Έργα, 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο από όλες τις χώρες του πλανήτη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, για να γίνει πραγματικότητα η περίφημη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με την Black Rock.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επενδύσεων να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ΕΕ ανήλθε το 2021, σε 14,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και στις ΗΠΑ έφτασε τα 15 τρισ δολάρια.
Η έκθεση του Ινστιτούτου Επενδύσεων της BlackRock, το οποίο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο είναι πιο πιθανό να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εκτιμά ότι το ποσό θα είναι τελικά διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2 τρισ δολάρια ετησίως.
Οι αυξήσεις των κεφαλαίων θα πρέπει να αφομοιωθούν τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Michael Dennis, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock.
«Η APAC βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της ευκαιρίας για επενδύσεις σε ενέργεια και το βλέπουμε σε πολλούς τομείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Ντένις, μιλώντας στην ετήσια Ecosperity Week της Σιγκαπούρης.
Πέρυσι, 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 ενώ μέχρι σήμερα έχουν συνολικά επενδυθεί 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.
«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό του κεφαλαίου που επενδύεται, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντένις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές επιχειρήσεις της BlackRock, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Παρότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε μέχρι το 2030», πρόσθεσε.
Σε μια άλλη έρευνα της BlackRock, σε 200 θεσμικούς επενδυτές το 2023 διαπιστώθιηκε, ότι το 56% αυτών σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις προς την πράσινη ενέργεια στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, με το 46% να θεωρεί ότι οι επενδύσεις αυτές είναι η πιο σημαντική τους προτεραιότητα το χρονικό αυτό διάστημα.
Ωστόσο, για να καταφέρει ο πλανήτης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας θα πρέπει η μετάβαση να είναι συλλογική σε βαθμό που θα πρέπει το κράτος να συνεργαστεί με τις ιδιωτικές εταιρείες καθώς στις αναδυόμενες αγορές, περίπου το 60% των απαραίτητων κεφαλαίων πρόκειται να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.
Η BlackRock και ο ΟΟΣΑ θεωρούν ότι η «μικτή χρηματοδότηση» είναι ένας από τους βασικότερους επενδυτικούς μοχλούς, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
«Η μικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το αρχικό στάδιο των έργων, αλλά για να γίνουν επενδυτικά τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία στις τρέχουσες δομές χαρτοφυλακίου», είπε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων από ευρύτερες κεφαλαιαγορές.
Πηγή: Huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης: Βασιλικό: Ολοκλήρωση Τερματικού ίσον μείωση λογαριασμού του ρεύματος