Η εξωτερική πολιτική «ξεπλένει» την Κύπρο μέσα στο χάος της Μ. Ανατολής;

Η Κύπρος αναδεικνύεται ως πυλώνας σταθερότητας εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα και προσελκύοντας επενδύσεις σε ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης να προκαλεί τεράστιες ανησυχίες για την ασφάλεια και την πολιτικοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις εξελίξεις, η Κύπρος φαίνεται να «επωφελείται» από την αναταραχή γύρω της.

Πυλώνας σταθερότητας η Κύπρος

Με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση των γειτονικών περιοχών, η Κύπρος καταφέρνει να αναδειχθεί ως ένας πυλώνας σταθερότητας, προσελκύοντας επενδυτές και επιχειρήσεις που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η στρατηγική της θέση και η πολιτική ουδετερότητα καθιστούν τη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή περνά από σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. «Η Κύπρος έχει πετύχει μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα να παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ένας πυλώνας σταθερότητας, ο οποίος αναγνωρίζεται», δήλωσε σχετικά στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής.

Ώρα να μας φύγει η «τάτσα» του ξεπλύματος

Η ανάδειξη της Κύπρου ως «πυλώνα σταθερότητας», πέρα από το ότι αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Πλατή είναι και ένας τρόπος «να απωθήσουμε από πάνω μας αυτήν την τάτσα που είχαμε ως ένα κράτος που υπάρχει για να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ με τα χρυσά διαβατήρια και όλη τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

Όπως επισήμανε, λοιπόν, καταληκτικά ο γνωστός οικονομολόγος, αναμένεται ότι θα υπάρχουν και θετικές παρενέργειες για την οικονομία της Κύπρου, «αρκεί να συνεχίσουμε να παραμένουμε ουδέτεροι και ως πυλώνας σταθερότητας».

Η σημασία της Συνόδου των MED9

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή του στη συνέχεια στην ίδια εκπομπή, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης αναφερόμενος στη διεξαγωγή της Συνόδου των MED9 στην Κύπρο, τόνισε την εξαιρετική της σημασία, λέγοντας πως αναβαθμίζει την Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. 

Το σχόλιο του ήρθε σε συνέχεια των πυρών που εξαπέλυσε κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς κατηγόρησε ευθέως το Προεδρικό για έλλειψη ενημέρωσης των κομμάτων που στηρίζουν τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. 

«Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ, Μορφάκης Σολομωνίδης. «Είναι θέματα τα οποία χειρίζεται σε πολύ καλό βαθμό», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας επίσης ως πολύ σημαντική τη Σύνοδο των MED9.

Διαβάστε επίσης: MED9: Πρωταγωνίστρια η Οικονομία στο κοινό ανακοινωθέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ