ΔΗΠΑ για εκποιήσεις: Διαφωνήσαμε με την κατ’ επείγουσα ψήφιση

Δελτίο Τύπου της ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για μη συνέχιση της αναστολής εκποίησεων θέτει το οικονομικό σύστημα της χώρας μας σε εγρήγορση.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία διαφωνήσαμε με την πρακτική της κατ’ επείγουσας ψήφισης, αφού έπρεπε να δοθεί χρόνος στον νέο Υπουργό Οικονομικών και την νέα διακυβέρνηση να παρουσιάσουν στη Βουλή τις εισηγήσεις τους για τα πιο πάνω προβλήματα.

Είμαστε εξ εκείνων που στηρίζουν ολιστικές και βιώσιμες λύσεις, κάτι που οι περιοδικές αναστολές δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν. Από την άλλη, θεωρούμε ότι η τεράστια βιασύνη κάποιων είναι αντιπαραγωγική και ενδεχομένως επιζήμια για τους επιδιωκώμενους στόχους του συγκεκριμένου νόμου.

Η προηγούμενη πρακτική της αναστολής εκποίησεων είχε καταστεί αναγκαστική, αφού είχε διασυνδεθεί με την έλλειψη λύσεων, σε σημαντικά προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Η αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ ευάλωτων ή δυσπραγούντων δανειοληπτών με στρατηγικούς κακοπληρωτές ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι άλλο σημαντικό πρόβλημα, αφού εκκρεμεί στη Βουλή η συζήτηση πολλών προτάσεων νόμων για τη διαχείριση προβληματικών δανείων και την εξισορρόπηση των σχέσεων τραπεζών και δανειοληπτών.

Το ίδιο ίσχυε και ισχύει και για την ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του Χρηματοπιστωτικού Επιτρόπου και του δεσμευτικού των αποφάσεων του. Εξίσου προβληματική ήταν η απουσία θεσμοθετημένου δικαστικού οργάνου για επίλυση συναφών διαφορών.

Επιπλέον, πρόβλημα εξακολουθεί να παρατηρείται στην απουσία θεσμικού διαλόγου μεταξύ του κράτους και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων. Αυτός ήταν άλλος ένας σημαντικός λόγος, που η νέα διακυβέρνηση έπρεπε να πιστωθεί με επιπλέον χρονικό περιθώριο, για να διεξάγει αυτόν ακριβώς το διάλογο.

Η πρωτοβουλία που είχαμε ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναλάβει στο παρελθόν, εξασφαλίζοντας συγκεκριμένες συγκλήσεις και συνεναίσεις από τον Σύνδεσμο αυτό, θα πρέπει να τύχει θεσμικής αξιοποίησης και οι συγκλήσεις αυτές να αποτελέσουν εφαλτήριο της τροποποιητικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Καλούμε, ως εκ τούτου, όλους τους εμπλεκομένους να προτεραιοποιήσουν την πρακτική των αναδιαρθώσεων και να αποφύγουν τις εκποιήσεις, παρέχοντας περιθώριο στη νέα κυβέρνηση να επιλύσει όλα τα προαναφερόμενα θέματα. Καλούμε ταυτόχρονα την Επιτροπή Οικονομικών να επισπεύσει τη διαβούλευση όλων των σχετικών εκκρεμοτήτων.

Μετά την χθεσινή απόφαση της Βουλής, καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε με μέγιστη αποτελεσματικότητα. Παραμένοντας συνεπείς στα όσα διακηρύττουμε για το θέμα εξ αρχής, τονίζουμε ότι οφείλουμε να προστατέψουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία, όπως όμως οφείλουμε ταυτόχρονα να προστατέψουμε τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, τους συνεπείς δανειολήπτες και τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μας που δυσπραγούν.

Διαβάστε επίσης: Κραδασμούς στον τομέα των ακινήτων προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ