Γ. Χατζηγιάννης: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην οικονομία αλλά…

Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε ότι πρέπει να διαβάζουμε έγκαιρα τα σημάδια καθώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος να εκτροχιαστούμε

Η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη όσον αφορά στην οικονομία ωστόσο χρειάζεται προσοχή ώστε να διαβάζουμε έγκαιρα τα σημάδια και να ενεργούμε ανάλογα. Αν δεν το κάνουμε παραμένει ο κίνδυνος να υπάρξει εκτροχιασμός και τότε θα έχουμε πρόβλημα σημειώνει ο οικονομολόγος Γιάγκος Χατζηγιάννης.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Χατζηγιάννης έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι η χρονιά μέχρι στιγμής κυλά αρκετά καλά, καθώς καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις, κάτι που βοηθά το σύνολο της οικονομίας, δεδομένης της βαρύτητας που έχει ο τουρισμός σε αυτή.

Από την άλλη βέβαια, πρόσθεσε, υπάρχει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, σε μια περίοδο που σημειώνεται αύξηση των τιμών και συγκράτηση της κατανάλωσης. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, συνέχισε, είναι να μην αφήσουμε τα προβλήματα να στοιβαχτούν ώστε να καταστούν μη διαχειρίσιμα. Ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε τον κίνδυνο να υπάρξει εκτροχιασμός αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας, σημειώνοντας ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν περιέλθει σε ύφεση.

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το κόστος της κρατικής μηχανής είναι τεράστιο, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και τον παράγοντα της παραγωγικότητας, Όπως είπε, πρέπει να σταματήσουμε τις προσλήψεις και να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το δημόσιο πιο παραγωγικό. Η περιβόητη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει γίνει ποτέ, τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα των επιτοκίων και κατά πόσο είναι καλή περίοδος για να πάρει κάποιος δάνειο και μάλιστα με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς μετά τις αυξήσεις αναμένεται να υπάρξει μείωση, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε την κατάσταση και να δώσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή. Ο καθένας θα πάρει δάνειο ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητες του, σημείωσε. Όσον αφορά κατά πόσο το δάνειο πρέπει να είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα επιστρέψουμε σε μηδενικά επιτόκια. Αυτό που αναμένεται είναι μια σταθεροποίηση σημείωσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS εκπέμπουν οι τουρκικές τράπεζες - «Αγκάθι» ο περιορισμός του ΚΚΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ