Ομόλογα: Χρέος ρεκόρ 600 δισ. δολ. πουλήθηκε τον Σεπτέμβριο

Κυβερνήσεις και εταιρείες εκμεταλλεύονται τις χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα αλλά και τις αμερικανικές εκλογές

Εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πλημμυρίζουν τις αγορές χρέους με ομόλογα και δάνεια, επιλέγοντας να δανειστούν χρήματα καθώς οι αποδόσεις πέφτουν και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, περισσότεροι από 1.226 εκδότες χρέους πούλησαν πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό για τον συγκεκριμένο μήνα σε περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η έκδοση στην αγορά ομολόγων υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ κατέγραψε την μεγαλύτερη κινητικότητα για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι ευρωπαίοι δανειστές πούλησαν ένα ποσό ρεκόρ πρόσθετων ομολόγων Tier 1. Η υπεράκτια αγορά της Κίνας για χαρτονομίσματα σε γιουάν κατέρριψε ρεκόρ ενός μήνα, ενώ η ιδιοκτήτρια του TikTok ByteDance Ltd. προσβλέπει σε δάνειο 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρική διευκόλυνση σε δολάρια στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Οι εταιρείες επιδιώκουν να δανειστούν πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που δυνητικά αναστατώνουν τις αγορές χρέους και ενισχύουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση καθώς οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα πριν οι κεντρικές τράπεζες μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου ενθαρρύνουν επίσης τους εκδότες να ενεργούν γρήγορα.

«Η αγορά ήταν ορθάνοιχτη και τα spreads είναι στενά. Από την άποψη του εκδότη, στον εταιρικό κόσμο, αυτές είναι πολύ καλές συνθήκες», δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στο Schwab Center for Financial Research. «Αν είμαι εκδότης και πραγματικά πρέπει να κάνω κάτι, θέλω να το κάνω πριν από τις εκλογές».

«Κατακλυσμός» deals στα ομόλογα

Οι εταιρείες Blue-chip έχουν δανειστεί 170 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί. Στην αγορά δανείων μόχλευσης, ξεκίνησαν συμφωνίες αξίας 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg που χρονολογούνται από το 2013. Σε υψηλή απόδοση, περισσότερες από 50 εταιρείες πούλησαν ομόλογα σχεδόν 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκρηκτική αύξηση του δανεισμού ήταν παγκόσμια τον περασμένο μήνα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις των επιπρόσθετων ομολόγων Tier 1 ανήλθαν σε περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι εταιρείες του Ασίας-Ειρηνικού έχουν τιμολογήσει περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε δολάρια και ευρώ τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη τιμή για κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης ο μεγαλύτερος απολογισμός για κάθε Σεπτέμβριο των τελευταίων τριών ετών, με τίτλους σε δολάρια να αντιστοιχούν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Εταιρείες στην Κίνα πούλησαν χαρτονομίσματα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τον κολοσσό διανομής τροφίμων Meituan που δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκδοση χρέους σε δομημένες χρηματοοικονομικές αγορές είναι επίσης ισχυρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι πωλήσεις νέων δανειακών υποχρεώσεων με εξασφάλιση αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70% στα 142 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 277 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν 25% υψηλότερες από πέρυσι.

Οι επόμενες εβδομάδες

Ο Neha Khoda, επικεφαλής στρατηγικής δανείων στην Bank of America Corp., στοιχηματίζει ότι ο ρυθμός της έκδοσης θα επιβραδυνθεί ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Η Μέγκαν Ρόμπσον, επικεφαλής της αμερικανικής πιστωτικής στρατηγικής στην BNP Paribas συμφωνεί.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός έκδοσης θα επιβραδυνθεί τον Οκτώβριο», είπε η Ρόμπσον. Όταν συγκρίνουμε εκλογικά με μη εκλογικά έτη, η προσφορά του Οκτωβρίου είναι συνήθως χαμηλότερη κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών, πρόσθεσε. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το μέλλον είναι τα δεδομένα ανάπτυξης, υπογράμμισε.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν την κυπριακή αγορά ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ