Επαναφορά της επιδότησης καυσίμων για 2 μήνες ζητούν οι καταναλωτές (πίνακας)

Ο σύνδεσμος καταναλωτών σημειώνει ότι από την 01 Ιουλίου 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο

Την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμη δυο μήνες ζητά από την κυβέρνηση ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών. Σε ανακοίνωση του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι από την 01 Ιουλίου 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο με τις εκτιμήσεις να λένε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν. Πρόσθετα επισημαίνεται ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι αυξημένες κατά 10 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν κατά την πρώτη απόφαση του Κράτους για επιδότηση των καυσίμων στις 07 Μαρτίου 2022. Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι τα οικονομικά του Κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια επαναφορά της επιδότησης  των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες

Αυτούσια η ανακοίνωση του συνδέσμου καταναλωτών: 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων από 01 Ιουλίου 2023, τοποθετήθηκε και δήλωσε ότι τη βρίσκει δικαιολογημένη, αναφέροντας και το σκεπτικό της τοποθέτησής του.  

Δυστυχώς, από την 1η Ιουλίου 2023 που καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων μέχρι σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά που δικαιολογούν και επιβάλλουν την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμη δυο μήνες για τους ακόλουθους λόγους:

1.    Από την 01 Ιουλίου 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο. Δυστυχώς η εκτίμηση μας είναι ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.

2.    Οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι αυξημένες κατά 10 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν κατά την πρώτη απόφαση του Κράτους για επιδότηση των καυσίμων στις 07 Μαρτίου 2022.

3.    Τα οικονομικά του Κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια επαναφορά της επιδότησης  των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες. Από την ημέρα της κατάργησης της επιδότησης στις 01 Ιουλίου 2023, μέχρι το τέλος του χρόνου, το κράτος θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων τόσα, όσα θα διαθέσει για σκοπούς επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες.
 
4.    Οι κατ’ επανάληψη επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τα οικονομικά του Κράτους είναι ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, εφ’ όσον τα σημερινά οικονομικά του κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα και οι καταναλωτές έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκτιμά ότι επιβάλλεται η επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για τουλάχιστο ακόμα δυο μήνες.

Έκκληση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να λάβει υπόψη την σημερινή επικρατούσα οικονομική κατάσταση για τους καταναλωτές και να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιδότησης των καυσίμων.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Χατζηγιάννης: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην οικονομία αλλά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ