Δίνουν €20 εκατ. μόνο «για να βρέξουν τα πόδια τους»

Ισραηλινό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια πέραν των €200 εκατ. ρίχνει δίκτυα στην κυπριακή κτηματαγορά. Τι αναφέρει στο Economy Today σε σχέση με τα σχέδια των επενδυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου

Όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, αυτό που συνήθως κάνουμε οι περισσότεροι είναι να κοντοσταθούμε λίγο στην παραλία για να βραχούν τα πόδια μας ώστε να πάρουμε την αίσθηση και την θερμοκρασία του νερού. Όταν διαπιστώσουμε ότι είναι κατάλληλο, προχωρούμε περισσότερο στα πιο βαθιά.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά ενώ μπαίνει σιγά – σιγά ο χειμώνας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα; Λοιπόν, η υπόθεση έχει ως εξής. Ισραηλινό fund, το οποίο διαχειρίζεται στο χαρτοφυλάκιο του κεφάλαια πέραν των €200 εκατομμυρίων και επικεντρώνεται σε επενδύσεις στην αγορά ακινήτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έβαλε την Κύπρο στα ραντάρ του και όπως πληροφορούμαστε ήδη έχει υπογράψει την πρώτη συμφωνία. Συγκεκριμένα, το fund είναι έτοιμο να διοχετεύσει στην αγορά ακινήτων κεφάλαια ύψους €20 περίπου εκατομμυρίων απλά και μόνο για να βρέξει τα πόδια του. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Ότι είναι διατεθειμένο να επενδύσει στην κυπριακή αγορά πολύ περισσότερα εφόσον διαπιστώσει ότι οι αποδόσεις που θα έχει από τις επενδύσεις του είναι στα επίπεδα που επιδιώκει. Και όπως μαθαίνουμε, το ποσοστό του return που επιδιώκει είναι της τάξης του 4-6%.

Οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι η συμφωνία που υπέγραψε το ισραηλινό fund για την εξεύρεση και αγορά ακινήτων ήταν με τη γνωστή εταιρεία G&P Lazarou. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Πέτρο Λαζάρου, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συμφωνία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το ποσό των €20 εκατ. που προτίθενται να επενδύσουν είναι μόνο για φέτος και εφόσον εξεύρουν τα ακίνητα που ψάχνουν και αποδώσουν τα αναμενόμενα θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου οι ισραηλινοί επενδυτές ψάχνουν τα εξής: Γη και οικιστικά οικόπεδα, ή ετοιμοπαράδοτα ακίνητα (πολυκατοικίες) φτάνει να μπορούν να αγοράσουν ολόκληρο το κτίριο, καθώς δεν τους ενδιαφέρουν ακίνητα με πολλούς ιδιοκτήτες. Θέλουν ακίνητα που θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα ή γραφεία προς ενοικίαση. Μάλιστα οι επενδυτές ψάχνουν άμεσα τα ακίνητα, καθώς θέλουν μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσουν σε αγορές, και γι’ αυτό έχουν ζητήσει τη συνεργασία του κ Λαζάρου. Ο οποίος, όπως μας ανέφερε θα αναλάβει να βρει τα ακίνητα, αλλά όχι και να τα ενοικιάσει, καθώς όπως προκύπτει οι ισραηλινοί επενδυτές έχουν το δικό τους δίκτυο και είναι σε θέση να βρουν ενοικιαστές. Αυτό εν πολλοίς σημαίνει ότι έχουν πελάτες επίσης ισραηλινούς που ψάχνουν να ενοικιάσουν ακίνητο στην Κύπρο.

Όσον αφορά στις τοποθεσίες που τους ενδιαφέρουν, ο κ. Λαζάρου ανέφερε ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη Λευκωσία και τη Λάρνακα, την οποία πιστεύουν ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Λευκωσία, οι επενδυτές από το Ισραήλ ψάχνουν ακίνητα κοντά στα πανεπιστήμια, ή εντός της πόλης. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν ενδιαφέρονται να βγουν πιο μακριά από τα Λατσιά. Σε σχέση τώρα με τη Λάρνακα, ο κ. Λαζάρου έκανε λόγο για την Αραδίππου, Λιβάδεια, Ορόκλινη, Δροσειά και Φανερωμένη.

Ο κ. Λαζάρου σημείωσε ότι η κίνηση αυτή  των ισραηλινών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή κτηματαγορά, αλλά και την οικονομία ευρύτερα αφού θα επενδυθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης προσωπικού που να είναι είτε απόφοιτοι πανεπιστημίου, είτε άτομα που έχουν αποχωρίσει από τις τράπεζες και έχουν οικονομικό υπόβαθρο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ryanair: Επενδύει στην Κύπρο και ανακοινώνει προσφορές από €29,99

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ