Οι επιπτώσεις από τη μείωση των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών θα επιβαρύνουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι οποίες έχουν χαλαρώσει λόγω της κορύφωσης των επιτοκίων, της πτώσης του πληθωρισμού και των προοπτικών μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope.
«Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται να φτάνουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τους αυτό το Καλοκαίρι, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλαρώνουν εν αναμονή μιας ήπιας προσγείωσης για τις μεγάλες οικονομίες», αναφέρει ο γερμανικός οίκος σε έκθεση του με τίτλο "Πιστωτικές γραμμές: Η νέα εστίαση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών θα αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες".
Προσθέτει πως δεδομένων των εποικοδομητικών προοπτικών για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024 και ενδέχεται να παραμείνουν αυξημένα και μετά από αυτό».
Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες με τους τεράστιους ισολογισμούς των περιουσιακών στοιχείων χαμηλής απόδοσης που κληρονόμησαν και πώς οι όποιες μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων θα επηρεάσουν το πιστωτικό περιβάλλον.
«Ενώ δεν λείπει η φιλοδοξία των κεντρικών τραπεζών να συρρικνώσουν τελικά τους ισολογισμούς τους, πολύ λίγα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι προσπάθειες σχεδόν σταμάτησαν νωρίτερα μέσα στο έτος λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογραμμιζει.
Έκτοτε, προσθέτει, συνεχίστηκαν και τα λίγα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η αποπληρωμή των TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), είχαν μέχρι στιγμής πολύ μικρή επίδραση στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητα παραμένει υψηλή.
Ωστόσο, ο Scope αναφέρει ότι με τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν τελειώσει και τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει να μειώνεται, οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να επανεξετάσουν την ταχύτητα με την οποία μειώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
"Η μείωση της ρευστότητας είναι πιθανό να ωθήσει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, μόλις απομακρυνθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα και οι εμπορικές τράπεζες αρχίσουν να ανακατανέμουν τα χαρτοφυλάκια τους, για παράδειγμα μεταξύ δανείων και κρατικών ομολόγων", προσθέτει.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η JPMorgan σταμάτησε να επεξεργάζεται τις πληρωμές σιτηρών
ΚΥΠΕ