Δεν αποκλείει ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια πάνω από 4% αν κριθεί αναγκαίο σε περίπτωση που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό.
Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαιώνει και εξηγεί γιατί η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει το επιτόκιο σε αυτό το επίπεδο για αρκετό διάστημα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν μια αύξηση είναι αναγκαία και δεν μπορούμε να πούμε πότε θα μειωθεί» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει επίσης ότι η ζήτηση για υψηλότερους μισθούς μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, ενώ συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «προσεκτική» δημοσιονομική πολιτική. Προτείνει μείωση ελλειμμάτων και χρέους, ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, περικοπή δαπανών όπου χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις.
Εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και δηλώνει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό.
Είναι το 4% το μέγιστο επιτόκιο ή μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση λόγω πληθωριστικών πιέσεων που απορρέουν από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή;
Είπαμε, κρατάμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί, αλλά είμαστε επίσης πρόθυμοι να τα αυξήσουμε αν χρειαστεί. Προς το παρόν, η Μέση Ανατολή δεν έχει δημιουργήσει γεγονότα που να δικαιολογούν περαιτέρω αύξηση. Αλλά ούτε υπάρχει προς το παρόν προσέγγιση για επίλυση, που κάνει πιθανό, καθώς αυτή η σύγκρουση παρατείνεται, να υπάρξουν στοιχεία που θα προκαλέσουν σοκ προσφοράς, σοκ ζήτησης και ανάλογα με τι είδους είναι και πόσο θα διαρκέσει, θα καθορίσει τι θα κάνουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Εάν δεν έχουμε άλλα σοκ, πόσο καιρό θα διατηρήσετε τα επιτόκια στο 4%;
Τον Οκτώβριο είχαμε μια ευπρόσδεκτη πτώση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλό επίπεδο, στο 2,9%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο μας. Απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι έχουμε νίκη.
Ο πληθωρισμός χρειάζεται πολύ χρόνο για να μειωθεί. Το τελευταίο μίλι είναι πάντα το πιο δύσκολο. Θα πρέπει να δούμε το επίπεδο του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι είχαμε εκ νέου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και ενδέχεται να εμφανιστούν στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Έχουμε υποβόσκουσες δυναμικές που μπορεί να προκύψουν, αλλά και άλλα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Το ερώτημα είναι πώς αυξάνονται οι μισθοί. Σε ορισμένες χώρες η μισθολογική ζήτηση είναι πολύ υψηλή. Ισχύει για τη Γερμανία και για την Αυστρία, όπου οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι πολύ πάνω από 10% και οι επιχειρηματίες και οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τους μισθούς. Ισχύει επίσης για τις χώρες της Βαλτικής. Η αγορά εργασίας έχει ελαφρώς επιδεινωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Έχει μια δύναμη που δεν είναι τυπική για τη στιγμή αυτή της πληθωριστικής διαδικασίας. Πώς αυτό επηρεάζει τον πληθωρισμό, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αυτά τα στοιχεία είναι που μας κάνουν επιφυλακτικούς στο να δηλώσουμε νίκη.
Επίσης αν κοιτάξουμε την ιστορική πτυχή και το ΔΝΤ το έχει κάνει σε έκθεση όπου δείχνει ότι στο 90% των περιπτώσεων κατά το τελευταίο μίλι υποτιμάται η αύξηση του πληθωρισμού. Αν πούμε ότι αυτό είναι το μέγιστο επιτόκιο οι αγορές θα περίμεναν ότι το μόνο που θα γίνει είναι να μειωθεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν μια αύξηση είναι αναγκαία και δεν μπορούμε να πούμε πότε θα μειωθεί.
Ανησυχείτε για την επιβράδυνση της οικονομίας; Η ΕΚΤ έχει επικριθεί ότι συμβάλει σε αυτή με την πολιτική επιτοκίων.
Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να έχεις αποπληθωριστική πορεία και να προσδοκάς ακμάζουσα οικονομία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του πληθωρισμού. Προς το παρόν έχουμε αποφύγει την ύφεση στην ευρωζώνη.
Με δεδομένο το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, δεδομένου ότι η επιθετικότητα είναι ακόμη σε εξέλιξη στην Ουκρανία, δεδομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και όσων συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου, είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση.
Οι οικονομικές δραστηριότητες επιβραδύνονται και είναι σε στασιμότητα, αλλά δεν βλέπω οικονομική καταστροφή. Εάν η στασιμότητα και ο πληθωρισμός κινηθούν καθοδικά, τότε μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μειωθούν τα επιτόκια για να συμβάλουν στην άνοδο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ώθηση.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι ο πληθωρισμός δεν επηρεάζεται μόνο από τη νομισματική πολιτική αλλά και από τη δημοσιονομική πολιτική. Επί τέσσερα χρόνια η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη χαρακτηρίστηκε από επέκταση.
Αλλά αν οι χώρες συνέχιζαν τώρα να ξοδεύουν τα ποσά που απαιτούνται, θα προέκυπταν πληθωριστικές επιπτώσεις.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει τώρα να είναι πολύ προσεκτική, όχι πληθωριστική. Αν είναι δυνατόν, όλες οι χώρες και ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες, η Ελλάδα, η Ιταλία, πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα και το χρέος προς το ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να λάβει υπόψη τις πληρωμές τόκων, οι οποίες αυξάνονται ξανά, και να καλύψει αυτές τις υψηλότερες δαπάνες με δημοσιονομικές περικοπές αλλού. Δεν έχουν πάρει όλες οι χώρες μια τέτοια απόφαση.
Τώρα είναι η ώρα που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται να αναζωπυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αναζωπυρωθεί η οικονομική μας ανάπτυξη. Η κύρια πρόκληση είναι η ενέργεια και το κλίμα. Απαιτούνται επιπλέον χρήματα για επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες χώρες έχουν προβεί σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες έχουν ξεκινήσει αλλά δεν επαρκούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να επανέλθει η οικονομία, τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις.
ΠΗΓΗ: ΟΤ / Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «Cyprus Confidential», στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου