθεί μέσα από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Συνεπώς, υπάρχει αξία. Το τι προσπαθούμε να κάνουμε – για να ακουμπήσω και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του- εφαρμόζουμε το τελευταίο κεφάλαιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και βγάζουμε την τράπεζα από το σχέδιο. Βγάζουμε την τράπεζα από την κρατική στήριξη γιατί είχαμε ένα σχέδιο το οποίο υπογράψαμε για να πάρουμε το 1,5 δις ως δημοκρατία όχι σαν τράπεζα. Η Δημοκρατία δανείστηκε εκ μέρους μας. Ήταν η τελευταία δέσμευση , έχουμε ακουμπήσει όλα τα σημεία του συνεργατισμού. Έχουμε μειώσει το δίκτυο, το προσωπικό, έχουμε βάλει δομές, έχουμε κάνει όλα του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Προσφάτως συμφωνήσαμε και τη αποξένωση των εμπορικών δραστηριοτήτων και διασφαλίσαμε ότι θα παραμείνει στους συνεργατηστές αυτό. Συνεπώς έχουμε υλοποιήσει το σχέδιο και με αυτό τον τρόπο ανοίξαμε το δωμάτιο προχθές». 

Ενδιαφέρον από κυπριακές τραπεζες

Τέλος, σύμφωνα τον κ. Σταυρινίδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από κυπριακές τράπεζες για το εικονικό δωμάτιο δεδομένων, και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι απόδειξη ότι έχει γίνει καλή δουλειά στο Συνεργατισμό. «Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τραπεζικού χάρτη και αναγκαστικά και νομοτελειακά  οι παίχτες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος προφανώς και θα δείξουν ενδιαφέρον. Θα περιμένουμε όμως να δούμε ποιοι θα καταθέσουν δεσμευτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις».

«Έχουμε φέρει την Citybank για να κάνουμε μια σωστή διαδικασία, να δώσουμε χρόνο, να γίνει ανταγωνισμός, να κάτσουν οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν τα δικά τους νούμερα, και να πετύχουμε μια καλή συναλλαγή».

Αναφορικά με την Altamira, ο κ. Σταυρινίδης σημείωσε ότι η Altamira έχει ένα συμβόλαιο με την συνεργατική για να διαχειριστεί το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο και αυτό πάει με την Altamira.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ