Η τέλεση των εγκαινίων ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, ενός έργου υψίστης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας, προσφέρει τόσο σε μένα όσο και στην Κυβέρνηση γενικότερα, και στο σύνολο του κυπριακού λαού, ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στα εγκαίνια του Εργοστασίου Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού, το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι με τέτοια έργα υποδομής, η χώρα μας εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται αδιάκοπα, δημιουργεί τεχνολογικά προηγμένες υποδομές, οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, βελτιώνουν τη δημόσια υγεία, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας και προστατεύουν την ίδια στιγμή το περιβάλλον.
«Ως εκ τούτου, το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού του ΣΑΛΑ, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι ένα μοναδικό Έργο υψηλής τεχνολογίας, για το οποίο όλοι μας δικαιούμαστε να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.
Η ομολογουμένως εντυπωσιακή ανάπτυξη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια οδήγησε αναπόφευκτα και στην αύξηση της παραγωγής αστικών λυμάτων της ευρύτερης Λεμεσού και κατέστησε την ανέγερση ενός δεύτερου Εργοστασίου Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού στη δυτική περιοχή της πόλης επιτακτική ανάγκη» ανέφερε.
Όπως είπε, η εν λόγω περιοχή, είναι μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές της μείζονος Λεμεσού και η χωροθέτηση του εργοστασίου στο σημείο αυτό, επιλέγηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πέριξ περιοχών που αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά.
«Με περηφάνεια, λοιπόν, παραδίδουμε σήμερα επίσημα στους κατοίκους της περιοχής, το πολύ σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που αναβαθμίζει περιβαλλοντικά μια μεγάλη περιοχή, με μοναδικό φυσικό κάλλος και σημαντικούς φυσικούς οικότοπους. Η λειτουργία του Εργοστασίου δημιουργεί πολλαπλά οφέλη ζωτικής σημασίας για όλους, αφού μειώνει τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων, σε μια περιοχή με μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας σημασίας υγροβιότοπους» είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι το άριστης ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό που παράγεται στο εργοστάσιο αξιοποιείται στη γεωργία και διοχετεύεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, μεταξύ άλλων, στην παραδοσιακά γεωργική περιοχή που περιβάλλει το εργοστάσιο, αλλά και για σημαντικό εμπλουτισμό του σημαντικού υδροφορέα του Ακρωτηρίου.
Σύμφωνα με τον ΠτΔ το εργοστάσιο έχει, επίσης, αξιοσημείωτες περιβαλλοντικές επιδόσεις, αφού με την πλήρη λειτουργία του και με την αξιοποίηση του βιοαερίου και των φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα στον χώρο, ένα σημαντικό μεγάλο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τις δικές του ανανεώσιμες πηγές.
«Να αναφέρω, επίσης, ότι η υλοποίηση του έργου αυτού, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης εθνικής περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής πολιτικής που στόχο έχει όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, αλλά και την πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το συνολικό κόστος του Έργου ανήλθε στα 30 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας. Με την άντληση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με εθνικούς πόρους, στόχος της Πολιτείας είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και η διαφύλαξη του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας» ανέφερε.
Συμπλήρωσε δε ότι «το εργοστάσιο που εγκαινιάζουμε επίσημα σήμερα, είναι ένα έργο μακράς πνοής, ένα έργο έμπρακτης αγάπης προς το περιβάλλον, ένα δείγμα πολιτισμού, ανάπτυξης και προόδου στη χώρα μας, ένα έργο που δημιουργεί ελπιδοφόρα προοπτική για μια καλύτερη ζωή, για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των αρχών της μείζονος Λεμεσού και ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τη συμβολή του στην υλοποίηση του έργου.
Από πλευράς του ο δήμαρχος Λεμεσού κια Πρόεδρος του ΣΑΛΑ Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την περαιτέρω ανάπτυξη της Λεμεσού κυρίως της δυτικής περιοχής της πόλης. Πρόκειται, είπε, για υπερσύγχρονο εργοστάσιο το οποίο θα εξαλείψει την εκβολή λυμάτων στο έδαφος, «θα παράγει ύψιστης ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου της χώρας μας που ως γνωστό υποφέρει από χρόνια στενότητα νερού».
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ Βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Δήμαρχοι, ο Ανώτατος Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι.
Τον λόγο έλαβαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κυριάκος Κακουρής, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Kruger A/S – Cybarco Limited, Ηρακλής Πασσάδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλόφτας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΑΛΑ, το Συμβόλαιο για την κατασκευή του υπογράφτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 με την Κοινοπραξία “Kruger A/S – Cybarco Limited JV”. To έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2019 και οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Έργο εντάχθηκε στα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ΣΑΛΑ.
«Το Έργο αυτό αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού, ένα Έργο υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. Κατά το σχεδιασμό του λήφθηκε υπόψη η απαίτηση για ελάχιστα έως και μηδενικά επίπεδα θορύβου και οσμών και βασίστηκε στην τεχνολογία μεμβρανών για την τριτοβάθμια επεξεργασία» σημειώνει το ΣΑΛΑ.
Η δυναμικότητά του, η οποία ανέρχεται στις 13.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, θα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τις 65.000 πολίτες στις περιοχές Ζακακίου, Αγίου Σπυρίδωνα, Πολεμιδίων, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές.
Μπορεί να εξυπηρετήσει επίσης τις μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές αναπτύξεις, όπως είναι η Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το Νέο Λιμάνι Λεμεσού, το Εμπορικό Κέντρο MyMall, και το City of Dreams Mediterranean Casino Resort, προστίθεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι το Εργοστάσιο παράγει άριστης ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό, κατάλληλο για την γεωργία, ενώ έχει υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις εφόσον παράγει μεγάλο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από το βιοαέριο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Εργασίας: Επωφελούνται 10.000 συνταξιούχοι με την πρόταση για πέναλτι 12%