Στην τελική ευθεία για επανακαθορισμό κατώτατου μισθού - Πόσοι επωφελούνται

Για αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας - Αναζητείται φόρμουλα για συναινετικό πλαίσιο μεταξύ Κυβέρνησης και εμπλεκόμενων φορέων

Κορυφώνονται οι διεργασίες γύρω από τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, με τον Υπουργό Εργασίας να τοποθετεί χρονικά την έκδοση του νέου διατάγματος στο τέλος του χρόνου. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γιάννης Παναγιώτου άφησε να νοηθεί πως το ύψος του κατώτατου μισθού θα αυξηθεί, τονίζοντας πως πρόκειται να επωφεληθούν περίπου 20 - 25 χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα αμείβονται με τα λιγότερα χρήματα, όντας απασχολούμενοι σε διάφορους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. 

Χαρακτηρίζοντας τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο χρόνο ως ένα πολύ σημαντικό βήμα, ο Υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως η εφαρμογή του επέτρεψε σε ένα πολύ σημαντικό αριθμό χαμηλόμισθων εργαζομένων να δει αύξηση των απολαβών του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ζυμώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ Υπουργείου και διάφορων εμπλεκομένων. 

Μελετήθηκαν όλα τα δεδομένα 

Όπως εξήγησε, κατά τους προηγούμενους μήνες έχουν εξελιχθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες, ενώ έχει λειτουργήσει Επιτροπή με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, τεχνοκρατών και ακαδημαϊκών, η οποία μελέτησε ενδελεχώς όλα τα δεδομένα. 

“Έχει αναπτυχθεί κοινωνικός διάλογος, τόσο στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όσο και κατ’ ιδίαν με όλες τις συντεχνίες που συμμετέχουν στο Σώμα, καθώς και τις εργοδοτικές οργανώσεις”, σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, λέγοντας επίσης, πως πραγματοποίησε και αρκετές επαφές με θεσμικούς φορείς της οικονομίας. 

Στόχος η εξεύρεση συναινετικού πλαισίου

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας επισήμανε πως αυτός ο διάλογος θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. 

“Επιδίωξη της Κυβέρνησης, όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος είναι να προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα συναινετικό πλαίσιο για την έκδοση των διαταγμάτων για τον κατώτατο μισθό, καθότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας θα εκδοθούν συνολικά τρία διατάγματα για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού”, περιέγραψε ο κ. Παναγιώτου.  

Τόνισε πως, επιδίωξή τους θα είναι να διαμορφωθεί ένα συναινετικό πλαίσιο που να προσδιορίζει το περιθώριο μέσα στο οποίο η Κυβέρνηση θα κινείται για την αναθεώρηση των διαταγμάτων. 

Κλείνει με ή χωρίς συναίνεση 

Ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ωστόσο, πως ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, καθότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του διατάγματος από την Κυβέρνηση, πρόθεσή τους είναι να ακούσουν με προσοχή τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων. 

“Θα λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και τις δυνατότητες της οικονομίας και θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες της αποφάσεις μας”, συμπλήρωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, με βάση το περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022 που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, κάθε εργοδοτούμενος ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση vs Χαμηλόμισθοι: Γιατί μένει εκτός το Υπ. Εργασίας; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ