Το CSRD επιχειρεί να βάλει τέλος στο φαινόµενο του greenwashing στις εκθέσεις βιωσιµότητας

Η οδηγία CSRD έρχεται να «τακτοποιήσει» την ασυνέπεια των δηµοσιοποιήσεων ESG, δηλώνει η Ειρήνη Λουκαΐδου, ∆ιευθύνουσα Σύµβουλος της Grow Sustainability Consulting.

H µη ύπαρξη τυποποίησης και ελλιπούς δηµοσιοποίησης πληροφοριών Βιωσιµότητας είχε οδηγήσει ανάµεσα σε άλλα και στο φαινόµενο Greenwashing, κάτι το οποίο έρχεται να αντιµετωπιστεί µε τη νέα οδηγία CSRD, εξηγεί η Ειρήνη Λουκαΐδου στο Economy Today. Εξηγώντας η κ. Λουκαΐδου καταγράφει τις αλλαγές που φέρνει η CSRD τις οποίες οι εταιρείες πρέπει να εφαρµόσουν, ενώ σηµειώνει παράλληλα το πώς µπορούν οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν τη βιωσιµότητα τους σε ένα ολοένα και µεταβαλλόµενο κόσµο.

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει η νέα Οδηγία CSRD στις πρακτικές υποβολής Εκθέσεων των εταιρειών;

Η απουσία υποχρεωτικών προτύπων οδήγησε στη µη τυποποιηµένη, ελλειπή και ασαφή δηµοσιοποίηση πληροφοριών Βιωσιµότητας, εµποδίζοντας τη συνοχή και τη συγκρισιµότητά τους, γεγονός που οδήγησε στο φαινόµενο του «greenwashing». Η Ευρώπη λοιπόν µε το CSRD έρχεται να τακτοποιήσει αυτή την ασυνέπεια και σκοπεύει να αντιµετωπίσει την έλλειψη αξιόπιστης ενηµέρωσης προς τους επενδυτές µε τους πιο κάτω τρόπους:

Α. Η ∆έουσα Επιµέλεια γίνεται πλέον µέρος της επιχειρησιακής στρατηγικής

Η ∆έουσα Επιµέλεια είναι µια βασική έννοια που στηρίζει το πλαίσιο CSRD. Τα κυρίως στοιχεία της ∆έουσας Επιµέλειας είναι ο εντοπισµός, η πρόληψη, ο µετριασµός και ο υπολογισµός των αρνητικών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώµατα και στο περιβάλλον στις δραστηριότητες των εταιρειών, στις θυγατρικές τους και στις αλυσίδες αξίας τους. Γι’ αυτό το CSRD επιβάλλει οι οργανισµοί να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν όχι µόνο τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και την κοινωνία αλλά και σχετικούς κινδύνους και ευκαιρίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους και πώς αυτοί οι κίνδυνοι ή ευκαιρίες αλληλεπιδρούν µε την επιχειρηµατική στρατηγική και µοντέλο.

Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ εµφανής στη διαδικασία ανάλυσης διπλής ουσιαστικότητας που ορίζουν τα European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Η διπλή ουσιαστικότητα θα πρέπει γενικά να είναι το σηµείο εκκίνησης του ταξιδιού Βιώσιµης Ανάπτυξης µιας εταιρείας. Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση της στρατηγικής ESG της, καθώς καθορίζει τα ζητήµατα Βιωσιµότητας στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί τα επόµενα χρόνια αλλά και τις γνωστοποιήσεις που περιλαµβάνονται στον απολογισµό αειφορίας της.

Όπως υποδηλώνει το όνοµα, η διπλή ουσιαστικότητα έχει 2 διαστάσεις: Από τη µια πλευρά, έχουµε την ουσιαστικότητα αντικτύπου που αναλύει µε ποιο τρόπο οι δραστηριότητες τής εταιρείας µπορούν πραγµατικά και δυνητικά να επηρεάσουν την κοινωνία και το περιβάλλον και αντιστρόφως, πώς οι αλλαγές στην οικονοµία, την κοινωνία και το περιβάλλον θα µπορούσαν να επηρεάσουν την εταιρεία και την επιχειρηµατική της αξία από οικονοµική άποψη - η οικονοµική ουσιαστικότητα.

Η οικονοµική ουσιαστικότητα & η ουσιαστικότητα του αντικτύπου είναι αλληλένδετες έννοιες και είναι πολύ σηµαντικό να κατανοήσουµε και να αξιολογήσουµε τις µεταξύ τους αλληλεξαρτήσεις. Η άµεση σχέση µεταξύ των δύο είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο η CSRD επιβάλλει τη δηµοσιοποίηση Χρηµατοοικονοµικών και µη Χρηµατοοικονοµικών πληροφοριών σε µία ενιαία Έκθεση ∆ιαχείρισης ετησίως ταυτόχρονα.

Β. ∆ηµοσιοποίηση Στρατηγικής ESG και Σχέδιο Μετάβασης και Ανθεκτικότητας

Πολλές Εκθέσεις Βιωσιµότητας µέχρι σήµερα, κατέγραφαν απλά την απόδοση ενός οικονοµικού έτους. ∆εν µπορούσες να καταλάβεις λοιπόν αν αυτή ήταν καλή ή κακή, γιατί δεν είχες κάποιο σηµείο αναφοράς, κανένα στόχο, καµία σύγκριση σε ετήσια βάση. Το CSRD έρχεται τώρα να επιβάλει τη δηµοσιοποίηση στόχων για κάθε ουσιαστικό θέµα σε σύγκριση µε το σηµείο αναφοράς που θα αποφασίσει να ορίσει ο κάθε οργανισµός αλλά και το ποσοστό της προόδου τους έναντι αυτού του στόχου χρόνο µε το χρόνο. Εάν κάτι δεν πάει τόσο καλά, η εταιρεία πρέπει να δικαιολογήσει γιατί δεν πάει τόσο καλά και να λάβει διορθωτικά µέτρα. Όλα αυτά τα δεδοµένα που συλλέγουµε πρέπει να αναλυθούν και να γίνουν ένα εργαλείο αυτοβελτίωσης. Εάν βλέπουµε σταθερή αύξηση στις εκποµπές ρύπων, θα πρέπει να επενδύσουµε σε τεχνολογίες εξοικονόµησης ενέργειας και σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Εάν παρατηρήσουµε χαµηλό ποσοστό διατήρησης εργαζόµενων, ίσως θα πρέπει να εισαχθεί ένα πρόγραµµα ευεξίας των εργαζόµενων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Βιωσιµότητα συνδέεται συχνά µε τη βελτιωµένη κερδοφορία, καθώς αφορά τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης και συνήθως η καλύτερη λειτουργική απόδοση οδηγεί σε καλύτερη οικονοµική απόδοση.

Ακολούθως, θα πρέπει οι οργανισµοί να υποβάλουν σχέδια σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο σκοπεύουν να αντιµετωπίσουν τους κινδύνους που έχουν αναγνωρίσει - αυτό που ονοµάζουµε σχέδιο ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριµένα, οι εταιρείες θα κληθούν να παράσχουν ένα σχέδιο µετάβασης για τον µετριασµό και την προσαρµογή της Κλιµατικής Αλλαγής λαµβάνοντας υπόψη τόσο τους φυσικούς κινδύνους όσο και τους κινδύνους µετάβασης χρησιµοποιώντας διάφορα κλιµατικά σενάρια.

Γ. Εξωτερική ∆ιασφάλιση

Το CSRD απαιτεί την περιορισµένη διασφάλιση των δηµοσιοποιηµένων πληροφοριών. Η διασφάλιση διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο σε έναν απολογισµό αειφορίας – γιατί δεν χρειαζόµαστε µόνο συνεπή δεδοµένα, αλλά και αξιόπιστα δεδοµένα και η εξωτερική διασφάλιση αυξάνει την εµπιστοσύνη στην ποιότητα και την ακρίβεια των δηµοσιοποιήσεων βιωσιµότητας καθώς παρέχει µια ανεξάρτητη προοπτική. Τέλος, επικυρώνει και ενισχύει την ακεραιότητα των υποκείµενων επιχειρησιακών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, επιτρέπει στους Οργανισµούς να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τις εσωτερικές διαδικασίες συλλογής δεδοµένων.

Πώς επηρεάζει η ενσωµάτωση των κριτηρίων ESG την ευρύτερη στρατηγική και τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων µιας επιχείρησης;

Αντιµετωπίζουµε καθηµερινά ένα εξελισσόµενο τοπίο κινδύνων που σχετίζονται µε το ESG που µπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία ενός οργανισµού, την επιτυχία- ακόµη και την επιβίωσή του. Εάν λοιπόν οι εταιρείες επιθυµούν να διασφαλίσουν την επιχειρηµατική τους συνέχεια σε αυτόν τον συνεχώς µεταβαλλόµενο κόσµο γεµάτο προκλήσεις, πρέπει να αρχίσουν να εντοπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτές τις κρίσεις προκειµένου να προετοιµαστούν καλύτερα για αυτές. Να δηµιουργήσουν µηχανισµούς επιβίωσης που θα τους κάνουν πιο ανθεκτικούς στο µέλλον.

H ανάληψη ενός πιο ενεργού ρόλου στην κατανόηση και αντιµετώπιση των κινδύνων ESG µπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αποδοτικότητα. Η Βιωσιµότητα και ανθεκτικότητα ενός Οργανισµού θα εξαρτηθεί από την ικανότητα πρόβλεψης και ανταπόκρισης σε µια σειρά κινδύνων που απειλούν τη στρατηγική και τους στόχους της. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά µε τα ρίσκα που σχετίζονται µε τα ESG επιτρέπει στη διοίκηση να αξιολογήσει τις συνολικές ανάγκες σε πόρους και να βελτιστοποιήσει τη διάθεση αυτών των πόρων. Η βελτίωση της κατανόησης της διαχείρισης των ρίσκων που σχετίζονται µε τα ESG µπορεί να προσφέρει τη διαφάνεια που αναµένουν οι επενδυτές και ως εκ τούτου να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια.

Όλοι οι οργανισµοί έχουν επιπτώσεις και εξαρτήσεις από το περιβάλλον και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, η πλήρης κατανόησή τους τόσο βραχυπρόθεσµα όσο και µακροπρόθεσµα, σε σχέση µε το επιχειρηµατικό πλαίσιο, τη στρατηγική και τους στόχους του οργανισµού, εξυπηρετεί ως άγκυρα για την αποτελεσµατική διαχείριση των ρίσκων ESG. Η ανάλυση της διαδικασίας δηµιουργίας αξίας βοηθά τη κατανόηση των επιπτώσεων και των εξαρτήσεων µιας επιχείρησης από τον φυσικό κόσµο και τη κοινωνία και επιτρέπει τη συµπερίληψη αυτών των πληροφοριών σε στρατηγικές αποφάσεις. Λαµβάνοντας υπόψη τις θετικές πτυχές των ρίσκων που σχετίζονται µε τα ESG, η διοίκηση µπορεί να εντοπίσει τις τάσεις που οδηγούν σε νέες ευκαιρίες.

Στοιχεία επικοινωνίας:

  • 22766111
  • Χριστόδουλου Σώζου 31,1096 Λευκωσία,
  • grow.com.cy, grow@grow.com.cy, ακολουθήστε µας στο linkedin, twitter & facebook

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Επενδύουμε πιο ενεργά στην ανθρωπιστική διάσταση της διπλωματίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ