Ιδιοκτήτες Airbnb vs Κτηματομεσίτες: Να γίνει ή όχι η Κύπρος Βαρκελώνη

Να καταργηθεί η ημερήσια ενοκίαση ακινήτων ζητούν οι κτηματομεσίτες - Μόνο 3% των ακινήτων στην Κύπρο είναι στο Airbnb και αυτά σε τουριστικές περιοχές, απαντούν οι ιδιοκτήτες.

«Φωτιές» έχει ανάψει η πρόταση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών για απαγόρευση της ημερήσιας ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων βραχύβιας μίσθωσης

Οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές βρέθηκαν στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, όπου και διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Μαρίνο Κυναιγείρου να διαμηνύει πως το Airbnb «σκοτώνει» στην ουσία την προσφορά ακινήτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των ενοικίων, και τον Ηλία Νικολάου, μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βραχύβιας Μίσθωσης, να απαντά «κάτω τα χέρια από τις επιχειρήσεις μας».  

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να εξαλειφθούν, όπως ανέφερε, τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται σε ζωτικής σημασίας τομείς της κυπριακής οικονομίας από την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων ημερήσιας ενοικίασης. Ειδικότερα, ο κ. Κυναιγείρου, δήλωσε πως η ημερήσια ενοικίαση αποστερεί από την κυπριακή αγορά των ακινήτων χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρονται προς μακροχρόνια ενοικίαση, υποδεικνύοντας παράλληλα, πως ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. 

Κύπρος α λα Βαρκελώνη λένε οι Κτηματομεσίτες

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε πως ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είχαν χτυπήσει το καμπανάκι πριν από κάποια χρόνια πως θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση, λέγοντας πως πλέον οι τιμές των ενοικίων να βρίσκονται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντίστοιχες με έναν μηνιαίο μισθό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της Βαρκελώνης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι από το 2029 δεν θα διατίθενται στην πόλη καταλύματα με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, επισημαίνοντας πως αυτό είναι ενδεικτικό της ορθότητας της θέσης που εκφράζει το Συμβούλιο.

Όπως είπε το ζήτημα έχει δύο πτυχές: Αφενός συμβάλει στις ψηλές των ενοικίων και αφετέρου μειώνει το τουριστικό μας προϊόν, πρόσθεσε ο κ. Κυναιγείρου, για να συμπληρώσει πως το Συμβούλιο εισηγείται να αδειοδοτούνται για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων. «Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες καθημερινά να συζητούν και να υποχωρούν, ενώ εμείς παραμένουμε άτεγκτοι», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως τα θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.για  το  «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», που στην ουσία αποσκοπεί στο να περιορίσει το φαινόμενο. 

 

Η Κύπρος δεν είναι Βαρκελώνη απαντούν οι ιδιοκτήτες Airbnb

Αντιστρέφοντας, ωστόσο, τα βέλη, ο κ. Νικολάου τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου είναι η έλλειψη κοινωνικής στέγης και όχι η βραχύβια ενοικίαση. Έφερε δε, ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όταν ένας developer αναπτύσσει ένα συγκρότημα κατοικιών, καλείται, όπως είπε, να διαθέσει μέρος εξ αυτών για κοινωνική στέγαση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιλογές για ενοικίαση σε χαμηλότερες τιμές. 

Απαντώντας στα περί Βαρκελώνης, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πόλη κυρίως τουριστική, η οποία είναι γεμάτη ξενοδοχεία, ωστόσο οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να βρουν κατοικία. «Εμείς δεν έχουμε αυτό το θέμα στην Κύπρο», υπογράμμισε, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν μισό εκατομμύριο σπίτια και μόνο τα 15.000 είναι εγγεγραμμένα ως Airbnb. Τα περισσότερα εκ των οποίων, πρόσθεσε, βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, όπως ο Πρωταράς, Κάππαρη, Αγία Νάπα, και δουλεύουν 5 με 7 μήνες τον χρόνο. «Μόνο 3% των ακινήτων στην Κύπρο είναι στο Airbnb και αυτά σε τουριστικές περιοχές», τόνισε.  

«Στη Λεμεσό από την άλλη υπάρχει θέμα με τα ξενοδοχεία, καθώς υπάρχουν μόνο πεντάστερα επομένως, όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν διακοπές χαμηλότερου μπάτζετ δεν έχουν επιλογές», συμπλήρωσε. Για την  περίπτωση της Λεμεσού ανέφερε μάλιστα πως διαπίστωσε σημαντική μείωση στις τιμές των ενοικίων μακροχρόνιας μίσθωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε όσους αγοράζουν ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς λέγοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε και τους επενδυτές που θα έρθουν να αγοράσουν ένα ακίνητο με 4-5 χιλιάδες ευρώ το μέτρο και θα θέλουν να βγάλουν return», σημείωσε, επισημαίνοντας πως το μακροχρόνιο ενοίκιο θα πρέπει να αποδίδει γύρω στο 4%-5%, με τα νούμερα ήδη σε αυτό το πλαίσιο, να ξεφεύγουν. 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην αγορά ακινήτων προκειμένου να τα μετατρέψουν σε καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης, απάντησε πως πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα. 

Ετοιμάζει έρευνα το Συμβούλιο

Ο κ. Κυναιγείρου απέρριψε τα περί 3% των ακινήτων στο Airbnb, λέγοντας πως μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Είπε ακόμη πως βρίσκονται σε φάση διεξαγωγής έρευνας προκειμένου να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό και θα επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα. Επανέλαβε πως η ημερήσια ενοικίαση έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της προσφοράς και βλέπουμε τη μηδαμινή προσφορά για χρονιαία ενοικίαση με επακόλουθο οι τιμές των ενοικίων να βρίσκονται σε αυτή την κατάντια. 

Αναφέρθηκε ακόμη στην περίπτωση καταστήματος που πλασάρεται ως τουριστικό κατάλυμα, με τον κ. Νικολάου να απαντά εκ νέου πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ακίνητα πολύ υψηλής ποιότητας. 

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχύβιας μίσθωσης προχώρησαν εδώ και χρόνια με όλα όσα τους ζητήθηκαν όπως η εγγραφή για ΦΠΑ 9%, η ειδική ασφάλιση, η τοποθέτηση πυροσβεστήρων και ούτω καθεξής. «Τα κάναμε όλα και ακόμα υπάρχει θέμα. Σκεφτείτε και τον κόσμο που υπάρχει σε αυτό τον τομέα, τους τεχνικούς και τις καθαρίστριες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας μίλησε για τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία, εστιάζοντας στις περιπτώσεις ατόμων που αποφάσισαν να στραφούν στη βραχύβια μίσθωση έναντι της μακροχρόνιας, καθώς τα χέρια τους παρέμεναν δεμένα ενώ οι ενοικιαστές τους δεν κατέβαλλαν ενοίκια. Αντί να ρίχνουν το φταίξιμο στη βραχύβια μίσθωση γιατί είναι ψηλά τα ενοίκια, θα έπρεπε να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και να στραφούν προς την Κυβέρνηση για λύσεις, σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: «Μόνο έτσι θα πέσουν τα ενοίκια» - Τι ζητούν οι κτηματομεσίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ