Τα 15 χιλιόμετρα που χαλάνε το κινεζικό όνειρο

Πώς θα γίνει η Κίνα εμπορικός κόμβος της Ασίας

Σημαντικές κινήσεις έκανε τους τελευταίους μήνες η Κίνα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της να καταστεί κέντρο εμπορίου και μεταφορών για ολόκληρη την Ασία. 

Προς τη Δύση, η Κίνα συμφώνησε να κατασκευάσει σιδηροδρομική γραμμή που θα διατρέχει την Κεντρική Ασία. Επίσης, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να βοηθήσει το Βιετνάμ στην κατασκευή τριών σιδηροδρομικών γραμμών, οι οποίες θα οδηγούν στο σύνορο των δύο γειτονικών χωρών. Τέλος, προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία και τη Βόρειο Κορέα να της επιτρέψουν να ανοίξει ξανά ένα λιμάνι με πρόσβαση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Εάν πετύχει στα σχέδια αυτά, η Κίνα θα συσφίξει τις σχέσεις της με τη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, ακόμα και την Αρκτική, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον Δρόμο του Μεταξιού, που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με στόχο η Κίνα να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Βέβαια, τα σχέδια αυτά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, θα συνεργαστεί στενά με γειτονικές χώρες, εκ των οποίων μερικές έχουν πολύ ασταθές πολιτικό τοπίο, όπως το Κιργιστάν, ή είναι απομονωμένες από τον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα. Στο μεταξύ, γειτονικά κράτη που ανέκαθεν κρατούσαν επιφυλακτική στάση απέναντι στην Κίνα, όπως το Βιετνάμ, θα θέλουν να διαβεβαιώσεις. Επιπλέον, οι νέες πρωτοβουλίες είναι κοστοβόρες και η Κίνα έχει αρχίσει να στρέφεται προς μικρότερα πρότζεκτ στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού σε άλλες περιοχές.

Κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που θα κάνει η Κίνα παίζει η γεωπολιτική της σχέση με τη Ρωσία, η οποία με την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία και βοήθησε και έπληξε τις προσπάθειές της να χτίσει περιφερειακά δίκτυα μεταφορών.

Από τη μία πλευρά, τώρα, η Ρωσία εξαρτάται από την Κίνα στα φορτηγά, τα drones και άλλες προμήθειες για τον πόλεμο, ενώ προσφέρει πολύ περισσότερη διπλωματική στήριξη σε κινεζικά πρότζεκ, ιδίως στο σύνορο της Ρωσίας με τη Βόρειο Κορέα.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ελλείψεις στη ρωσική αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να προσελκύονται εργαζόμενοι από την Κεντρική Ασία. Το Κιργιστάν έχει πλέον απομείνει με λίγους εξειδικευμένους εργαζομένους, κατάλληλους να κατασκευάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή που θέλει να δημιουργήσει η Κίνα στα βουνά προς το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Ωστόσο, η συλλογική προσέγγιση στα έργα αποδεικνύει ότι ο Κινέζος πρόεδρος χρησιμοποιεί τις υποδομές, ώστε να καθιερώσει τον ρόλο της Κίνας ως εμπορικού και γεωπολιτικού κέντρου της Ασίας.

Η Κίνα δεσμεύτηκε να κρατήσει ποσοστό 51% της σιδηροδρομικής γραμμής και το υπολειπόμενο να διανεμηθεί σε Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο τερματικός σταθμός στο Ουζμπεκιστάν είναι μέρος σιδηροδρομικού δικτύου που διασχίζει την Κεντρική Ασία, συνδέοντας τη Ρωσία με το Αφγανιστάν και το Ιράν και από εκεί την Ευρώπη. Βάσει αυτού, η Κίνα θα αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση στον χαλκό και άλλα μέταλλα του Αφγανιστάν. Επίσης, θα μπορεί να πουλά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα στο Ιράν έναντι πετρελαίου, το οποίο μεταφέρεται στην Κίνα διά θαλάσσης.

Το δυσκολότερο πρότζεκτ για την Κίνα, αλλά πιθανώς αυτό με την καλύτερη απόδοση, είναι να διασφαλίσει πρόσβαση στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και τον Ειρηνικό μέσω του ποταμού Τούμεν. Ο ποταμός αυτός διατρέχει τουλάχιστον 480 χιλιόμετρα κατά μήκος του κινεζικού συνόρου με τη Βόρειο Κορέα, όμως τα τελευταία 15 χιλιόμετρα βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας. Μια χαμηλή γέφυρα αυτοκινήτων που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας μπλοκάρει όλα τα σκάφη πλην των μικρών.

Η αντικατάσταση αυτής την γέφυρας με μια ψηλότερη, που θα επέτρεπε τη διέλευση μεγάλων κοντέινερσιπ, ήταν ανέκαθεν όνειρο των Κινέζων αξιωματούχων. Στόχος είναι η διασύνδεση του Ειρηνικού με ένα λιμάνι στην κινεζική πόλη Χουντσούν. 

Ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα – η οποία όταν συμφέρει τις γεωπολιτικές της ανάγκες έχει προσπαθήσει πολλές φορές να βάλει την Κίνα και τη Ρωσία να ανταγωνιστούν- θα συμφωνήσει στην αφαίρεση της γέφυρας. Εξάλλου, η Βόρεια Κορέα έχει ήδη την Κίνα σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο σύνορό της. Ισως να μην θέλει να έχει κινεζική επιρροή και στο μικρό σύνορό της με τη Ρωσία.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης: «Συνταξιούχοι» στα 25 τους - Γιατί οι νέοι στην Κίνα… αποσύρονται νωρίς από τη δουλειά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ