Ξανά στις 12 Σεπτεμβρίου οι 4 για την υπόθεση πολιτογραφήσεων

Πέραν του ενός χρόνου διήρκησε η έρευνα που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2023 θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η κατηγορούσα Αρχή θα ζητήσει εκ νέου την παραπομπή των τεσσάρων σε απ’ ευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 09:00, όπου θα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες και θα κληθούν να απαντήσουν με παραδοχή ή μη στις εναντίον τους κατηγορίες.

Η κατηγορούσα Αρχή θα ζητήσει, επίσης, όπως οι τέσσερις κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, αφού πρώτα τους υποβληθούν όροι, που θα πειστεί το δικαστήριο ότι χρειάζονται, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.

Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Αναστολή από τον περασμένο Ιούνιο και επανακαταχώρηση

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο στην αναστολή της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, η οποία επανακαταχωρήθηκε το επόμενο διάστημα, με το ίδιο κατηγορητήριο.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αποσύρθηκε, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου. Το Εφετείο ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.

Εξάλλου, οι δικηγόροι των κατηγορούμενων είχαν επιφυλαχθεί στην τελευταία δικάσιμο, πριν την απόσυρση της υπόθεσης, όπως διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πελατών τους και εγείρουν τις προδικαστικές ενστάσεις τους τόσο στο ζήτημα της αδυναμίας διάπραξης του αδικήματος, όσο και της εγκυρότητας των κατηγοριών, υπό νέα σύνθεση.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 η προηγούμενη παραπομπή τους

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν πρώτη φορά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή τους σε απ’ ευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Από το Δικαστήριο επιβλήθηκαν όροι, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των κατηγορουμένων στην δίκη. Για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ για τον Αντρέα Πιττάτζη εγγύηση τριάντα χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Συλλούρης εκπροσωπείται από τον δικηγόρο, Κρις Τριανταφυλλίδη, και ομάδα νομικών, ενώ τον Χριστάκη Τζιοβάνη και τον Αντώνη Αντωνίου, εκπροσωπεί ο δικηγόρος, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ο Αντρέας Πιττάτζης, ως δικηγόρος, εκπροσωπεί τον εαυτό του στο Δικαστήριο.

Πέραν του ενός χρόνου διήρκησε η έρευνα που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα

Η καταχώριση της υπόθεσης έγινε μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο του δικτύου Al Jazeera, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και επεκτάθηκε στο εξωτερικό, όπου λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία.

Επίσης, εξετάστηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των τεσσάρων υπό κατηγορία προσώπων.

Η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην απόσυρση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την Κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Θα βοηθήσει στο πρόβλημα των ΜΕΔ, το «Δικαστήριο Eκποιήσεων»;

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ