Η Medochemie Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 

Με το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για τη χρονιά 2018, τιμήθηκε η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie, στο πλαίσιο των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις. 

Η Βράβευση πραγματοποιήθηκε σε Ειδική Επίσημη Τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο και τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης. 

Η ανώτατη αυτή διάκριση, αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση των προσπαθειών της εταιρείας Medochemie για τη συστηματική και υπεύθυνη λειτουργία της σε θέματα περιβάλλοντος, βασικό πυλώνα του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Φαρμακοβιομηχανίας. Η επιβράβευση της επιβεβαιώνει παράλληλα και τη δέσμευση της για την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθών επιχειρηματικών πρακτικών, καθώς και την αφοσίωσή της στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δρ. Χριστάκης Σεργίδης Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Medochemie o οποίος παρέλαβε το βραβείο, δήλωσε ότι η βράβευση ενδυναμώνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα που διεξάγει το προσωπικό της Medochemie  για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ο Δρ. Σεργίδης αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές επεσήμανε ότι το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία του πλανήτη από τότε που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών το 1880. Η μέση θερμοκρασία των τελευταίων πέντε ετών ήταν κατά 1.1°C υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει εξήγησε, ότι η θερμοκρασία πλησιάζει στον στόχο του 1.5°C, όπως αυτός έχει οριστεί ως κρίσιμο όριο κινδύνου από την συμφωνία των 200 κρατών του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Για να παραμείνει πρόσθεσε, ο πλανήτης στο +1.5°C, θα απαιτηθεί μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2010, τη στιγμή μάλιστα που οι δεσμεύσεις των κρατών παραπέμπουν σε άνοδο κατά +3°C, μια εξέλιξη που θα συνοδευτεί με κρούσματα ξηρασίας και πλημμύρες. Οι εντονότερες ξηρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σημείωσε, αναμένεται να παρατηρηθούν στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ειδικότερα στην Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη αναμένονται πλημμύρες.

Ο Δρ. Σεργίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με την χρήση της πράσινης ενέργειας, θα πρέπει να εφαρμοστεί και μια στρατηγική για την εξοικονόμηση νερού.

Το 2018 ήταν επίσης η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αρκτική από το 1880, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Medochemie. Στον Αρκτικό Ωκεανό τόνισε, η περίοδος παραγωγής του πάγου μειώνεται και οι σχηματιζόμενοι πάγοι είναι πιο λεπτοί, εύθραυστοι και λιώνουν πολύ σύντομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είπε, να γίνεται λιγότερη ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας και ο ωκεανός να απορροφά περισσότερη ενέργεια και να υπερθερμαίνεται.

Επίσης υπογράμμισε, η θερμοκρασία των ωκεανών αυξάνεται και από την θερμότητα που παγιδεύεται στη Γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου». Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις σχολίασε, λόγω της θερμικής διαστολής των νερών των ωκεανών αναμένεται άνοδος της στάθμης τους κατά 30 εκατοστά έως το 2100. Σε αυτή την άνοδο θα πρέπει να προστεθεί και αυτή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων. Αποτέλεσμα των δύο ξεχωριστών αυτών φυσικών διαδικασιών πρόσθεσε, θα είναι η απώλεια των ακτογραμμών και σε κάποιες περιπτώσεις τμήματα παραλιακών πόλεων θα βρεθούν κάτω από την θάλασσα.

Καταλήγοντας ο Δρ. Σεργίδης, προειδοποίησε ότι η μόλυνση του αέρα σκοτώνει κάθε χρόνο 600.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς τα παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες και άρα απορροφούν περισσότερους ρύπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ