Οι συλλήψεις σφετεριστών έφεραν κρίση και απολύσεις στα κατεχόμενα

«Επίκειται οικονομική κατάρρευση» αναφέρει σε δημοσίευμά της η τ/κ εφημερίδα Haber Kıbrıs, επισημαίνοντας πως ο κατασκευαστικός τομέας στα κατεχόμενα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση, ενώ κάνει λόγο για εκατοντάδες απολύσεις

Τους ασκούς του Αιόλου έχουν ανοίξει οι διαδοχικές συλλήψεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας όπως φαίνεται αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις στα κατεχόμενα. 

Κάτω από τον τίτλο «Κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο: Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, επίκειται οικονομική κατάρρευση», η διαδικτυακή Haber Kıbrıs γράφει ότι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας στα κατεχόμενα .

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφορικών, η εφημερίδα αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Λόγω των νέων νόμων που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο και των συλλήψεων που έγιναν στη νότια Κύπρο [Σημ. Μετ. Όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία], πολλές κατασκευαστικές εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν εκατοντάδες εργάτες. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε κατάρρευση στον κατασκευαστικό τομέα, έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της χώρας.

Οι μαζικές απολύσεις των κατασκευαστικών εταιρειών επηρέασαν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους από χώρες του 3ου κόσμου. Η πλειοψηφία των εργατών είναι πολίτες αυτών των χωρών και η κατάσταση αυτή δημιούργησε μια βαθιά αβεβαιότητα τόσο στο μέτωπο των εργαζομένων όσο και στο μέτωπο των εργοδοτών.

Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν αρνητικά όχι μόνο το εργατικό δυναμικό αλλά και τη ροή των εσόδων του κράτους. […]   Με αυτή την κατάρρευση στον κατασκευαστικό τομέα, η εργασία στα κτηματολογικά γραφεία έχει σχεδόν σταματήσει.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο τομέας και οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις κατασκευές αλλά θα επηρεάσουν και πολλούς άλλους τομείς. Οι αρχές αναμένεται να λάβουν επειγόντως μέτρα για την επίλυση της κρίσης».

Σφετεριστές ενώπιον δικαιοσύνης 

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τον Τουρκοεβραίο επιχειρηματία, Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, θα συνεχιστεί στις 18 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο δικαστήριο η Κατηγορούσα αρχή, η Duminka και ο όμιλος Αφίκ, του οποίου φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ο Σιμόν Αϊκούτ, έχουν παράνομα κατασκευάσει σε ε/κ γη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο Τρίκωμο πάνω από 50.000 διαμερίσματα και κατοικίες, πάνω από 30 χώρους εστίασης, διασκέδασης και υδροπάρκα και με βάση την εκτίμηση λειτουργών του Κτηματολογίου η αξία όλων αυτών υπολογίζεται πάνω από 43 εκ ευρώ.

Επίσης, σήμερα ήταν προγραμματισμένη για να συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση της 49χρονης Γερμανίδας μεσίτριας που επίσης, κατηγορείται για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουλίου 2024, οι αρχές συνέλαβαν 49χρονη Γερμανίδα η οποία φέρεται ως ιδρυτής και διευθύντρια γερμανικής εταιρείας, που διαφημίζει και προωθεί προς πώληση οικίες που βρίσκονται στα συγκροτήματα «Olive trees village» και «Aelita Garden Resort» στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Τα συγκροτήματα ανεγείρονται από τον όμιλο Kayim Group, σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Κατά την σύλληψή της στις 7 Ιουλίου στην κατοχή της είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων, πέντε τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία της προς την Kayim Group για το συνολικό ποσό των 32.000 ευρώ ως προμήθεια για την πώληση πέντε διαμερισμάτων στο συγκρότημα «Olive trees village» στον Αγιο Αμβρόσιο. Με βάση αξιολόγηση του κτηματολογίου Κερύνειας η σημερινή αξία στο «Olive trees village» ανέρχεται σχεδόν στα 3 εκατομμύρια ευρώ. 

Παράλληλα  πριν από μερικές ημέρες συνελήφθη 61χρονη Ευρωπαία κατά την άφιξη της στη Δημοκρατία μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας και πάλι σε σχέση με υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα. Εναντίον της 61χρονης εκκρεμούσε εναντίον της δικαστικό ένταλμα σύλληψης για υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, δηλαδή για το αδίκημα του σφετερισμού ελληνοκυπριακής ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Reuters: Η Κύπρος στα πλάνα αρκετών κρατών για απομάκρυνση υπηκόων από Λίβανο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ