Απόφαση ΕΚΤ: «Όνειρο απατηλό» το σενάριο για μείωση των επιτοκίων;

Ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης μιλά για την αβεβαιότητα γύρω από τις κινήσεις της ΕΚΤ – Τι προβλέπεται για το μέλλον

Σε μια επίμονη απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, αγνοώντας τις πιέσεις για μείωση που είχαν εκφραστεί προηγουμένως. 

Σε δηλώσεις του στο «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης αναφέρθηκε στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω παρακολούθηση της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί η ΕΚΤ δεν προχωρά σε μείωση των επιτοκίων, απάντησε: «Υπάρχει μία ‘συνιστώσα’, η οποία λέγεται πληθωρισμός των υπηρεσιών. Αυτός ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι πολύ πιο ψηλός από τον πληθωρισμό των υπόλοιπων κομματιών. Οπότε περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Κεντρική να δει ακριβώς αυτό το κομμάτι να αρχίσει να μπαίνει σε μια καθοδική πορεία».

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, προτιμώντας να περιμένει περαιτέρω αποδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του πληθωρισμού πριν επεκτείνει την πρώτη μείωση που είδαμε να αποφασίζεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου.Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως

Καμία εγγύηση για μείωση των επιτοκίων – Ο ρόλος της Γαλλίας

Καθώς η Γαλλία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας, οι πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα ανοίγουν το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αντίδρασης της ΕΚΤ, η οποία δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει ακόμα και αύξηση των επιτοκίων, αν η κρίση επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, αν και η κρίση στη Γαλλία φαίνεται να συγκρατείται, «μπορεί να ανατρέψει το όλο σενάριο καθόδου των επιτοκίων». Όπως επισήμανε, μπορεί να δούμε μέχρι και άνοδο των επιτοκίων «αν τα πράγματα πάνε πολύ στραβά στη Γαλλία».

Υπενθυμίζοντας την κρίση των ελληνικών ομολόγων πριν μερικά χρόνια, ο κ. Τελώνης σημείωσε ότι κανείς δεν εγγυάται ότι τα επιτόκια έχουν πάρει οριστικά την πορεία προς την κάθοδο. «Εάν κάτι τέτοιο παρουσιαστεί και με τη Γαλλία, δηλαδή η νέα γαλλική κυβέρνηση αρχίσει να εκτοξεύει υποσχέσεις για δαπάνες κτλ. και αν δούμε μια κρίση σαν συνέπεια αυτού στο ευρώ, μπορεί να βρούμε και αυξημένα επιτόκια για να υποστηριχθεί το ευρώ. Αλλά το θεωρώ απίθανο σενάριο αυτή τη στιγμή».

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για μελλοντική μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, η επικρατούσα αβεβαιότητα αναγκάζει τους αναλυτές να παραμένουν προσεκτικοί στις προβλέψεις τους. Με τη χθεσινή της απόφαση, η ΕΚΤ φαίνεται να προτιμά να παραμένει σταθερή, περιμένοντας να… διαλευκανθούν οι συνθήκες προτού προχωρήσει σε νέες κινήσεις.

Διαβάστε επίσης: EKT: Μισθοί και πληθωρισμός στις υπηρεσίες κράτησαν αμετάβλητα τα επιτόκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ