Σε εκδήλωση για τα 800 χρόνια Κουμανδαρίας στη Γαλλία η Υπ. Γεωργίας

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), αναδεικνύει την Κουμανδαρία ως τον παλαιότερο επώνυμο οίνο ποιότητας παγκοσμίως και αναπόσπαστο στοιχείο της κυπριακής κληρονομιάς

Ειδική εκδήλωση για τα 800 χρόνια της Κουμανδαρίας, συνδιοργανώνεται από την Κύπρο και τη Γαλλία στη Ντιζόν στις 14-16 Οκτωβρίου, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, η οποία θα συμμετάσχει πρώτα μεταξύ 11 και 13 Οκτωβρίου στην Υπουργική Σύνοδο Οίνου, όπου θα συζητηθεί το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα.  

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, αυτή η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), αναδεικνύει την Κουμανδαρία ως τον παλαιότερο επώνυμο οίνο ποιότητας παγκοσμίως και αναπόσπαστο στοιχείο της κυπριακής κληρονομιάς.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί το κυπριακό αυτό προϊόν σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου ως γαστρονομικού προορισμού με τη συνεισφορά προϊόντων όπως το χαλλούμι», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, είπε η Υπουργός Γεωργίας, στη Ντιζόν της Γαλλίας, θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο Οίνου από 11 μέχρι 13 Οκτωβρίου 2024, η οποία οργανώνεται από τη θεσμικά οικοδέσποινα χώρα τη Γαλλία επί ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του OIV - το 1924 - και την πρόσφατη μεταφορά / μεταστέγαση της έδρας του Οργανισμού από το Παρίσι στην Ντιζόν.

Όπως ανέφερε, στα πλαίσια αυτής της Συνόδου, θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Γεωργίας από τα 50 Κράτη Μέλη του OIV και θα είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε παγκόσμια κρίση, καθώς και για τον υποστηρικτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο OIV υπό το πρίσμα της οικονομικής, κοινωνικής και κλιματικής αλλαγής και των άλλων απαιτητικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει όπως η μείωση της κατανάλωσης οίνου διεθνώς και η γεωπολιτική αστάθεια που επιφέρει γενικά μεγάλες δυσκολίες στο οινικό εμπόριο.

«Επιπρόσθετα, μαζί με τον Υφυπουργό Τουρισμού, θα χαιρετίσουμε την Οινική Εκδήλωση στα πλαίσια των εορτασμών για τα 800 χρόνια «Κουμανδαρίας», που διοργανώνεται από την Κύπρο σε συνεργασία με τη Γαλλία από 14 μέχρι 16 Οκτωβρίου 2024. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Οινική Εκδήλωση της Κύπρου - διεθνούς εμβέλειας - αφού αυτή θα ενταχθεί ως παρεμφερής δράση του 45ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου του OIV», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι αυτή η εξειδικευμένη Οινική Εκδήλωση της Κύπρου στη Γαλλία, θα εστιαστεί αποκλειστικά στην προβολή και προώθηση της «Κουμανδαρίας» ως ο αρχαιότερος επώνυμος οίνος ποιότητας στον κόσμο και θα διασυνδεθεί επικοινωνιακά με την Κυπριακή γαστρονομία - με έμφαση στο χαλλούμι.

Η Υπουργός Γεωργίας καταλήγοντας είπε ότι η απόφαση για την υλοποίηση αυτής της εξειδικευμένης Οινικής Εκδήλωσης στη Γαλλία ταυτίζεται με την ανακήρυξη του έτους 2024 από το Υφυπουργείο Τουρισμού ως «Έτους Γαστρονομίας και Κουμανδαρίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εργασίας: Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων βασίζεται η επίτευξη αναπτυξιακών στόχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ