Ακάμας: Δέσμη 11 μέτρων για πρόσθετη στήριξη των κοινοτήτων

Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας παρουσίασαν τα μέτρα στους κοινοτάρχες της περιοχής - Στα χέρια της Ίνειας αλυκή με εξαιρετικής ποιότητας αλάτι

Πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση των κοινοτήτων του Ακάμα παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, υπηρεσιακών, καθώς και τους κοινοτάρχες της περιοχής.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε από πλευράς υπουργείων μία δέσμη μέτρων που αφορούν την οικονομική και κοινωνική στήριξη των κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα.

Μιλώντας στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γεωργίου, ανέφερε πως η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα δημιουργική.

Ο κ. Γρηγορίου ανάφερε πως "είναι γνωστό ότι μετά την έγκριση και δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αλλά με αναστολή εφαρμογής μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας από ολα τα τμήματα και υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, συντόνισε το Τμήμα Πολεοδομίας και έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, συσκέψεις και μελέτες και καταλήξαμε σε μία σειρά μέτρων τα οποία είχαμε την ευκαιρία χθες, για δεύτερη φορά με τους κοινοτάρχες, να τα συζητήσουμε και αναμένεται μετά τα σχόλια που είχαν διατυπώσει τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθούν για να πάει ως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο". 

Όπως σημείωσε "το θέμα του Ακάμα απασχόλησε τον τόπο μας τα τελευταία 30 χρόνια, ίσως και περισσότερα, έγιναν εντατικές προσπάθειες την προηγούμενη πενταετία με την κατάληξη στο παρά ένα πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκριθεί και να δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο", προσθέτοντας πως θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι το Τοπικό Σχέδιο είναι πολύ ισορροπημένο τόσο για την προστασία του Πάρκου του Ακάμα όσο και για την παροχή δυνατότητας στις γύρω κοινότητες να αναπτυχθούν.  

Πρόσθετα μέτρα στήριξης 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου επισήμανε πως κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των κοινοτήτων. 

Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η αξιοποίηση αλυκής, στην κοινότητα της Ίνειας. Όπως ανάφερε ο κ. Γρηγορίου "είναι γνωστό ότι στον Ακάμα, σε κάποια περιοχή με βράχους, υπάρχει ένα αλάτι, εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο σήμερα δεν αξιοποιείται επιχειρησιακά. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να γίνει μία μελέτη και να δοθεί στην κοινότητα της Ίνειας για να μπορέσει να το αξιοποιήσει και να το διαθέσει για τη δημιουργία εσόδων για το ταμείο της κοινότητας", συμπληρώνοντας πως "θα δοθεί το δικαίωμα στην κοινότητα να εκμεταλλεύεται αυτή τη δραστηριότητα προς όφελος της". 

Ο κ. Γρηγορίου εξήγησε πως θα γίνει μία μελέτη, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά με τρόπο που να δημιουργεί έσοδα στους κατοίκους της περιοχής. Αναγνωρίζεται, όπως είπε, ότι η κοινότητα της Ίνειας λόγω των χαρακτηριστικών της και της γειτνιάσής της με το Δάσος του Ακάμα έχει περισσότερη επιβάρυνση και γι' αυτό αποφασίστηκε να δοθούν κάποια πρόσθετα κίνητρα για την κοινότητα. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως έχει αποφασιστεί η δημιουργία βιοτεχνικών και κτηνοτροφικών περιοχών, η κατασκευή οδικού δικτύου σε υφιστάμενες οικιστικές ζώνες μέσα στις κοινότητες, ενώ εξετάζεται το θέμα της παραχώρησης πρόσθετης εκταρικής επιδότησης σε όλους τους ιδιοκτήτες τεμαχίων που είτε καλλιεργούνται, είτε δεν καλλιεργούνται εντός της περιοχής του Ακάμα. 

Θα υλοποιηθούν επίσης μελέτες, για κάλυψη διοικητικών εξόδων που αφορούν μουσεία που υπάρχουν στις κοινότητες, ενώ θα αξιοποιηθούν βράχοι για σκοπούς αναρρίχισης. 

Πρόκειται όπως εξήγησε για μια δέσμη 11 μέτρων, τα οποία έχουν κοστολογηθεί, με ορίζοντα υλοποίησηςτην επόμενη τετραετία. 

Απαραίτητα τα λατομεία της Ανδρολύκου για την οικοδομική βιομηχανία

Σε ό,τι αφορά τα λατομεία της περιοχής Ανδρολύκου, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις από την Υπ. Μεταλλείων, τονίζοντας πως "είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια αποθέματα στην περιοχή καθώς και μεγάλες ανάγκες υλικών για την οικοδομική βιομηχανία στην επαρχία Πάφου. Είναι επίσης γνωστό ότι για την οικοδομική ανάπτυξη του τόπου μας, πρέπει να αξιοποιήσουμε πρώτες ύλες, τις οποίες δεν μπορούμε να τις βρούμε όπου θέλουμε. Αν θέλουμε οικοδομική ανάπτυξη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά". 

Σε κάθε περίπτωση, είπε, πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία μελέτη για να διαπιστώσουν πως μπορεί να προστατευθεί και η περιοχή, αλλά και να αξιοποιηθούν τα υλικά που βρίσκονται στην Ανδρολύκου. Αυτή η μελέτη θα λάβει υπόψη τις ανάγκες, αλλά και τη διαθεσιμότητα υλικών στην επαρχία Πάφου. Όπως επεσήμανε οι δραστηριότητες στην περιοχή έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, λόγω της λατόμευσης και της διάθεσης υλικών.

Διαβάστε επίσης: EuroAsia: "Φιλί ζωής" από Ισραηλινό fund - Εντάσσεται στο μετοχικό κεφάλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ