Η Κούβα θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής G77+Κίνα

Θα διεξαχθεί 15 - 16 Σεπτεμβρίου - Στο επίκεντρο "Οι τρέχουσες προκλήσεις της ανάπτυξης. Ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας"

Τον περασμένο Ιούνιο, η Κούβα, υπό την ιδιότητά της ως προσωρινής προέδρου της Ομάδας των 77 συν την Κίνα (G77+China), συγκάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του οργανισμού να πραγματοποιήσουν τη Σύνοδο Κορυφής στην Αβάνα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου με θέμα "Οι τρέχουσες προκλήσεις της ανάπτυξης. Ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας".

Η εκδήλωση θα επιτρέψει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν συλλογικές και πρακτικές δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, ενισχύοντας παράλληλα την ενότητα της G77+Κίνα, η οποία υπήρξε πολύ δραστήρια φέτος υπό την ηγεσία της Κούβας.

Η αντιμετώπιση του COVID19 κατέδειξε ότι όταν η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στο προσκήνιο, τα αποτελέσματα είναι εκτεταμένα, αλλά τα οφέλη τους είναι ανέφικτα για εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της Σύγκλησης, ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Díaz Canel, εξέφρασε την άποψη ότι η αλλαγή αυτού του σεναρίου απαιτεί την οικοδόμηση μιας "δικαιότερης σχέσης και μιας πραγματικά δημοκρατικής και χωρίς αποκλεισμούς τάξης- μιας τάξης που προκρίνει τη διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία".

Οι G77+Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών, γι' αυτό και κάθε λεπτό μετράει στην αναζήτηση λύσεων για τα πιεστικά προβλήματα των λαών μας", πρόσθεσε ο Díaz-Canel.

Η Κούβα ανέλαβε την προσωρινή προεδρία της ομάδας τον περασμένο Ιανουάριο, πρώτη φορά που η χώρα της Καραϊβικής ηγείται αυτού του διαπραγματευτικού μηχανισμού για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Φέτος, η Αβάνα φιλοξένησε σημαντικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την G77+Κίνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συναντήσεις των υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού των χωρών μελών της.

Η G77+China, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1964, είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη ομάδα στον πολυμερή τομέα, με 134 κράτη μέλη.

Διαβάστε επίσης: Περσιάνης: Υψηλά έσοδα σε σχέση με τα έξοδα έχει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ