Σε ρήξη συντεχνίες - ΟΚΥπΥ: Απεργίες στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο

Αποφασίστηκε κλιμάκωση μέτρων στα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω της εκκρεμότητας που αφορά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ., αποφάσισαν κλιμάκωση μέτρων στα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω της εκκρεμότητας που αφορά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Σε συνάντησή τους τη Δευτέρα, οι συντεχνίες,  αξιολόγησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τον ΟΚΥπΥ για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό του.

Έκριναν ότι η έλλειψη προόδου και η στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα βαραίνει αποκλειστικά τον Οργανισμό, ο οποίος σκόπιμα και επαναλαμβανόμενα αναβάλλει συσκέψεις και αποφεύγει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

«Αυτή η απαράδεκτη στάση του ΟΚΥΠΥ συνιστά εμπαιγμό και εκφυλίζει τον κοινωνικό διάλογο και την διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων», αναφέρεται.

Περαιτέρω οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν τοπικές γενικές συνελεύσεις των μελών τους για τον καθορισμό ακριβούς ημερομηνίας της απεργίας, καθώς και τις ενέργειες για την περαιτέρω κλιμάκωσης της.

Περισσότερες πληροφορίες για τα απεργιακά μέτρα θα δοθούν από τις Οργανώσεις σε κατοπινό στάδιο σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα υπάρξει και σχετική τεκμηρίωση για την κωλυσιεργία και ασυνέπεια του Οργανισμού.

Έκκληση προς όλες τις πλευρές απευθύνει ο Υπ. Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, σε δηλώσεις του σήμερα μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε αναφορικά με την εξαγγελθείσα απόφαση των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠαΣυΚι, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για 24ωρη απεργία εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Κατανοώ πλήρως τα αιτήματα των συντεχνιών και τις ανησυχίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, η προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους ασθενείς μας.

Η απεργία έχει επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και γι’ αυτό απευθύνω έκκληση προς όλους εμπλεκόμενους, στον ΟΚΥπΥ, στους εργαζόμενους και στις συντεχνίες για έναν εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την άμεση επίλυση των διαφορών και την αποφυγή κλιμάκωσης των μέτρων.»

Διαβάστε επίσης: ΕΥ για ΟΚΥπΥ: Δεν σέβεται το δημόσιο χρήμα - Τι λέει για δείπνα και σουίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ