Γαλλικές εκλογές: Η πολιτική αστάθεια τρομάζει τις επιχειρήσεις

Οι γαλλικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, αλλά φοβούνται ότι οι εκλογές θα βάλουν τέλος σε αυτό

Μπορεί οι αγορές να αντέδρασαν θετικά στο αποτελέσματα του πρώτου γύρου για τις γαλλικές εκλογές, καθώς η πιθανότητα είτε η ακροδεξιά είτε η αριστερά να λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία φαντάζει ισχνή μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως το αποτέλεσμα αν ακολουθήσει τις μετρήσεις θα φέρει ένα ασταθές πολιτικός σκηνικό που τρομάζει εξίσου τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματικές ελίτ της Γαλλίας δηλώνουν ανήσυχες για τη δημιουργία μίας ασταθής πολιτικής σκηνής, την πιθανότητα εκλογής υπευθύνων χάραξης πολιτικής χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, τον κίνδυνο διαδηλώσεων και ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα από τη διήμερη συνάντηση των Γάλλων επιχειρηματιών που συναντήθηκαν Παρασκευή και Σάββατο στην Προβηγκία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες ήταν από τους κύριους ωφελημένους των φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2017. Ακροδεξιά και αριστερά κόμματα θέλουν να ανατρέψουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως την κατάργηση του φόρου πλούτου στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

«Ανησυχούμε πολύ για το τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Reuters ο Ρος Μακίνες, πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας Safran. «Όποια και αν είναι η πολιτική διαμόρφωση που θα προκύψει από την ψηφοφορία της Κυριακής, βρισκόμαστε πιθανότατα στο τέλος ενός μεταρρυθμιστικού κύκλου που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια».

Ενώ οι ηγέτες των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων απέφυγαν το θέμα των εκλογών στα δημόσια πάνελ, δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την άνοδο τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) πιθανότατα θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, αφήνοντας τα άλλα κόμματα σε μια διαδικασία για το αν θα μπορεί να σχηματιστεί συνασπισμός για να κυβερνήσουν, κάτι που είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη Γαλλία και πιθανότατα θα είναι ασταθές.

«Τίποτα καλό δεν προκύπτει ποτέ από το χάος. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά αυτή είναι μια χώρα που έχει ξαναζήσει κοινωνικές αναταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής μεγάλου γαλλικού βιομηχανικού ομίλου.

Άπειροι ηγέτες μετά τις γαλλικές εκλογές;

Οι επιχειρηματίες εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για το ότι οι πολιτικοί που στέκονται στις πύλες της εξουσίας δεν έχουν εμπειρία στη διακυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ μίλησαν για την προοπτική ότι η ήδη σημαντική φορολογική επιβάρυνση της Γαλλίας θα μπορούσε να αυξηθεί υπό την αριστερή συμμαχία.

Ο 28χρονος ηγέτης του RN Ζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας εάν το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές στην πραγματική οικονομία είναι επίσης ανήσυχοι για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές. «Συνεχίσαμε να λαμβάνουμε επενδυτικές αποφάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων και στη Γαλλία. Αλλά σαφώς αν έπρεπε να λάβουμε μια πραγματικά σημαντική επενδυτική απόφαση, πιθανώς θα περιμέναμε για να έχουμε καλύτερη ορατότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian France, Ματίας Μπουργκάρντ.

Καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική αστάθεια θα υποχωρήσει σύντομα, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει τις γαλλικές εταιρείες την ώρα που ετοιμάζονται να μετακυλήσουν τα εξαιρετικά χαμηλού κόστους δάνεια από την εποχή του COVID σε υψηλότερα επιτόκια.

«Αυτό δημιουργεί ένα σενάριο όπου αναμένουμε ότι οι εταιρικές αθετήσεις πληρωμών θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη Γαλλία πέρα από το αναμενόμενο αν δεν υπήρχε μια τέτοια πολιτική διαταραχή», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομικής έρευνας στον κλάδο ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων της Allianz, Άνα Μποάτα.

Ο Μακρόν δεν κατάφερε να έρθει κοντά με τους ψηφοφόρους

Η φιλοεπιχειρηματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Μακρόν συχνά ήρθε αντίθεση με τους ψηφοφόρους, προκαλώντας ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων το 2018 ή πορείες πέρυσι κατά της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αν και κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2022, ο Μακρόν απέτυχε επίσης να έρθει κοντά με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι τον βλέπουν ως προϊόν των στενά διαπλεκόμενων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που διοικούν τη χώρα.

Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό RN πρότεινε να ανακληθεί η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης του Μακρόν το 2023 στα 64 από τα 62 έτη και να μειωθούν οι φόροι στην ενέργεια, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά θα πληρωθούν με την περικοπή των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας που ωφελούν τους μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα «φόροι και δαπάνες» της αριστερής συμμαχίας του Λαϊκού Μετώπου θα επανέφερε έναν φόρο πλούτου και θα αύξανε τον κατώτατο μισθό κατά 14%, ενώ θα καταργούσε επίσης τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα περιοριζόταν από τον κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας, γεγονός που πιθανότατα θα την καθιστούσε λιγότερο ικανή να προχωρήσει νέες νομοθεσίες.

Πέρα από το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης που θα έχει δεμένα τα χέρια της, οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές του RN στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό της Γαλλίας. «Τα δημογραφικά στοιχεία μας δείχνουν ότι πρέπει να προσελκύσουμε ταλέντα», δήλωσε ο Μακίνες. «Αυτή η χώρα συντηρείται από τη μετανάστευση εδώ και 300 χρόνια».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Η Τράπεζα της Αγγλίας και η νέα κυβέρνηση Στάρμερ - Τι διχάζει τους οικονομολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ