Στην Πάφο χτυπά η καρδιά της Μεσογείου - Διεξάγεται σήμερα το MED9

Σε ένα κρίσιμο momentum λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η συνάντηση των ηγετών εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. - Παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν και του Βασιλιά της Ιορδανίας η Σύνοδος - Τα θέματα στο «μενού»

Διεξάγεται σήμερα στην Πάφο η 11η Σύνοδος Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν και του Βασιλιά της Ιορδανίας.Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ιορδανίας και οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου. 

Στην Σύνοδο, με προεδρεύουσα την Κύπρο, θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Στη σημερινή Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου έχουν προσκληθεί και θα παραστούν επίσης ο Βασιλιάς της Ιορδανίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στόχος της ομάδας που συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών-μελών της Ένωσης.

Της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δύο διαδοχικές συναντήσεις εργασίας.

Η πρώτη θα εστιάσει στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιορδανίας. Στη δεύτερη θα συζητηθούν οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να εστιάσει σε τρία ζητήματα: στο μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και την ανταγωνιστικότητα, αναδεικνύοντας το θέμα των επενδύσεων και της μείωσης των εξαρτήσεων καθώς και της ανάγκης ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Κατά τις διμερείς επαφές του, στο περιθώριο της συνόδου, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο πλαίσιο προσπαθειών για επίλυσή του.

Το πρωί, πριν από την έναρξη της συνόδου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα εγκαινιάσει μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στο νοσοκομείο της Πάφου την σύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης που λειτούργησε πριν από ένα χρόνο. Το απόγευμα σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

H ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ –Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου– ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις ανέδειξε τη σημασία της διοργάνωσης της συνόδου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή και μέρος της λύσης στις προκλήσεις της περιοχής και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Mε τη φιλοξενία του ΜED9 στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή, στοχεύουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά και στην ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως η Κύπρος «απέδειξε από την πρώτη στιγμή τον σταθεροποιητικό μας ρόλο και τη σημαντική ανθρωπιστική μας συμβολή, αξιοποιώντας στο μέγιστο της άριστες διπλωματικές μας σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίοης: Κορυφαίος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο η Μαρίνα Αγίας Νάπας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ