Πετρέλαιο: Η χώρα που θα κινεί τα νήματα στην αγορά τα επόμενα 20 χρόνια- Δεν είναι η Κίνα

Η Κίνα ήταν ο κύριος μοχλός της ζήτησης πετρελαίου για αρκετές δεκαετίες, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει

Οι δεκαετίες που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein που προβλέπουν πως η Κίνα δεν θα αποτελεί πλέον τη χώρα που θα διαμορφώνει το κλίμα.

Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός της ζήτησης πετρελαίου για αρκετές δεκαετίες, όμως η μελλοντική ανάπτυξη της αφοράς θα καθοδηγείται από άλλες αναδυόμενες αγορές, και ειδικά στην Ασία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χώρα που θα αναλάνει τα ηνία από την Κίνα είναι η Ινδία.

«Η Ινδία ήταν μέχρι τώρα λιγότερο σημαντική, αλλά, στο μέλλον, αναμένεται να γίνει η πιο σημαντική περιοχή που θα καθοδηγεί την αύξηση της ζήτησης τα επόμενα 20 χρόνια, γεγονός που θα την καταστήσει τη χώρα-κλειδί για την παρακολούθηση της μελλοντικής ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση πετρελαίου θα βασίζεται στην οικονομική επέκταση κάθε περιοχής και στο πόσο πετρέλαιο καταναλώνεται ανά μονάδα ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για την ζήτηση

•    Στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του, η Bernstein αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στο 0,9% το επόμενο έτος.

•    Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 107,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030, από 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

«Η αύξηση της ζήτησης θα έρθει προκαταβολικά, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο αργός κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δεκαετίας», δήλωσε η Bernstein. «Καθώς χώρες όπως η Ινδία αναλαμβάνουν την ηγετική θέση στη ζήτηση πετρελαίου, αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει, ωστόσο, να αυξάνεται».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτόκια: ΕΚΤ και Fed θα προχωρήσουν σε μειώσεις το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ