Οι 3 φράσεις που λέει όταν δουλεύει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου

Σε ποια χώρα της Ευρώπης εντοπίζονται οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο τα τελευταία συνεχόμενα επτά έτη;

Οι Φινλανδοί, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο τα τελευταία συνεχόμενα επτά έτη, σύμφωνα με την έκθεση του World Happiness Report, φαίνεται να έχουν βρει ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να διασφαλίζουν την ευτυχία τους, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της HappyOrNot, της εταιρεία με έδρα τη Φινλανδία που κατασκευάζει τα «κουμπιά» με τα χαμογελαστά ή μη ανθρωπάκια που συναντάμε συχνά σε αεροδρόμια ή χώρους λιανικής πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο, μας παρουσιάζει τρεις φράσεις που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση στην εταιρεία που διευθύνει.

Happy or Not?

Η HappyOrNot απασχολεί 56 άτομα στη Φινλανδία, τα οποία ανήκουν σε 15 διαφορετικές εθνικότητες, καθώς και περίπου 15 άτομα στις ΗΠΑ και περίπου 5 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ουσία, για τον CEO της εταιρείας Miika Makitalo, έγκειται σε δύο σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι οδηγούν τους Φινλανδούς να βρουν την ευτυχία στην εργασία τους: Ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τους συναδέλφους, καθώς και μια ισχυρή εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ως επιχειρηματικός ηγέτης, ο Makitalo λέει ότι υπάρχουν τρεις φράσεις που αποτυπώνουν ιδιαίτερα τη φινλανδική νοοτροπία γύρω από την εύρεση της ευτυχίας και της ικανοποίησης στην εργασία.

1. «Κανείς δεν γεννιέται σιδεράς»

Πάντα υπάρχουν πράγματα να μάθεις. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της φράσης που τονίζει ότι «κανείς δεν γεννιέται ως επαγγελματίας» και που στοχεύει στην ενδυνάμωση των ανθρώπων που έχουν φιλοδοξίες στη δουλειά τους, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα σε στάδια που τη μαθαίνουν. 

Ο ίδιος προτρέπει τους εργαζόμενους να κηνυγήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν αίτηση για τις θέσεις που φιλοδοξούν να κατακτήσουν. Στη συνέχεια λέει «και όταν κατακτήσετε κάτι, μάθετε πώς να το κάνετε». 

Η νοοτροπία της ανάπτυξης στην εργασία βρίσκει σύμφωνους τους ειδικούς. Αλλά και η βελτίωση των δεξιοτήτων με την εξάσκηση, είναι ένα ελκυστικό προσόν για τους εργαζόμενους.

Με τη φινλανδική αυτή φράση απενεχοποιείται και η πιθανότητα λαθών, καθώς, στη διαδικασία της μάθησης, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Είναι μια ανακουφιστική ιδέα, τονίζει ο Makitalo, το γεγονός ότι «δεν απαιτείται ή αναμένεται να κατακτήσετε [κάτι] από την πρώτη μέρα. Να δείξετε έλεος στον εαυτό σας».

2. «Κότες ελεύθερες» 

«Τα σοβαρά επαγγελματικά ζητήματα τακτοποιούνται – διαφορετικά, θα είμαστε σαν τις κότες της Μαρίας που κυκλοφορούν ελεύθερες’», σύμφωνα με το κλασικό φινλανδικό μυθιστόρημα «Ο άγνωστος στρατιώτης». Χρησιμοποιείται για να πει ότι μια ομάδα στρατιωτών θα φροντίσει τα θέματα που αναμένονται από αυτούς, αναφέρει ο CEO της HappyOrNot. Αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, οι στρατιώτες θα ηρεμήσουν με την ιδέα ότι είναι «κότες ελεύθερες» δηλαδή θα έχουν κάνει τη δουλειά τους και θα χρησιμοποιήσουν τον υπόλοιπο χρόνο τους όπως νομίζουν.

Όπως εξηγεί ο Makitalo αυτή η φράση έχει σκοπό να τονίσει την ιεραρχία που είναι συνηθισμένη στη φινλανδική εργασιακή κουλτούρα. Το κύριο συμπέρασμα είναι πως ό,τι είναι επείγον θα τακτοποιηθεί, πέρα από δομές και αφεντικά. «Μην έρχεστε εδώ και μου λέτε τι να κάνω. Ξέρω τι πρέπει να κάνω. Και εγώ θέτω τις προτεραιότητες», τονίζει.

Ως διευθύνων σύμβουλος, δηλώνει ότι ενθαρρύνει τα σχόλια απευθείας από τους υπαλλήλους του. «Οποιοσδήποτε στον οργανισμό μπορεί να έρθει σε μένα και να μου πει: ‘Miika αυτό δεν έχει νόημα. Διόρθωσε τη στρατηγική’». «Νομίζω ότι αυτό είναι καλή ανατροφοδότηση, ειδικά αν βασίζεται σε γεγονότα», προσθέτει.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, παρά τους διαφορετικούς ρόλους και τις εποπτικές αρμοδιότητες, είναι όλοι ισότιμοι συντελεστές και κάτι τέτοιο αποτρέπει συμπεριφορές μικροδιαχείρισης, ενδυναμώνοντας τους Φινλανδούς εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της εργασίας τους. «Όταν όλοι στον οργανισμό γνωρίζουν τη στρατηγική και το όραμα, μπορούν να ενεργούν μόνοι τους και δεν χρειάζεται να τους λένε τι απαιτείται», προσθέτει.

3. «Εμπρός» είπε η γιαγιά στο χιόνι

Ο Makitalo αναφέρεται σε μια «παιχνιδιάρικη ιδέα» ότι, σε ένα μέτρο χιόνι, ακόμη και μια γιαγιά μπορεί να πει: «Ε, αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό!».
Ακόμα μια οπτική μεταφορά, αυτή η φράση έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουλέψουν μέσα από τις προκλήσεις. «Η ιδέα είναι, ας κάνουμε πράγματα», λέει. «Έτσι», καταλήγει, «υπάρχει μια νοοτροπία:

Ας μην ανησυχούμε, ας μην ασχολούμαστε με αυτό, θα τακτοποιηθεί όταν αρχίσουμε να προχωράμε μπροστά».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης: United: Γιατί ζητά από τους πιλότους να «βγουν» σε άδεια άνευ αποδοχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ