Εξαπλώνεται η κρίση ρευστότητας στην Κίνα– Μαζική φυγή επενδυτών

Τα μέτρα του Πεκίνου δεν φαίνονται να φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Η Zhongzhi με έδρα το Πεκίνο έχει προσλάβει μία από τις Big Four λογιστικές εταιρείες για να διενεργήσει ολοκληρωμένο έλεγχο της εταιρείας και αναζητά στρατηγικούς επενδυτές, ενημέρωσε η διοίκηση στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού η Zhongrong International Trust, κορυφαία εταιρεία επενδύσεων που ελέγχεται από τη Zhongzhi, έχασε πληρωμές για δεκάδες επενδυτικά προϊόντα από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές επενδυτών.

Η κινεζική εταιρεία, με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από την εξόρυξη έως τη διαχείριση πλούτου, είναι ο τελευταίος μεγάλος κινεζικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα, μετά την κατάρρευση άλλων, όπως η Anbang Insurance Group και η HNA Group.

Η πίεση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Zhongzhi, η οποία έχει αρκετά μεγάλη έκθεση στην ακίνητη περιουσία, είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα.

Η Zhongzhi αντιμετωπίζει μια «κρίση ρευστότητας» και έχει σταματήσει τις πληρωμές σε επενδυτές στα προϊόντα της, δήλωσε η ομάδα διαχείρισης στους επενδυτές στη συνάντηση.

Το σχέδιο προβλέπει «αυτοδιάσωση» μέσω αναδιάρθρωσης, με έμφαση στην είσπραξη χρεών και στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά η πτώχευση είναι επίσης μια επιλογή, πρόσθεσαν, χωρίς να αποκαλύπτουν το ύψος του χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Πωλούν δολάρια για γιουάν

Την ίδια στιγμή, μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας εμφανίστηκαν να πωλούν δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν γιουάν τόσο στις χερσαίες όσο και στις υπεράκτιες αγορές συναλλάγματος, όπως είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Reuters.

Επισημαίνεται ότι αν και συναλλάσσονται για λογαριασμό τους ή για να εκτελούν εντολές πελατών, οι κρατικές τράπεζες συχνά ενεργούν κατ’ εντολή της κεντρικής τράπεζας όταν το γιουάν βρίσκεται υπό πίεση, όπως συμβαίνει τώρα.

«Η πώληση δολαρίων από την κρατική τράπεζα έχει γίνει μια νέα κανονικότητα για να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης του γιουάν», ανέφερε trader με έδρα τη Σαγκάη.

Υπεράκτια υποκαταστήματα των κρατικών τραπεζών εθεάθησαν επίσης να πουλούν δολάρια κατά τη διάρκεια των ωρών συναλλαγών στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Το γιουάν έχει χάσει περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου από την αρχή του μήνα και 6% από την αρχή του έτους.

Η πρόσφατη επιτάχυνση της πτώσης του γιουάν είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης διαφοράς απόδοσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και των εντεινόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τους αυξανόμενους κινδύνους χρεοκοπίας στους τομείς των ακινήτων και των σκιωδών τραπεζών.

Η αργή εφαρμογή των μέτρων τόνωσης από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης έχει απογοητεύσει τους επενδυτές. Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία, με τίμημα τη μεγαλύτερη πίεση στο γιουάν.

Αυτή την εβδομάδα, οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι επενδυτές υπέθεταν ότι η PBOC θα χαλάρωνε περαιτέρω την πολιτική μετά από μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αν έθετε το γουάν υπό μεγαλύτερη πίεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να επιβραδύνουν την πτώση του γιουάν, με την PBOC να ορίζει επίμονα μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη διόρθωση και τις κρατικές τράπεζες να πωλούν δολάρια.

Παρόμοια τακτική παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η PBOC ζήτησε επίσης από μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γιουάν σε υπεράκτιες αγορές καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την πτώση του εθνικού νομίσματος.

Περιορίζεται ο δανεισμός σε γιουάν

Μια τακτική που φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα είναι οι κρατικές τράπεζες να δανείζουν λιγότερο γιουάν στην υπεράκτια αγορά του Χονγκ Κονγκ, καθώς η στενότητα ρευστότητας εκεί συνέβαλε στον περιορισμό της πτώσης του γιουάν αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι traders.

Το κόστος δανεισμού σε γιουάν του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, με το δείκτη αναφοράς διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου CNH Χονγκ Κονγκ (CNH HIBOR) να αυξάνεται σε γενικές γραμμές.

Ξεφορτώνονται μετοχές

Ταυτόχρονα, όπως γράφουν οι FT, οι παγκόσμιοι επενδυτές ξεφορτώνονται κινεζικούς τίτλους, καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις δεσμεύσεις του Πεκίνου  στα τέλη του περασμένου μήνα να ενισχύσει τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία των νέων και να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στον προβληματικό τομέα ακινήτων της χώρας.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν απογοητεύσει την αγορά», δήλωσε στους FT ο Mohammed Apabhai, επικεφαλής στρατηγικής εμπορικών συναλλαγών στην Ασία στη Citigroup. «Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση και ανησυχία από τους επενδυτές για την έλλειψη οποιασδήποτε σταθερής πολιτικής δράσης».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τρεις εταιρείες για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία μέσω Βόρειας Κορέας

ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ