Η υπέρβαση σημαντικών ορόσημων, όπως το φράγμα των 40.000 που έσπασε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυτή την εβδομάδα, αποτελεί έναν ωραίο τίτλο, αλλά οι ειδικοί της αγοράς δεν προσλαμβάνουν πολλά άλλα από αυτή την κίνηση.
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι τι στηρίζει την αγορά, δηλαδή εάν οι εταιρείες βλέπουν βιώσιμα κέρδη, ποιες είναι οι προοπτικές για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική και ποιο είναι το μελλοντικό τοπίο για την οικονομική ευρωστία και συγκεκριμένα την αγορά εργασίας.
Ευτυχώς για την αγορά, οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες φαίνονται αρκετά θετικοί αυτές τις μέρες και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την τελευταία κίνηση ορόσημο του δείκτη.
Σαράντα χιλιάδες «είναι ένα μεγάλο ορόσημο, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 39.999 και 40.000», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μιλούσαν για ύφεση και bear markets όλο το περασμένο έτος. Τώρα επιστρέφουμε ξανά σε νέα υψηλά».
Πράγματι, η αγορά υποχωρούσε μέχρι το 2022 και μετά μπήκε στο 2023 με σχεδόν όλη τη Wall Street να είναι πεπεισμένη ότι μια επικείμενη ύφεση θα πιέσει περαιτέρω τις μετοχές.
Ωστόσο, αυτή η οικονομική ύφεση δεν συνέβη ποτέ, παρά τα ταλαντευόμενα εταιρικά κέρδη και άλλους αντίθετους ανέμους. Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική στήριξη από το Κογκρέσο βοήθησε στην αντιστάθμιση των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ η έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη ώθησε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την αγορά.
Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν την ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα των επιτοκίων στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης εν μέσω πληθωρισμού που έχει αποδειχθεί επίμονα υψηλός.
«Οι επενδυτές βαρέθηκαν να φοβούνται για όλες αυτές τις απαισιόδοξες σκέψεις που κυκλοφορούσαν το 2022 και το 2023», δήλωσε ο βετεράνος της αγοράς Ed Yardeni, επικεφαλής της Yardeni Research. «Η αγορά άρχισε να προεξοφλεί το σενάριο της δεκαετίας του ’20, με επικεφαλής την παραγωγικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Dow των 30 μετοχών, ο οποίος έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τις 40.000 μονάδες, σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% το 2024 και αυξήθηκε περισσότερο από 19% το περασμένο έτος.
Ωστόσο, παρουσιάζει υποαπόδοση συγκριτικά με τον S&P 500 ο οποίος σημειώνει άλμα 11% το 2024 και 27% τον περασμένο χρόνο και τον Nasdaq που έχει αυξηθεί κατά 11% και 33%, αντίστοιχα.
Αυτή η σύγκριση αφαιρεί ένα μέρος της λάμψης από το επίτευγμα του Dow, ενώ οι νεότεροι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα κέρδη των μετοχών των λεγόμενων «Μagnificent Seven», ανέφερε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Charles Schwab.
Η Sonders, ωστόσο, πιστεύει ότι αξίζει να εξεταστούν οι παράγοντες που ώθησαν την αγορά υψηλότερα, επικαλούμενη έρευνες για την ψυχολογία των επενδυτών όπως η δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ένωσης Μεμονωμένων Επενδυτών, που δείχνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είναι «ουδέτερη» απέναντι στις μετοχές με ανοδική προοπτική. μειώνεται, αν και εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό θετικό.
Ταυτόχρονα, και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα όφελος για τις αγορές, ιδιαίτερα εάν οδηγεί σε συνθήκες sell off.
Για παράδειγμα, η ύφεση τον Απρίλιο, όταν ο Dow έπεσε 5%, καθώς οι αγορές άρχισαν να σκέφτονται ότι η Fed μπορεί και να μην προχωρήσει φέτος σε καμία επιτοκιακή μείωση βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το πιο πρόσφατο ράλι.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης: Google: Πώς αλλάζει ριζικά η μηχανή αναζήτησης