Ο Ντέιβ Κάλουν ανέλαβε πριν από 4 χρόνια τα ηνία της Boeing, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία μεγάλη κρίση και να την οδηγήσει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Τώρα ανακοινώνει την αποχώρησή του, σε μία έμμεση παραδοχή «ήττας».
Ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός κλυδωνίζεται εντόνως, από αλλεπάλληλα περιστατικά που φέρνουν στο φως σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των αεροσκαφών του.
Τα 737 Max, που είχαν εμπλακεί σε δύο πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες και είχαν καθηλωθεί για μία πολύμηνη περίοδο προκειμένου να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι, αλλά και άλλοι τύποι αεροσκαφών της Boeing, είναι και πάλι πρωταγωνιστές περιπετειών στον αέρα, με μηχανικές βλάβες, αποκόλληση τμημάτων ατράκτου και άλλα προβλήματα, που έχουν οδηγήσει σε αναγκαστικές προσγειώσεις ή έχουν πυροδοτήσει πανικό εν πτήσει.
Ευρύτερες αλλαγές στην ηγετική ομάδα
Ο Κάλουν θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του έτους στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναδιάρθρωσης με αλλαγές και σε άλλες κορυφαίες θέσεις.
Άμεση θα είναι η αποχώρηση του επικεφαλής επιβατικών αεροσκαφών, Στάνλεϊ Ντιλ, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ, Λάρι Κέλνερ, δεν θα επιδιώξει επανεκλογή. Ο Στιβ Μόλενκοπφ, πρώην CEO της Qualcomm, θα αναλάβει πρόεδρος του ΔΣ και θα ηγηθεί της αναζήτησης του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου.
Η πίεση από επενδυτές και πελάτες
Η Boeing δεχόταν ισχυρή πίεση από επενδυτές, αλλά και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες – πελάτες της να λάβει δραστικά μέτρα, ειδικά μετά το περιστατικό με την αποκόλληση ενός πάνελ από αεροσκάφος της Alaska Airlines εν πτήσει. Μία ομάδα CEOs αεροπορικών είχαν πρόσφατα ζητήσει συναντήσεις με το ΔΣ της Boeing, σε μία ασυνήθιστη κίνηση που έδειχνε την έντονη δυσφορία με την εταιρεία και τον Κάλουν.
Το ΔΣ συναντήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και αποφάσισε να προβεί άμεσα σε αλλαγές. Σε μία πρώτη αντίδραση ο Μάικλ Ο’Λίρι, επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε τις αλλαγές «απολύτως αναγκαίες και καλοδεχούμενες».
Η διαδοχή του Κάλουν
Ο Κάλουν, ο οποίος κλείνει τα 67 τον επόμενο μήνα, και ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2020, είχε υποσχεθεί ανάκαμψη της εταιρείας. Τελικά γίνεται το δεύτερο συνεχόμενο αφεντικό της Boeing που αποχωρεί εν μέσω προβλημάτων ποιότητας και προβλημάτων παραγωγής.
Η αποχώρησή του αφήνει το διοικητικό συμβούλιο να αναζητά ανοιχτά αντικαταστάτη και το διοικητικό συμβούλιο ψάχνει τόσο εντός όσο και εκτός των στελεχών του για νέο ηγέτη.
Ο Κάλουν προετοιμαζόταν να αποχωρήσει πριν από την τελευταία κρίση και το διοικητικό συμβούλιο της Boeing εργαζόταν σε σχέδια διαδοχής, αναδεικνύοντας πρόσφατα την βετεράνο της εταιρείας, Στέφανι Πόουπ, ως προφανή διάδοχο. Αλλά η απογοήτευση από τις αεροπορικές εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές επιτάχυνε την ανακοίνωση και θα ασκήσει πίεση στην εταιρεία να φέρει φρέσκο αίμα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Επιλέγουν τη μείωση μισθού και δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι