Μείωση κάλυψης συλλογικών συμβάσεων στην Κύπρο από το 80% στο 50%

Τι ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην ομιλία της στην 112η ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη

Τη μείωση του ποσοστού κάλυψης συλλογικών συμβάσεων στην Κύπρο από το 2012, από το 80% στο 50% ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην ομιλία της στην 112η ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στις 3 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρεται ότι στην έναρξη των εργασιών κατατέθηκε στην ολομέλεια η έκθεση του Γενικού Διευθυντή της ΔΟΕ με θέμα “Προς ένα ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο”.

Στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και η στρατηγική όσον αφορά στην προώθηση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία, οι βιολογικοί κίνδυνοι στους χώρους εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία στον τομέα της παροχής υγείας και φροντίδας.

Στις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος με θέμα την κατάσταση των Αράβων εργαζομένων στις κατεχόμενες περιοχές με έμφαση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και πώς ο πόλεμος επηρεάζει τους εργαζόμενους.

Η ΠΕΟ εκπροσωπήθηκε στις εργασίες της συνόδου με την ΓΓ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, η οποία μίλησε στις 12 Ιουνίου και τον Υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Πιερή Πιερή.

Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΠΕΟ, εκφράζοντας στήριξη στον Παλαιστινιακό λαό, είπε ότι "η προσπάθεια εξαφάνισης ενός ολόκληρου λαού δεν μπορεί να ονομάζεται δικαίωμα στην αυτοάμυνα" και ζήτησε πλήρη και μόνιμο τερματισμό του πολέμου και επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση του Γενικού Διευθυντή προς την 112η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης του ILO, επιβεβαιώνεται ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί και έχουν γίνει ακόμα πιο βαθιές τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2023 περίπου 700 εκ. άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας ενώ σχεδόν 7% των εργαζομένων στον κόσμο ήταν εργαζόμενοι-φτωχοί. "Η παγκοσμιοποίηση δεν οδήγησε σε πιο δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη ούτε σε ευημερία για όλους", ανέφερε.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που στοχευμένα και συνειδητά εφαρμόστηκαν από τους διεθνούς οργανισμούς και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. "Οι απανωτές κρίσεις του συστήματος αντιμετωπίστηκαν με ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με μείωση της παρέμβασης του κράτους στις δημόσιες επενδύσεις και στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια", ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται μια νέα επίθεση από τον ψηλό πληθωρισμό.

Όπως είπε, στη διαδικασία προώθησης αυτών των πολιτικών επιστρατεύθηκε και η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της οργάνωσης, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της απεργίας με στόχο την αποδυνάμωση της εμβέλειας και του ρόλου του  συνδικαλιστικού κινήματος.

Όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα η κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκε από το 80% στο 50%, ενώ οι πολιτικές υποτίμησης της εργασίας  και απορρύθμισης οδήγησαν στην απώλεια πέραν των 11 δισ. ευρώ για τον κόσμο της εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι απαιτείται τερματισμός των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, και στις κοινωνικές δαπάνες. Παράλληλα, μίλησε για φορολόγηση του πλούτου και των υπερκερδών και αξιοποίηση των εσόδων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των φτωχών χωρών.

Επιπλέον, είπε ότι απαιτούνται μέτρα που να καθιστούν την εργασία αξιοπρεπή και ασφαλή. Αυτό προϋποθέτει σαφείς δεσμευτικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς με βάση το κόστος ζωής, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, επενδύσεις για την ασφάλεια και υγεία και την προαγωγή της ισότητας.

Αυτά, πρόσθεσε, σημαίνουν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ως του βασικού εργαλείου ρύθμισης των όρων απασχόλησης και αποτελεσματικά μέτρα κατά εκείνων των εργοδοτών που αρνούνται το δικαίωμα στην  οργάνωση. Σημαίνει, επίσης, τερματισμό των ενεργειών για παρεμπόδιση του δικαιώματος στην απεργία, σημείωσε.

"Ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον συνεχίζονται οι ίδιες ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της εμπορευματοποίησης της εργασίας και της απορρύθμισης, της καταλήστευσης του πλούτου των φτωχών χωρών, της αλόγιστης εκμετάλλευσης και καταπόνησης του φυσικού περιβάλλοντος", σημείωσε η κ. Χαραλάμπους.

Η ΠΕΟ συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με θέμα τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στο 85% η πληρότητα αεροσκαφών που ήλθαν στην Κύπρο τον Μάιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ