Δυνατό καμπανάκι για υπογεννητικότητα από Συμβ. Οικονομίας

Το πρόβλημα θα χειροτερεύσει αν δεν αντιμετωπιστεί ολιστικά και άμεσα, προειδοποιεί ο Τάκης Κληρίδης

Δυνατό καμπανάκι κρούει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου σε σχέση με το θέμα της υπογεννητικότητας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τάκης Κληρίδης σημείωσε ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, δεν είναι σημερινή αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, προειδοποίησε, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα το πρόβλημα θα χειροτερεύσει και ενδεχομένως να επηρεάσει και άλλα βασικά στοιχεία της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι για παράδειγμα το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, ο Τάκης Κληρίδης σημείωσε πως όσον αφορά στο θέμα της υπογεννητικότητας, οι κυβερνήσεις έχουν πάρει κατά καιρούς μέτρα, ωστόσο αποδείχτηκε ότι αυτά δεν ήταν αρκετά. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και να περιλαμβάνει μέτρα που θα καλύψουν όλες τις παραμέτρους και όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος, σημείωσε. Για να αναφέρει ενδεικτικά τα εξής: Στις μέρες μας τα ζευγάρια επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά ή το πολύ να κάνουν ένα. Θα πρέπει το κράτος να στηρίξει οικονομικά τα ζευγάρια ώστε να κάνουν δύο ή και περισσότερα παιδιά. Αυτό θα γίνει για παράδειγμα παρέχοντας τους προσιτή στέγη, φορολογικά κίνητρα, επέκταση γονικής άδειας και πολλά άλλα.

Ο κ. Κληρίδης προειδοποίησε πως αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα αυτό θα χειροτερεύσει. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε όπως είναι το ΤΚΑ. Η γήρανση του πληθυσμού είναι και οικονομικό πρόβλημα. Αν ο πληθυσμός συνεχίσει να μειώνεται τότε δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε την παλιά γενιά που λαμβάνει συντάξεις, σημείωσε. Επομένως, χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Σπανέας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ολιστικής κοινωνικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι το κράτος πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει στις οικογένειες όλα εκείνα τα εχέγγυα για να αποκτήσουν παιδιά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο θέμα της στέγασης, στο θέμα παροχής υπηρεσιών όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία, οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας και γενικότερα ένα μέλλον το οποίο η οικογένεια να είναι σε θέση να καλύψει το κόστος για εκπαίδευση, εργασία και αποκατάσταση των παιδιών.

Ο κ. Σπανέας αναφέρθηκε στο Σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο όπως είπε στηρίζεται στην προχή καλών υπηρεσιών προς τις οικογένειες και ιδιαίτερα στα θέματα της εκπαίδευσης και στις ευέλικτες μορφές εργασίες. Επομένως, σημείωσε θα πρέπει να δούμε τα ζητήματα του ολοήμερου σχολείου, να δούμε την ποιότητα ζωής τόσο των γονιών όσο και των παιδιών και να καταρτίσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος: Πώς επηρέασε τις επενδύσεις Ισραηλινών στην Κύπρο - Πριν vs μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ