Καραβίας: Η ενοποίηση Eurobank - Ελληνικής δημιουργεί έναν Όμιλο των €100 δισ.

Ο CEO της Eurobank τόνισε πως η συγχώνευση με την Ελληνική παραμένει απώτερος στόχος - Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται και από τους μειοψηφικούς μετόχους - Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η συνολική άμεση συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική ανέρχεται στο 55,886% - Επόμενο βήμα η εκλογή του νέου ΔΣ

Η συγχώνευση Eurobank και Ελληνικής Τράπεζας παραμένει ο απώτερος στόχος, είπε ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Holdings σε διάσκεψη Τύπου όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024 του Ομίλου την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη Eurobank, αλλά και από τους μικρότερους μετόχους.

Η εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank. Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Bank, η συνολική άμεση συμμετοχή της Eurobank ανέρχεται στο 55,886%. 

"Γίναμε πλειοψηφών μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 55,9%, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν Τραπεζικό Όμιλο με €100 δισ. ενεργητικό. Διαθέτουμε συστημική παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις βασικές αγορές μας, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία", ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Καραβίας.

Επόμενο βήμα η εκλογή νέου ΔΣ

Ερωτηθείς για τις σχεδιαζόμενες συνέργειες με την Ελληνική Τράπεζα και τα επόμενα βήματα, είπε ότι με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς και έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, το επόμενο βήματα είναι η εκλογή του νέου ΔΣ, το οποίο θα εκλεγεί στην επόμενη συνέλευση των μετόχων, και το οποίο θα διορίσει τη νέα διοίκηση της Τράπεζας.

Όπως είπε, στο άμεσο μέλλον οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να εργάζονται ως ξεχωριστές οντότητες. "Αυτό είναι εντάξει, καθώς τα επιχειρηματικά τους μοντέλα είναι αρκετά συμπληρωματικά", είπε.

Δυνατές συνέργειες σε διάφορους τομείς

Αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες συνέργειες στο μέλλον, είπε ότι αυτή η συζήτηση θα αρχίσει μόλις τοποθετηθεί η νέα διοίκηση, σημειώνοντας ότι συνέργειες φαίνονται δυνατές σε διάφορους τομείς, όπως η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές, μέσω και της ενσωμάτωσης της CNP, η μείωση του κόστους MREL της Ελληνικής, ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο για την Ελληνική θα παρουσιαστεί στα αποτελέσματα έτους για το 2024 στις αρχές του 2025 και ως μέρος του σχεδιασμού του ομίλου για την τριετία 2025-2027. "Θα δώσουμε ποσοτικούς στόχους για την υλοποίηση των συνεργειών", είπε.

Ερωτηθείς για το πώς προτίθενται να προχωρήσουν αναφορικά με την περαιτέρω εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου στην Ελληνική, ο κ. Καραβίας είπε ότι "η συγχώνευση των δύο τραπεζών παραμένει ο απώτερος στόχος μας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τους μειοψηφικούς μετόχους".

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη συνολικού ύψους €721 εκατομμυρίων, μετά τη φορολογία, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο το 2023, οπόταν και ανήλθαν σε €684 εκατομμύρια. 

Σε αυτά, περιλαμβάνεται κέρδος €99 εκατομμυρίων, από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (negative goodwill) καθώς και €101 εκατομμύρα κόστος από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα. Εξάλλου, οι λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου στην Κύπρο ενισχύθηκαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €176 εκατομμύρια. 

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Στα €721 εκατ. τα κέρδη του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ