Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική μείωση των συντάξεων για εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 63ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους, «χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης και καταγράφει σοβαρές αδυναμίες οι οποίες, επίσης, χρήζουν σοβαρών βελτιώσεων», εκτιμά η ΔΕΟΚ.
Σε συνεδρία του το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ συζήτησε το περιεχόμενο της σημειώνοντας ότι «αναμφίβολα η προσπάθεια του Υπουργού Εργασίας να ρυθμίσει ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες συνταξιούχους και ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε χειρονακτικά επαγγέλματα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».
Προσθέτει ότι «μελετώντας τις βασικές παραμέτρους της πρότασης, το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ καταγράφει σοβαρές αδυναμίες οι οποίες χρήζουν σοβαρών βελτιώσεων».
Η ΔΕΟΚ συνεχίζει αναφέροντας πως «είναι προφανές ότι το αυστηρό οικονομικό πλαίσιο που τίθεται ως προϋπόθεση στην πρόταση περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα αποτελεσματικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος».
Παραλήλλα, η ΔΕΟΚ εκτιμά ότι «τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να αξιολογηθούν στην βάση στρατηγικής αξιοποίησης του αποθεματικού του και της αποτελεσματικής επενδυτικής του πολιτικής».
Καταλήγοντας δηλώνει πεποισμένη «ότι μπορεί να εξευρεθούν δίκαιες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις χωρίς να υπονομεύεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» και αναφέρει ότι «στα πλαίσια αυτά θα καταθέσει τις προτάσεις της προσδοκώντας ότι θα διεξαχθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την ουσιαστική στήριξη εργαζόμενων σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Συντεχνίες vs Υπ. Εργασίας στη μάχη του 12% πέναλτι στις συντάξεις