Θα κλαίνε Ευρώπη και Κίνα πάνω από το χυμένο γάλα;

Ποιον συμφέρει ο εμπορικός πόλεμος;

Φόρτσαραν οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας και το… ατύχημα ήταν αναπόφευκτο. Το Πεκίνο έβαλε στο στόχαστρο γαλακτομικά προϊόντα της Ε.Ε. Ο εμπορικός πόλεμος των δύο δυνάμεων έχει αρχίσει. Αλλά συμφέρει κάποιον να τον κλιμακώσει;

Όταν η Ε.Ε. ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σειρά πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, που ήρθαν να προστεθούν σε εκείνους που είχαν αποφασιστεί λίγους μήνες νωρίτερα, η Κίνα δεν άργησε να προβεί σε αντίποινα. Κατέθεσε διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άνοιξε έρευνα αντι- ντάμπινγκ για τις εισαγωγές γαλακτομικών προϊόντων από την Ευρώπη.

Η έρευνα αυτή δεν είναι η πρώτη κίνηση του Πεκίνου στον «πόλεμο». Όταν η Ε.Ε. ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο δασμών στην κινεζική ηλεκτροκίνηση, εκείνη είχε ανακοινώσει δασμούς σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων όπως το κονιάκ και το χοιρινό.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποίησε πως «ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα μάλλον είναι αναπόφευκτος».

Η Capital Economics ωστόσο διαφωνεί. Πιστεύει πως Ευρώπη και Κίνα έχουν τόσα πολλά να χάσουν εάν επιλέξουν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους, «κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα», που τελικά θα κάνουν πίσω. Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την αναλύτρια της CE, Λίλι Μίλαρντ, είναι και οι δύο πλευρές να συνεχίσουν με πολύ προσεχτικά μηνύματα προσπαθώντας από τη μία να προστατέψουν δικές τους βιομηχανίες και συμφέροντα, χωρίς από την άλλη να πλήξουν ανεπανόρθωτα το διμερές εμπόριο και τις σχέσεις τους.

«Οι εξελίξεις του τελευταίου έτους υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η Ευρώπη θα πορευτεί προσεκτικά στο μέτωπο των μέτρων προστατευτισμού. Οι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά EV αποσκοπούν στην προστασία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και συνιστούν απάντηση στις ανησυχίες ότι η παραγωγή EV στην Κίνα έχει επιδοτηθεί άδικα. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον γενικό δασμό 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατο σημείωμά της.

«Και σημειώστε ότι η πιο μετρημένη προσέγγιση της ΕΕ έρχεται παρά το γεγονός ότι το δικό της διμερές εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα είναι μεγαλύτερο από το έλλειμμα των ΗΠΑ»., προσθέτει.

Και η Κίνα ταυτόχρονα φαίνεται να βαδίζει προσεκτικά στην απάντησή της στην Ευρώπη. Δεν διστάζει να προβεί σε αντίποινα, αλλά, όπως επισημαίνεται στο σημείωμα της CE, «το κάνει με τρόπο που είναι καλά υπολογισμένος ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης».

Η γαλακτοβιομηχανία είναι ένας τομέας πολιτικά ευαίσθητος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι αρκετά μικρός ως δύναμη εξαγωγής προς τον ασιατικό δράκο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,7% των συνολικών εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα. Και ως μερίδιο του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα  μετά βίας καταγράφονται.

 

«Αμφιβάλλουμε ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί άμεσα στην έρευνα της Κίνας για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα επιθυμούν να προκαλέσουν περαιτέρω κινεζικές ενέργειες», εκτιμά η αναλύτρια.

Η CE υπολογίζει ότι ενδεχόμενοι πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί που επιβάλλει η Ευρώπη στην Κίνα θα είναι στοχευμένοι και σταδιακοί. Ενώ η ΕΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές έρευνες για κινεζικά προϊόντα, όπως βιοντίζελ και θερμαντικά σώματα, οι όποιοι νέοι εισαγωγικοί δασμοί θα ισχύουν μόνο για ένα στενό φάσμα προϊόντων.

«Αυτή είναι προφανώς μια πολύ διαφορετική κατάσταση από τις ΗΠΑ. Εάν εκλεγεί ο Τραμπ και επιβάλει καθολικό εισαγωγικό δασμό – ο οποίος αυτή την εβδομάδα πρότεινε ότι θα μπορούσε να είναι 20% – οι παγκόσμιοι κίνδυνοι κλιμάκωσης σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο θα ήταν πολύ υψηλότεροι» προειδοποιεί.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα με εμπορικό πλεόνασμα στην ΕΕ (γραφήματα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ