Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός μας θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ

Ο Antoine Armand προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της Γαλλίας και  τις αγορές σχετικά με το ανεξέλεγκτο έλλειμμα της χώρας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Antoine Armand δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα έναν προϋπολογισμό που θα σέβεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της Γαλλίας και  τις αγορές σχετικά με το ανεξέλεγκτο έλλειμμα της χώρας.

Ο Armand αναμένεται να παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νεοδιορισθείσας κυβέρνησης σε συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο αργότερα τη Δευτέρα, όπως συνηθίζεται όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που θα είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες στην κατάρτιση των οποίων συνέβαλε η Γαλλία», δήλωσε ο Antoine Armand σε τηλεφωνική ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Τα οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση μιας σειράς αποκλίσεων στα σχέδια για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του ευρωπαϊκού ορίου του 3% του ΑΕΠ.

Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία διορίστηκε τον περασμένο μήνα μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, ανέφερε ότι θα επιτύχει τον στόχο μέχρι το 2029, αντί για το 2027 που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ως πρώτο βήμα, σχεδιάζει 60 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων το επόμενο έτος.

Τα σχέδια προϋπολογισμού αποτελούν μια πρώτη δοκιμή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να προσαρμόζουν τις προσαρμογές στις επιμέρους χώρες. Τα κράτη μέλη μπορούν να πάρουν επιπλέον χρόνο για να περιορίσουν τα ελλείμματα εάν παρουσιάσουν πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν καταρτίσαμε τον προϋπολογισμό για να υπηρετήσουμε τους κανόνες της ΕΕ, κάναμε τον προϋπολογισμό για να ενισχύσουμε την οικονομική και εθνική κυριαρχία της χώρας», δήλωσε ο Armand. «Αποδεικνύεται όμως ότι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που εμείς οι ίδιοι διαμορφώσαμε και εμπνευστήκαμε είναι ζήτημα διεθνούς αξιοπιστίας και κυριαρχίας», πρόσθεσε.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Η «καυτή» ατζέντα του Eurogroup - Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ