ΥΠΟΙΚ: Έκοψε τις επιδοτήσεις γιατί με 4% ανεργία και ρυθμό ανάπτυξης.. δεν χρειάζονται

Τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση θέτει τέλος στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και στον μηδενικό ΦΠΑ ανέλυσε ο Μάκης Κεραυνός - Τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσει μία κοινωνία με 4% ανεργία και με ρυθμό ανάπτυξης 4% να έχει ανάγκη να ζει με επιδόματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, όπου υπεραμύνθηκε της απόφασής της Κυβέρνησης να θέσει τέλος, από την 1η Οκτωβρίου, στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών κατά της ακρίβειας. 

Αναλύοντας τους λόγους, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως όταν τα μέτρα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο είχαν σκοπό να αντισταθμίσουν το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Όταν ο πληθωρισμός ήταν ψηλός και υπήρχε πραγματικά πρόβλημα ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων, η Κυβέρνηση εδώ και πάνω ένα χρόνο διατηρούσε ένα πακέτο ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και έχουν πληρωθεί πάνω από 200 εκ. μέχρι στιγμής», επεσήμανε. 

Ο κ. Κεραυνός πρόσθεσε πως σήμερα η οικονομία μας έχει ένα ρυθμό που πλησιάζει το 4%, έχει πληθωρισμό κάτω από 2%, έχει στον προϋπολογισμό ένα δις για κοινωνικές παροχές, επομένως τα μέτρα αυτά, δεν μπορούν να είναι μόνιμα και κρατήθηκαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι υποδείκνυε η ευρωπαϊκή επιτροπή. «Σήμερα κρίνουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί μία κοινωνία με 4% ανεργία και με ρυθμό ανάπτυξης 4% να έχει ανάγκη να ζει με επιδόματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπενθύμισε δε, πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,7%, ενώ σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, τον Αύγουστο ανήλθε στο 1,5%. 

Μειώθηκαν οι τιμές σε πολλά προϊόντα

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε παράλληλα πως πολλά προϊόντα είδαν τις τιμές τους να μειώνονται, χαρακτηρίζοντας ως "παράδοξο" τις αυξήσεις που καταγράφονται στα λαχανικά και τα φρούτα. 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί πως το μέσο νοικοκυριό της χώρας μας μπορεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα, Ο κ. Κεραυνός παραδέχθηκε πως σίγουρα είναι δύσκολο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως γι’ αυτό υπάρχουν οι κοινωνικές παροχές, ενώ αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση όπως η επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η προδημοτική από τεσσάρων χρονών 

Η «αμαρτωλή» ζάχαρη και οι κριτικές

Εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα αιχμηρός με όσους κατά καιρούς επικρίνουν τις επιλογές του, λέγοντας πως όταν γίνονται βήματα προς τη μεσαία τάξη δέχεται κριτική. 

«Δεν είναι θέμα μόνο της ακρίβειας αλλά και οι απολαβές πώς διαμορφώνονται σε αυτόν τον τόπο και πώς θα πρέπει να ενισχυθεί η μεσαία τάξη. Όταν κάνουμε βήματα προς την μεσαία τάξη δεχόμαστε και κριτική. Όταν έβαλα τη ζάχαρη στον μηδενικό συντελεστή με είχαν ειρωνευτεί. Εισάγουμε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης την οποία χρησιμοποιούν τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια οι φούρνοι κτλ. Τώρα που φεύγει από 0% πάλι ακούω κριτικές», σημείωσε. 

Επεσήμανε ακόμη, ότι πρέπει αντιμετωπίζουμε το πραγματικό πρίσμα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. «Είμαστε μία μικρή ανοιχτή οικονομία και υπάρχει 2 πόλεμοι με κίνδυνο να προκύψουν και άλλα γεωπολιτικά θέματα και όλα αυτά θα πρέπει να τα σταθμίζουμε και να έχουμε μια συντηρητική οικονομική πολιτική αλλά να αναγνωρίζουμε ότι αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» είπε ο κ. Κεραυνός.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, ο Μάκης Κεραυνός είπε πως αυτές έχουν μειωθεί, ενώ δεν απέκλεισε παρέμβαση της Πολιτείας εάν και εφόσον χρειαστεί.  «Μέχρι τώρα επιχορηγούσαμε την αύξηση. το κράτος θα είναι πάντα εκεί αν προκύψουν θέματα», ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης: Στη δίνη της ακρίβειας τα νοικοκυριά - Το τέλος των επιδοτήσεων και οι αντιδράσεις καταναλωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ