Logistics: Ανεβαίνει η Θεσσαλονίκη ως κόμβος και επενδυτικός προορισμός

Σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Κέντρου Logistics μηδενικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη προχωρά ο Όμιλος Raben

Αυξάνονται συνεχώς οι επενδύσεις στον τομέα των logistics στη δυτική Θεσσαλονίκη με “πρωταγωνιστές” ελληνικές αλλά και διεθνείς εταιρείες του κλάδου. Καταλύτη για περαιτέρω ανάπτυξη των logistics στην περιοχή την επόμενη διετία θα αποτελέσουν ο διαγωνισμός για το πρώην στρατόποεδο Γκόνου και η επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Κέντρου Logistics μηδενικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη προχωρά ο Όμιλος Raben, με στόχο να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του σε contract logistics, εσωτερικές μεταφορές και στον τομέα των logistics τροφίμων σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και περαιτέρω να ηγηθεί της ανάπτυξης του κλάδου logistics στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το εν λόγω Κέντρο Logistics θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Ομίλου και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η  πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και περιλαμβάνει τη δημιουργία cross-dock αποθήκης 4.000 τ.μ. με 40 ράμπες φόρτωσης/εκφόρτωσης και ψυκτικό θάλαμο για τρόφιμα, καθώς και την κατασκευή γραφείων 700 τ.μ.

Πολύ πρόσφατα, στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Διανομής και Αποθήκευσης ελαστικών της ΕΛΑΣΤΡΑΚ, μέλος του Ομίλου ΕΛΤΡΑΚ, σε ιδιόκτητη έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων της μητρικής εταιρείας CP Holdings. Στο πλαίσιο των εγκαινίων παρουσιάστηκε στους συνεργάτες της εταιρείας με ζωντανή επίδειξη το νέο πρόγραμμα τηλεματικής Webfleet, που φέρει την υπογραφή της Bridgestone. (σ.σ. Τον φετινό Απρίλιο η ΕΛΑΣΤΡΑΚ ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Webfleet, ενώ επίσης ξεκίνησε μια νέα συνεργασία για την εισαγωγή και εμπορία των ελαστικών MRF Tyres, της μεγαλύτερης εταιρείας ελαστικών στην Ινδία.

Τον Ιανουάριο έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της εξαγοράς σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου από την Streem Global AE, μέλος του αμερικανικού Ομίλου HIG Capital,με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο της περιοχής. Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σημειωτέον ότι υπάρχει σιδηροδρομική υποδομή εντός της εγκατάστασης που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της διοίκησης της Streem Global για δημιουργία ενός ισχυρού Ομίλου εταιρειών που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης και προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρο Κυρίζογλου, ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης «τρέχει» διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου με αντικείμενο τα Logistics σε επιχειρηματικό πάρκο έκτασης 90 στρεμμάτων και βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου, στην περιοχή της Μενεμένης.Η περιοχή, η οποία έχει παραχωρηθεί στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης από την ΕΤΑΔ Α.Ε., είναι πλησίον της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για το «ΕΚΕΘΕ», δηλαδή για τη δημιουργία σύγχρονου Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων, μια επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο project εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τα ΗΑΕ ή/και τη Σαουθική Αραβία, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος και η προαναφερόμενη αμερικανική HIG Capital, η οποία έχει αποκτήσει επίσης πλειοψηφικό ποσοστό της Μακιός Α.Ε.

Tη μετατροπή του ανενεργού βιομηχανικού ακινήτου της “Βαλκάν Εξπόρτ” στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα έχειδρομολογήσει από την πλευρά της η DIMAND. Η εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου κατά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να είναι της τάξης των 160 εκατ.ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή σε δυο φάσεις συγκροτήματος Logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου εντός συνολικά 30 μηνών.

Ριζική αλλαγή και ανάπτυξη του κλάδου των Logistics στη Βόρεια Ελλάδα, βέβαια, θα σηματοδοτήσει η επικείμενη επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, καθώς ο κύριος όγκου του εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης και η αναβαθμισμένη προβλήτα θα πολλαπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και θα μεταμορφώσει τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και όλη την πόλη.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Τεράστια η πληγή στο λεκανοπέδιο Αττικής όπως φαίνεται από δορυφόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ