Από τον Macintosh μέχρι το iPhone, ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θεωρήθηκε ευρέως καινοτόμος οραματιστής που βοήθησε στην επανάσταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Τώρα, ένα πρόσφατα δημοσιευμένο απόσπασμα που χρονολογείται από το 1983 αποκαλύπτει ότι ο Jobs μπορεί να ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του απ’ ό,τι νομίζαμε.
Το τελευταίο ψηφιακό έκθεμα του Steve Jobs Archive περιλαμβάνει ένα βίντεο που δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν από μια ομιλία του θρύλου της τεχνολογίας στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού του 1983.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο 28χρονος τότε Jobs εξηγεί πώς βλέπει την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον και περιγράφει λειτουργίες που ακούγονται παρόμοιες με τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε σήμερα.
Στο απόσπασμα, ο Jobs είπε ότι, ενώ του άρεσε να διαβάζει βιβλία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, ευχόταν να μπορούσε να τους κάνει ερωτήσεις. Αλλά στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια, οραματίστηκε μια μηχανή που θα μπορούσε να ενσωματώσει το «υποκείμενο πνεύμα ενός ανθρώπου, ή το υποκείμενο σύνολο αρχών, ή οποιονδήποτε υποκείμενο τρόπο θεώρησης του κόσμου».
Η μηχανή θα είναι σε θέση να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις παρόμοιες με τον τρόπο που μπορεί να απαντήσει ο πραγματικός άνθρωπος.
«Όταν έρθει ο επόμενος Αριστοτέλης, ίσως αν κουβαλάει μια τέτοια μηχανή μαζί του σε όλη του τη ζωή, σε όλη της τη ζωή, και πληκτρολογεί όλα αυτά τα πράγματα, τότε ίσως κάποια μέρα, αφού το άτομο έχει πεθάνει και έχει φύγει, μπορούμε να ρωτήσουμε αυτή τη μηχανή, «Ε, τι θα έλεγε ο Αριστοτέλης;»». είπε ο Jobs κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Generative AI vs artificial general intelligence
Περίπου 40 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι η κοινωνία συμβαδίζει με την πρόβλεψη του Jobs με την έλευση εργαλείων genAI, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.
Τα LLM, που συνήθως αναφέρονται ως AI chatbots, είναι ένας τύπος αλγορίθμου AI που εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και μαθαίνει πώς να εντοπίζει μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ λέξεων και θεμάτων. Χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να ερμηνεύει τις προτροπές και να παράγει νέες εξόδους κειμένου, εικόνας ή ήχου.
Παρόμοια με την πρόβλεψη του συνιδρυτή της Apple, ένα LLM θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με όλα τα γνωστά έργα του Αριστοτέλη και στη συνέχεια να είναι σε θέση να απαντά στις ερωτήσεις των χρηστών με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που το μοντέλο πιστεύει ότι θα απαντούσε ο Αριστοτέλης.
Επιπλέον, οι σημερινοί τεχνολογικοί γίγαντες επιδιώκουν το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης: την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρεται ευρέως στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία στο ίδιο επίπεδο με τον άνθρωπο ή ακόμη και ένα βήμα παραπάνω.
Αλλά το πότε μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι προς συζήτηση μεταξύ των σημερινών ηγετών της τεχνολογίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και ιδιοκτήτης της X Elon Musk δήλωσε ότι πιστεύει ότι η AGI είναι πιθανό να γίνει διαθέσιμη μέχρι το 2026. Έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 24 Απριλίου στο X με τον Nicolai Tangen, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.
Ωστόσο, ο Robin Li, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου VivaTech στο Παρίσι τον Μάιο ότι απέχουμε περίπου 10 χρόνια από το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Άλλες προβλέψεις του Steve Jobs που έγιναν πραγματικότητα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις προβλέψεις του Jobs για το μέλλον της τεχνολογίας βγήκε αληθινή.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1985 στο περιοδικό Playboy, ο Jobs είπε ότι οι άνθρωποι τελικά θα χρησιμοποιούν υπολογιστές κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους εκτός εργασίας ή γραφείου. «Οι υπολογιστές θα είναι απαραίτητοι στα περισσότερα σπίτια», είπε.
Το 1984, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ κατείχαν υπολογιστή, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τώρα, περίπου το 95% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον ένα είδος υπολογιστικής συσκευής, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της απογραφής.
Στη συνέντευξη στο Playboy, ο Jobs προέβλεψε επίσης ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές για να συνδεόμαστε μεταξύ μας στο διαδίκτυο.
«Ο πιο επιτακτικός λόγος για να αγοράσουν οι περισσότεροι άνθρωποι έναν υπολογιστή για το σπίτι θα είναι να τον συνδέσουν σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνιών», δήλωσε ο Jobs στο Playboy.
Αυτή η ιδέα προμήνυε την εφεύρεση του World Wide Web από τον Λονδρέζο επιστήμονα πληροφορικής Tim Berners-Lee το 1989 ως έναν τρόπο να βοηθήσει τους συναδέλφους του να μοιράζονται πληροφορίες.
Ενώ αυτή η εκδοχή του διαδικτύου ξεκίνησε με έναν ιστότοπο που δημοσιεύθηκε από τον Berners-Lee το 1991, σήμερα υπάρχουν σχεδόν 1,88 δισεκατομμύρια ιστότοποι από το 2021, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Τι σηματοδοτεί για την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ - Ποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν