Του Θεόδωρου Καυκαρίδη
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ίδια ιστορία. Πόσα έδωσαν οι ομάδες για μετεγγραφές, πόσο είναι το μπάτζετ ή καλύτερα το μισθολόγιο, πόση είναι η αξία κάθε ομάδας και κάθε παίκτη ξεχωριστά. Τα περί μπάτζετ και μισθολογίου φαίνονται όταν η ΚΟΠ ανακοινώνει τους ισολογισμούς έκαστης ομάδας. Η δε αξία, είναι ένα θέμα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες μετρήσεις γίνονται με βάση τις εκτιμήσεις του transfermarkt (ιστοσελίδα). Που παρακολουθεί βέβαια και αναλύει με βάση δικό του λογισμικό και τρόπο μέτρησης τις αξίες. Αν φυσικά κοιτάξουμε και κάποιες άλλες ιστοσελίδες, θα δούμε ότι οι αποκλίσεις (όπου υπάρχουν) στις εκτιμήσεις είναι ελάχιστες. Οπότε ας πάμε με transfermarkt και ας ξεκινήσουμε με το ακόλουθο. Η αξία, η εμπορική (με ποδοσφαιρικούς όρους) αξία του πρωταθλήματός μας είναι στα 158 εκατομμύρια. Το στρογγυλεύουμε εντελώς και λέμε 160.
Ακούγεται τεράστιο ποσό για το νησί των 800 χιλιάδων ψυχών, έστω και αν το ποσοστό ενασχόλησης του πληθυσμού με το ποδόσφαιρο είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Τα 158 τόσο εκατομμύρια είναι και πολύ περισσότερα από ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα, η αξία έχει ανέβει κατά 29% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Λογική η αύξηση ως ένα βαθμό, αν υπολογίσουμε ότι οι ομάδες είναι κατά δύο περισσότερες, ενώ οι στις πλείστες ομάδες υπάρχουν πλέον 17 ξένοι (αντί 15). Για την ακρίβεια ξεπερνάμε το 20%. Λογικό αν υπολογίσουμε ότι ομάδες όπως η Καρμιώτισσα και ο Ακρίτας έκαναν προϋπολογισμούς (και άρα έφεραν παίκτες μεγαλύτερης αξίας), υψηλότερους από τις ομάδες αυτού του βεληνεκούς. Αλλά και ότι για τις ομάδες που ανέβηκαν από την 2η κατηγορία η σύγκριση είναι με τα περσινά μπάτζετ. Αλλά πάλι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι ομάδες αναγνωρίζοντας τον απίστευτο πλέον ανταγωνισμό και την αλλαγή στάτους που επέφεραν οι Πάφος, Άρης στα ψηλά, ξοδεύουν… Δεν είναι αντιπροσωπευτικό, μου θυμίζει λίγο τον τρόπο μέτρησης του Μ.Ε.Ε (Μέσο Ετήσιο Εισόδημα), αλλά αν κάνουμε τη διαίρεση, τη σεζόν 22-23 ο μέσος όρος αξίας κάθε ομάδας πρώτης κατηγορίας είναι πάνω από 11 εκατομμύρια. Να θυμίσουμε και κάτι σημαντικό. Άλλο αξία στα χαρτιά και στα χαρτονομίσματα και άλλο αξία επί… χλοοτάπητα. Από υπεραξίες και υποτιμήσεις άλλο τίποτα. Θα έχει γενικώς ενδιαφέρον αν δούμε και να συγκρίνουμε ανόδους και καθόδους τον Μάιο.
Πράσινη η ακριβότερη
Αν ρωτούσαμε κάποιον για το ποια ομάδα έχει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία (πάντα σε επίπεδο αξίας ποδοσφαιριστών) δεν είναι λίγοι αυτοί που θα έλεγαν Άρης. Ίσως και λόγω των αφίξεων ορισμένων τρανταχτών ονομάτων. Αλλά την πρωτιά την έχει η Ομόνοια. Υπάρχει εξήγηση. Οι πράσινοι έχουν τον θεωρητικά νο1 ποδοσφαιριστή σε εμπορική αξία, αλλά και αρκετούς ακόμη που κυμαίνονται πάνω από εφταψήφιο αριθμό. Οπότε ο μέσος όρος αξίας ανεβαίνει και ιδού η πρωτιά, μπροστά από την Πάφο. Είναι ολόκληρη ιστορία όμως η εκτίμηση. Γιατί κάποιες ομάδες έχουν μεγάλο αριθμό ξένων παικτών κάτω των 22 ή έχουν μεγαλύτερο ρόστερ από άλλες. Οπότε μάλλον η εμπορική αξία μπορεί μεν να μετρηθεί με δύο όψεις. Πόσα (σύμφωνα με το transfermarkt), αξίζει η ομάδα και πόσος είναι ο μέσος όρος αξίας των ποδοσφαιριστών. Παράδειγμα, η Ανόρθωση είναι μόλις 7η σε γενική αξία, αλλά 3η σε μέσο όρο. Οπότε δεν βγαίνεις από μέσα και τόσο εύκολα. Ας κρατήσουμε το συνολικό 158 εκατομμύρια (157,4 για την ακρίβεια) και ας σημειώσουμε ότι η μέση αξία των παικτών (κοντά στους 450) είναι στις 350 χιλιάδες.
Ποιοι είναι οι πιο «ακριβοί»
Και εδώ πιθανόν να σκεφτείτε κάποια τεράστια ονόματα. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ηλικία, φρέσκια παρουσία (τελευταία χρόνια), συμμετοχές με Εθνικές ομάδες, προοπτική, ίσως και χρήματα που δαπανήθηκαν είναι που καθορίζουν το πόσο πάνω κάτω αξίζει ο ποδοσφαιριστής. Λοιπόν νο1 στη λίστα είναι ο Μορέτο Κασαμά της Ομόνοιας, που η αξία του κυμαίνεται στα 3 εκατομμύρια (η Ομόνοια πλήρωσε τα μισά για να τον αποκτήσει). Πίσω του με διαφορά 500 χιλιάδων ο Μάριους Στεπίνσκι του Άρη. Η λίστα γενικά των πρώτων σε εμπορική αξία δεν προκαλεί εντύπωση. Ο Πονς της ΑΕΚ (σε ίδια αξία με τον Πολωνό του Άρη), ο Ναμέ της Πάφου (αμφότεροι ήρθαν φέτος στο πρωτάθλημα), ο Κβιλιτάια, ο Ουάρντα. Παίζουν ρόλο οι ηλικίες, ο Πονς είναι ο μεγαλύτερος από τους πιο πάνω και είναι μόλις 29, ενώ ο πρώτος που πέρασε τα 30 είναι ο Σάιντο Μπεραχίνο της ΑΕΛ (θα τον δούμε σε ειδική κατηγορία) και ο Ρόμαν Μπεζούς της Ομόνοιας. Δεκαεννέα παίκτες αξιολογούνται πάνω από ένα εκατομμύριο, 26 συνολικά είναι στο εφταψήφιο. Αν τους καταγράψουμε ανά ομάδα έχουμε ανατροπή. Η Ανόρθωση (τα περί υψηλού μέσου όρου αξίας στην πρωτιά) αρπάζει την Ομόνοια και την Πάφο στους πέντε παίκτες. Στους τρεις είναι ο Απόλλων, από δύο έχουν ο Άρης, ο ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ, ένας είναι στη Νέα Σαλαμίνα και ένας στην ΑΕΛ. Αλήθεια ποιος είναι πρώτος στους τερματοφύλακες; Ούτε Φαμπιάνο, ούτε Γιοβάνοβιτς, ούτε Μπέλετς και πάει λέγοντας. Το transfermarkt και όχι μόνο, θεωρεί ότι είναι ο τερματοφύλακας της Πάφου Φίλιπ Μαϊχροβιτς με αξία 1,3 εκατομ. Μάλλον γιατί είναι μόλις στα 23 και είναι ήδη διεθνής.
Πάντως είναι και περιπτώσεις που προκαλούν εντύπωση, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αξίας. Είτε είναι ψηλά (π.χ Μίλετιτς), είτε είναι χαμηλά (π.χ Ρέσιο).
Κάποτε στα ύψη…
Πού είναι ο Αλεξάντερ Κακόριν; Έγινε μεγάλος ντόρος για τη μετεγγραφή του Ρώσου σέντερ φορ στον Άρη. Τα πόσα παίρνει μόνο στον Άρη το ξέρουν, αλλά είναι τεράστιο όνομα. Θα σας προκαλέσει φυσικά εντύπωση ότι αξιολογείται μόλις στις 800 χιλιάδες. Η αλήθεια είναι ότι κάπου εκεί τον βρήκαμε και αλλού. Το εκατομμύριο το αγγίζει, αλλά δεν το πιάνει. Αλλά η αλήθεια να λέγεται. Από τη χρονιά 18-19 ο Κακόριν έπαιξε σε 31 ματς πρωταθλήματος όλα και όλα. Είναι όμως ένας ποδοσφαιριστής που στα 23 του, το 2014 θεωρείτο το νο1 στη Ρωσία. Τότε έφτασε να αξίζει 18 εκατομμύρια (με σημερινές αξίες κοντά στα 22). Ο Κακόριν είναι ο αρχηγός της… παρέας που κάποτε θα κοιτούσαν (λόγω αξίας) την Κύπρο ως προορισμό διακοπών. Τα δύο μεγάλες μετεγγραφές της ΑΕΛ είναι τέτοιες περιπτώσεις. Σάντιο Μπεραχίνο. Το καλοκαίρι του 2015 , όταν ήταν στην Μπρόμιτς άξιζε 15 εκατομμύρια (με τόσα πήγε στη Στόουκ). Σήμερα στα 31 του (όπως ο Κακόριν) αξίζει το 1/10. Ο Κέβιν Μιραλάς έφτασε επίσης στα 2015 σε αξία 15 εκατομμυρίων. Σήμερα είναι κάτω από το μισό εκατομμύριο. Αλλά παίζει ρόλο η ηλικία του, αφού είναι ήδη στα 34. Αμέσως μετά Καρμιώτισσα και Τόμας Χούμποτσαν που στα ντουζένια του προ δεκαετίας σχεδόν έφτασε να αξίζει 10 εκατομμύρια (τώρα είναι στις 200 χιλιάδες, αλλά και στα 37 του). Ψηλά νούμερα (7,5 εκατ.) έφτασε πριν 4 χρόνια ο Πέρε Πονς (είναι στα 2,5), ο Χούπερ της Ομόνοιας (7) αλλά και ο Φαμπιάνο στα 6,5 (και αυτός το 2015). Το όριο των πέντε άγγιξαν ή και ξεπέρασαν ελαφρώς στην κορωνίδα της καριέρας τους, οι Τόμοβιτς, Γκονζάλες της ΑΕΚ, ο Ουαρίς της Ανόρθωσης και φυσικά ο Πάντσεον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Headquartering: Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για την οικονομία