Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα Κομισιόν, ΑΔΜΗΕ και οι δυο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ), καθώς θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής προγραμματισμένη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης που μετατέθηκε με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος των εκκρεμοτήτων γύρω από το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αλλά και το γεφύρωμα ή όχι των διαφωνιών της κυπριακής με την ελληνική πλευρά. H συνάντηση πραγματοποιείται, μία περίπου εβδομάδα μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της ΡΑΕΚ με πολυμελή αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ και αφότου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή την μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην προκήρυξη του διαγωνισμού για επιλογή του οίκου που θα αξιολογήσει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), Great Sea Interconnector (GSI).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης έχει μιλήσει σε σκληρή γλώσσα για το πρότζεκτ, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να το «τελειώσει» αν η κυπριακή πλευρά δεν συναινέσει στην ανάκτηση κόστους- μετακυλίοντας μέρος της επιβάρυνσης στους καταναλωτές – και δεν το στηρίξουν από το ξεκίνημά του, τροποποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο, χωρίς, ωστόσο, να πείθει ακόμα την ΡΑΕΚ. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕΚ έκρινε ότι η ανάκτηση εξόδων του ΑΔΜΗΕ από χρεώσεις στους Κύπριους καταναλωτές θα ξεκινήσει μετά τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το έργο καθίσταται μη βιώσιμο και δεν θα προχωρήσει, κάτι με τον κ. Μανουσάκη να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα καταστήσει το έργο του Great Sea Interconnector (GSI) μη βιώσιμο.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει προσδιορίσει το κόστος αυτό σε 25 εκ. ευρώ ετησίως από τις αρχές του 2025 έως το 2030 ήτοι 150 εκ. ευρώ με μια ετήσια επιβάρυνση των χρηστών ύψους 30 ευρώ, κόστος που ο φορέας θεωρεί μικρό σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ανέρχεται στο 1,9 δισεκατομμύρια, με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάνει τα 657 εκατομμύρια.
Ένα από τα σενάρια της σημερινής συνάντησης θέλουν τη ΡΑΕΚ να ανοίγει τα χαρτιά της σχετικά με τα επιχειρήματα που παρέθεσε πριν μία εβδομάδα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και τα οποία σχετίζονται με την βιωσιμότητα του έργου εφόσον η ανάκτηση του κόστους διασύνδεσης δεν ξεκινήσει από τις αρχές του 2025 όπως ζητά ο Διαχειριστής αλλά με την εμπορική λειτουργία. Η ΡΑΕΚ καλείται επιπλέον να αποφανθεί και αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Διαχειριστή για την ανάληψη γεωπολιτικού κινδύνου για το έργο, όπως έκανε αντίστοιχα η Ελλάδα.
Στο μεταξύ, μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο ΑΔΜΗΕ θα κληθεί να καταβάλει δόση ύψους 108 εκ. ευρώ στην γαλλική Nexans που κατασκευάζει το υποθαλάσσιο καλώδιο.
Με πληροφορίες από newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Great Sea Interconnector: Ελπίζει σε αλλαγή στάσης από Λευκωσία ο ΑΔΜΗΕ