Νότια Κορέα: Διαμαρτυρίες για την απόρριψη υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Νότια Κορέα: Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες στη χώρα για το σχέδιο της Ιαπωνίας να αρχίσει αύριο την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα και οργανώσεις πολιτών ενέτειναν σήμερα τις διαμαρτυρίες τους για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει επεξεγεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της επιχείρησης αυτής.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ έχει δεχθεί επικρίσεις καθώς υπεράσπισε τη θέση ότι η δική της αποτίμηση είναι πως δεν υπάρχουν προβλήματα με την επιστημονική και τεχνική πτυχή του σχεδίου της Ιαπωνίας.

"Σκοπεύουμε να θεωρηθεί υπεύθυνη η κυβέρνηση του Γιουν για την αποτυχία να κάνει το καθήκον της", δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζε-μιουνγκ σε συνεδρίαση του κόμματος, χαρακτηρίζοντας "τρομοκρατική" πράξη το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει ύδατα από τον σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Στη Νότια Κορέα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα από τη 01:00 ώρα Ιαπωνίας την Πέμπτη, με την πλειονότητα των ανθρώπων να εκφράζει ανησυχίες για τη μόλυνση των θαλασσινών προϊόντων και του ωκεανού, σύμφωνα με έρευνες.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από το ινστιτούτο Media Research, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα μειώσει ή θα σταματήσει την κατανάλωση θαλασσινών προϊόντων όταν αρχίσει η απόρριψη, παρά τις διαβεβαιώσεις της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ότι θα παρακολουθεί στενά την επιχείρηση αυτή.

Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και ο υπουργός Εξωτερικών Παρκ Τζιν συγκρούστηκαν στο κοινοβούλιο για την πιθανότητα το σχέδιο αυτό της Ιαπωνίας να έχει άμεσο αντίκτυπο στη Νότια Κορέα.

Ο Παρκ σημείωσε ότι το νερό αυτό θα φτάσει μεταφερόμενο από τα ρεύματα στις ακτές της Νότιας Κορέας σε τέσσερα χρόνια περιέχοντας λιγότερο ραδιενεργό τρίτιο από τα επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά στο θαλασσινό νερό.

Ο Παρκ επανέλαβε επίσης τη θέση της κυβέρνησης ότι η αποτίμησή της δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υποστηρίζει το σχέδιο της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το Τόκιο, η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα είναι ασφαλής. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε το σχέδιο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και ότι ο αντίκτυπος που θα έχει στους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι "αμελητέος".

Έγγραφα της ιαπωνικής κυβέρνησης και της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δείχνουν ότι οι ραδιενεργοί ρύποι θα αφαιρεθούν από το νερό προτού αυτό απορριφθεί στη θάλασσα, αφήνοντας μόνον ίχνη που βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το πόρισμα του IAEA.

Η Κίνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή "εξαιρετικά εγωιστική" και χθες, Τρίτη, ο Ιάπωνας πρεσβευτής στη χώρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διπλωματική διαμαρτυρία.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες πολιτών στις νότιες περιοχές της γειτονικής Ιαπωνίας πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι το Τόκιο απειλεί τα αλιευτικά προϊόντα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών του Ειρηνικού, σύμφωνα με την Κορεατική Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Κινημάτων.

Ενώσεις της βιομηχανίας αλιείας προγραμματίζουν να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να επανεξετάσουν την απάντησή τους, με επίκεντρο τον μετριασμό της αιφνίδιας μείωσης που αναμένεται στην κατανάλωση θαλασσινών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προγραμματίζει διαδήλωση με κεριά απόψε, ενώ θα ακολουθήσει πορεία αύριο, Πέμπτη, στη Σεούλ προς το προεδρικό γραφείο και δημόσια συγκέντρωση το Σάββατο.

"Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να επιφέρει μια μη αναστρέψιμη καταστροφή στη Νότια Κορέα και τις χώρες του Ειρηνικού με την απόρριψη ραδιενεργού μολυσμένου ύδατος", υπογράμμισε ο Λι στην συνεδρίαση του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: «Κλείνουν τις κάνουλες» οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές starups

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ