Νέα μηνύματα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη», Chevron, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ενόψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νέφ και της λήξης της περιόδου επίλυσης της διαφοράς γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, όπου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2024, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει όπως «τα μέρη τιμήσουν την υπογραφή τους», εννοώντας τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης διαχειρίστριας, Noble Energy και ειδικότερα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου πάνω από το κοίτασμα (FPU). Το FPU θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάκτηση αερίου και κατά συνέπεια μεγιστοποιώντας τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Οι προβλέψεις που κάναμε, είναι ότι τα πρώτα χρόνια (παραγωγής) θα έχει αέριο, τα επόμενα 5 χρόνια, που θα είναι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα βγαίνει αέριο. Η πρόταση της Chevon μας αφήνει σε σοβαρή αβεβαιότητα, το κοίτασμα θα αναπτυχθεί βάσει των συμφερόντων της Chevron την πρώτη περίοδο, τη δεύτερη περίοδο δεν θα υπάρχει αέριο». Το FPU, όπως εξήγησε, καθαρίζει το αέριο από τα παράγωγα πετρελαίου, το νερό και τα σωματίδια.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου, η αρχική πρόταση του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε το 2019 «ήταν πολύ σωστή, αλλά πρέπει να τιμηθεί από όλα τα μέρη».
Τόνισε δε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί την εταιρεία, η οποία στρέφει κεφαλαιακές επενδύσεις στα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, Ταμάρ και Λεβιάθαν. «Αλλά καταλαβαίνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος έχει δώσει πολλά πράγματα και δεν έχει πάρει τίποτα. Για αυτό επιμένουμε να τιμήσουν τα μέρη την υπογραφή τους», τόνισε.
Σημείωσε εξάλλου ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι περιουσιακό στοιχείο χωρίς ρίσκο. «Είναι αναπτυξιακό κοίτασμα, είναι έτοιμο να πάει προς πώληση. Γι’ αυτό επιμένουμε σε υποδομές», υπογράμμισε.
Ενδεχόμενο παράτασης;
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη μακρά συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε πως υπάρχει ένα συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξης του πεδίου Αφροδίτη, υπάρχουν δύο μέρη, τα οποία έχουν συμφωνήσει και έχουν υπογράψει.
«Οπόταν το τι αναμένουμε εμείς από την κοινοπραξία, από την Chevron, η οποία το διαχειρίζεται, είναι απλούστατα να τιμήσει την υπογραφή της», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως το αρχικό πλάνο ανάπτυξης είχε υποβληθεί το 2019, ενώ το κοίτασμα είχε ανακαλυφθεί το 2011.
«Είμαστε στο 2023, το να αλλάζουμε τα σχέδια, δεν μας βρίσκει σύμφωνους σαν Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε, για να τονίσει πως «αν όμως υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να μας υποδειχθεί και το οποίο μπορεί να προσφέρει κάποια αξία και για την Κυπριακή Δημοκρατία βεβαίως να το ακούσουμε».
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας επέκτασης της περιόδου διαβούλευσης για την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε λέγοντας «αυτό να το αφήσουμε για τη συζήτηση που θα γίνει το απόγευμα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμού με τον πρόεδρο της Chevron».
Υπενθυμίζεται ότι το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα της δεύτερης παράτασης που έχει δοθεί ολοκληρώνεται την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Μένει ή όχι τελικά η Chevron - Υπάρχει Plan B αν φύγει από την Κύπρο;