Έτος αβεβαιότητας προβλέπεται το 2024, για την κυπριακή οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς που καταγράφει.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα αυξημένα επιτόκια και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν τις κύριες προκλήσεις.
Χθες το απόγευμα άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, με τους αρχηγούς των κομμάτων να θέτουν στη δημόσια σφαίρα και άλλα «καυτά» ζητήματα πέραν της οικονομίας.
Προβληματισμό για το ύψος του κρατικού μισθολογίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ενώ το ΕΛΑΜ πρόταξε μεταναστευτικό ως θέμα επιβίωσης.
Η ΔΗΠΑ, αναφέρθηκε στα θέματα της διαφθοράς, με τον Μάριο Κάρογιαν να κάνει λόγο για Λερναία Ύδρα.
Προτάσεις για δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής παρέθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέκρινε την κυβέρνηση ότι επωφελείται από το σκάνδαλο των ρύπων.
Εν μέσω αβεβαιότητας εισέρχεται στο 2024 η κυπριακή οικονομία παρά τις θετικές προβλέψεις
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην επιτροπή οικονομικών, οι κυριότεροι δείκτες για το 2024 θα διαμορφωθούν ως εξής.
Ρυθμός Ανάπτυξης: 2,9%
Πληθωρισμός: 2,5%
Δημόσιο χρέος: 74,7%
Ανεργία: 5,8%
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης παρουσιάζονται θετικές, περιβάλλονται ωστόσο από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των κρατουσών συνθηκών. Η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, ο περαιτέρω περιορισμός του δημόσιου χρέους, η διατήρηση δημοσιονομικού πλεονάσματος, η προστασία του βιοτικού επιπέδου των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις και η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών πρέπει να αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες πολιτικής της κυβέρνησης».
Στην έκθεση της, η Επιτροπή Οικονομικών, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, καταγράφει τους δυνητικούς κινδύνους, που ενδεχομένως να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων είναι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το Γενικό Σύστημα Υγείας, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τα επιπρόσθετα κοινωνικά μέτρα στήριξης του πληθυσμού και η επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, που άρχισε χθες, οι Αρχηγοί των κομμάτων τοποθετήθηκαν στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος του κρατικού μισθολογίου.
«Αναγνωρίζω πως το ύψος του κρατικού μισθολογίου είναι ιδιαίτερα υψηλό, που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Ένας ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κόστους θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους αυτής της διακυβέρνησης».
«Θέμα επιβίωσης το μεταναστευτικό»
Το ΕΛΑΜ προειδοποειί ότι θα καταψηφίσει όλα τα κονδύλια που αφορούν το μεταναστευτικό τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης.
Ο Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό όσο κι αν για κάποιους είναι πρόβλημα που πρέπει να σκεπαστεί και να υποβαθμιστεί αποτελεί μαζί με το Κυπριακό τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μας και πλέον είναι αλληλένδετα με κάθε επιβεβαίωση».
Προτάσεις για δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής παρέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας ότι «να ενισχυθεί η μεσαία τάξη και να σμικρυνθεί η οικονομική ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών εισοδημάτων»
Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών και αύξησης των εσόδων.
«Λερναία Ύδρα η διαφθορά στον τόπο μας»
Ο Μάριος Κάρογιαν, Πρόεδρος της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι «εκείνη που δυστυχώς εξακολουθεί ακόμα να τρώει τα σωθικά του τόπου μας είναι η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Και οι δυο βλάπτουν εξίσου την διεθνή εικόνα της χώρας και προσβάλουν το λαό μας.
Δυστυχώς, οι ίδιοι γνωστοί-άγνωστοι εξακολουθούν να δρουν φορώντας απλώς διαφορετικό κοστούμι.
«Σκάνδαλο οι εκπομπές ρύπων»
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι «Το σκάνδαλο αυτό θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη, αφού η κυβέρνηση δεν έχει κίνητρο να κάνει κάτι, εφόσον μεταξύ άλλων εισπράττει από αυτά ΦΠΑ αξίας πάνω από €40 εκατ. κάθε χρόνο»
Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου είναι η τελευταία χώρα που θεσμοθέτησε προδιαγραφές για κτίρια, με αποτέλεσμα τα πλείστα κτίρια να μην είναι ενεργειακής απόδοσης.