Της Έλενας Καλυφόμματου
Αμετακίνητες παραμένουν οι συντεχνίες, αρνούμενες να αποδεχθούν την κυβερνητική πρόταση για τη μείωση του πέναλτι του 12% στις πρόωρες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες απορρίπτουν την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου και ζητούν τη διαφοροποίηση της κυβερνητικής εισήγησης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους επηρεαζόμενους.
Η πρόταση τη Κυβέρνησης προσανατολίζεται, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, σε ελάφρυνση στο σύνολο της βασικής σύνταξης, που θα ανέρχεται, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, γύρω στα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται για τους συνταξιούχους ως ένα όφελος περίπου 60 ευρώ τον μήνα.
Παρά τις διαφωνίες, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρει πως είναι ανοιχτός στις εισηγήσεις, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι το συνολικό κόστος δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Αλλαγές ζητούν οι συντεχνίες.
Η υλοποίηση της πρότασης, σύμφωνα με τη ΣΕΚ θα πρέπει να οδηγεί στη σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους εργαζομένους, με τον Γενικό Γραμματέα της συντεχνίας, Ανδρέα Μάτσα, να κάνει λόγο για αποσπασματική προσέγγιση, του ζητήματος που δεν θα οδηγήσει σε μια κοινωνικά δίκαιη επίλυση του ζητήματος.
«Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο με στόχο τη βελτίωση και διαφοροποίηση της κυβερνητικής εισήγησης, η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να οδηγεί στη σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους επηρεαζόμενους», σημείωσε.
Υποδεικνύοντας τα θετικά της αναλογιστικής μελέτης, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη βιωσιμότητα έως το 2080 χωρίς αύξηση των εισφορών, τονίζοντας παράλληλα, ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να προσεγγισθεί στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σημείωσε ότι οι αποσπασματικές λύσεις μόνο προβλήματα προκαλούν.
«Η συγκεκριμένη εισήγηση του Υπουργού Εργασίας ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η επόμενη αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους 1,3% -0,5% εργαζόμενοι, 0,5% εργοδότες και 0,3% το κράτος- είναι ήδη προγραμματισμένη, στη βάση παλαιότερων αποφάσεων, για τον Ιανουάριο του 2024 και η αύξηση των εισφορών ολοκληρώνεται το 2039, ανά πενταετία.
Οι εργοδότες και δη η ΟΕΒ, εξετάζει την πρόταση με δικούς της αναλογιστές, με τον Γενικό Διευθυντή της, Μιχάλη Αντωνίου, να επισημαίνει πως η εισήγηση του Υπουργού είναι εναρμονισμένη με καλές πρακτικές αντίστοιχων συνταξιοδοτικών παροχών.
Υπ. Εργασίας: «Δεν διαπραγματευόμαστε το συνολικό κόστος της πρότασης»
Μιλώντας χθες στο Σίγμα, ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε πάντως ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Παρά ταύτα ξεκαθάρισε ότι το μόνο που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως.
Η αναλογιστική μείωση από 12% πάει στο 6%, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, τονίζοντας πως το μόνο που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το συνολικό κόστος. «Δεν κάνουμε πειράματα με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», διεμήνυσε.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αναλογιστικής μελέτης, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το 2080 και χωρίς αύξηση εισφορών.
Διαβάστε επίσης: Υπ. Εργασίας: Ανεδαφική η πλήρης κατάργηση του πέναλτι 12%