MED9: Πρωταγωνίστρια η Οικονομία στο κοινό ανακοινωθέν

Οι αρχηγοί των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ έστειλαν ηχηρά μηνύματα τόσο για την Μέση Ανατολή όσο και για το Κυπριακό - Σημαίνοντα ρόλο στην κοινή τους διακήρυξη είχε βέβαια η Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ (MED 9), με τους αρχηγούς των εννέα κρατών να στέλνουν ηχηρά μηνύματα τόσο για την Μέση Ανατολή όσο και για το Κυπριακό.

Στην διακήρυξη που ακολούθησε της Συνόδου στην Πάφο σημαίνοντα ρόλο είχε βέβαια και η οικονομία, με τις αναφορές να καλύπτουν μεγάλο μέρος του πολυσέλιδου ανακοινωθέντος και την οικονομική πτυχή να αναδεικνύεται σχεδόν σε κάθε ζήτημα. 

Οι ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ έθεσαν στο επίκεντρο θέματα όπως η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και η εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς. Προεξέχοντα ρόλο είχαν τα ενεργειακά, με τους ηγέτες να επικεντρώνονται στις σχέσεις με την Τουρκία, αξιοποιώντας αυτό το χαρτί και στέλνοντας παράλληλα, μηνύματα για το Κυπριακό. Σημαντικά ήταν επίσης τα μηνύματα σε σχέση με τη γαλάζια οικονομία, την κλιματική αλλαγή και την καινοτομία. 

Πιο κάτω ακολουθούν οι σχετικές αναφορές όπως καταγράφονται στην Κοινή Διακήρυξη. 

 «Με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των αμείωτων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων, αυτή η μορφή περιφερειακού συντονισμού έχει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών απαντήσεων στις κοινές προκλήσεις. Μαζί θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να ατενίσουμε το μέλλον με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών μας», σημειώνεται στην εισαγωγή.

Ακολούθως, αφού γίνεται εκτενής αναφορά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες να τονίζουν πως παραμένουν προσηλωμένοι σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, εστιάζουν στη δράση των Χούθι και τις επιπτώσεις στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

«Σύμφωνα με την απόφαση 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και πέραν αυτής, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη θαλάσσια ασφάλεια και υπενθυμίζουμε το προνόμιο των χωρών να υπερασπίζονται τα πλοία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην EUNAVFOR Aspides, η οποία έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή για το παγκόσμιο εμπόριο».

Κυπριακό με φόντο το Φυσικό Αέριο

Στη συνέχεια και αφού γίνονται αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ηγέτες επικεντρώνονται στην Τουρκία και αξιοποιώντας το χαρτί των ενεργειακών, στέλνουν μηνύματα για το Κυπριακό. 

«Υπογραμμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, σύμφωνα με τους καθιερωμένες προϋποθέσεις», επισημαίνεται, προσθέτοντας πως «οι λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειρηνικά μέσα και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να γίνουν πλήρως σεβαστά. Η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδους σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια πλατφόρμα για θετική περιφερειακή συνεργασία». 

Εταιρικές σχέσεις με Αφρική

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Αφρικανική Ένωση στην προώθηση της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, της ειρήνης, της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, με τους ηγέτες να εκφράζουν την στήριξή τους στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις της ηπείρου μέσω της εφαρμογής της Ατζέντας 2063.

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις αφρικανικές κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα και τους λαούς, μέσω μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ ίσων, ώστε να συμβάλουν σε μια κοινή πορεία προς την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της αστάθειας. Η ανάπτυξη και η δημοκρατία αλληλο-ενισχύονται και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τη σημασία των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σημειώνεται.

Κυρίαρχη Ευρώπη σημαίνει επενδύσεις

Θέση στην κοινή διακήρυξη είχαν βέβαια οι προσπάθειες που γίνονται προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με τους ηγέτες να χαιρετίζουν την «ανανεωμένη έντονη εστίαση που δίνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Ένωσης, μεταξύ άλλων με τις εκθέσεις του Mario Draghi και του Enrico Letta».

«Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι μια πιο ανταγωνιστική και κυρίαρχη Ευρώπη απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, με συνδυασμό τόσο δημόσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τον όμιλο της ΕΤΕπ, όσο και ιδιωτικών πηγών, όπου η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα έχει καθοριστική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει, επίσης, να αντικατοπτρίζει την κεντρική σημασία της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και να συνδυάζει το επίπεδο των πολιτικών φιλοδοξιών με τους αναγκαίους πόρους».

Εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς

«Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική αποτελούν σημαντικά δομικά στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της», σημειώνεται.  

Όπως επεξηγείται, «η Ενιαία Αγορά παραμένει το σημαντικότερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, το ανεκμετάλλευτο δυναμικό του οποίου πρέπει να αξιοποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε την ενιαία αγορά και να προωθήσουμε ένα δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, με την άρση των εμποδίων, την αντιμετώπιση του κατακερματισμού, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και τις ανάγκες των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εμβάθυνση μιας πραγματικά εσωτερικής αγοράς, μεταξύ άλλων για τους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας, της άμυνας, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Καλούμε την Επιτροπή να καταστήσει την απλοποίηση ύψιστη προτεραιότητα, μεταξύ άλλων με τη σημαντική μείωση του διοικητικού άχθους και του φόρτου συμμόρφωσης για τις εταιρείες και τις εθνικές αρχές, την αποτροπή της υπερβολικής νομοθετικής ρύθμισης και τη διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ».

Το στοίχημα για έρευνα και καινοτομία

Σημαντικές ήταν οι αναφορές και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η έρευνα και οι καινοτομία, καθώς και στο πού θα πρέπει να στραφεί η ΕΕ εν μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

«Καθώς η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, η ΕΕ θα πρέπει να πρωτοστατήσει στις τεχνολογίες αιχμής, αναπτύσσοντας τις δικές μας ικανότητες σε ευαίσθητους τομείς και τεχνολογίες-κλειδιά του μέλλοντος, καθώς και στα πλεονεκτήματα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Θα ενισχύσουμε την οικονομική μας ασφάλεια, θα μειώσουμε τις εξαρτήσεις και θα διαφοροποιήσουμε και διασφαλίσουμε τις στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού. Δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση των ανοικτών αγορών μας και αναμένουμε από την ΕΕ να ακολουθήσει μια φιλόδοξη, ισχυρή, ανοικτή και βιώσιμη εμπορική πολιτική που θα επιτρέπει δίκαιες εμπορικές συμφωνίες, θα ανοίγει τις αγορές τρίτων χωρών στις εταιρείες της ΕΕ, θα δημιουργεί αμοιβαίες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά, θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ, θα επιτρέπει την ανάπτυξη ανθεκτικών και αξιόπιστων αλυσίδων εφοδιασμού και θα εγγυάται πραγματικά ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική αποτελούν σημαντικά δομικά στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της».

Στο επίκεντρο η συνδεσιμότητα

«Ως μια περιοχή στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αναγνωρίζουμε ότι μια ανταγωνιστική, ανθεκτική και πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται βελτιωμένη εσωτερική και εξωτερική συνδεσιμότητα, ιδίως αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συνδέσεις, καθώς και το ενεργειακό δίκτυο, και τονίζουμε τη σημασία του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Αυτό θα συμβάλει, επίσης, στη διαφοροποίηση και την εξασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού μας, μειώνοντας έτσι τις στρατηγικές εξαρτήσεις της Ένωσης. Όπως προκύπτει από τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδίως στην Ερυθρά Θάλασσα, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα των θαλάσσιων μεταφορικών μας συνδέσεων. Υπογραμμίζουμε, επίσης, τη σημασία της ψηφιακής συνδεσιμότητας μεταξύ μας, με τις γειτονικές περιοχές, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Άμυνα και δημογραφικές προκλήσεις

«Σεβόμενοι πλήρως την πολιτική ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, τονίζουμε την ανάγκη να αυξήσει η ΕΕ τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και τις ικανότητές της, ενισχύοντας την κυριαρχία της, και να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική της βάση αναλόγως, προκειμένου να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να αναβαθμίσει τις ικανότητές της. Αυτό θα απαιτήσει τη βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στην κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα, η ευημερία και η οικονομική ευημερία των πολιτών μας, καθώς και οι λύσεις για την αγορά εργασίας, τη στέγαση και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων με οριζόντιο τρόπο, πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της υγείας και η βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα σε ολόκληρη την Ένωση είναι επίσης επιτακτική ανάγκη.

Η κοινωνική διάσταση, ιδίως η μείωση των ανισοτήτων, η κοινωνική ένταξη και η προστασία και ενδυνάμωση των πολιτών, παραμένει συλλογική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, τη δήλωση του Πόρτο του 2021 και τη φετινή σύνοδο κορυφής του Val Duchesse. Όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης MED9 των Υπουργών Παιδείας στη Λεμεσό τον Ιούνιο του 2024, η εκπαίδευση μπορεί να ενισχυθεί συλλογικά στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων, μέσω του ευρωμεσογειακού πανεπιστημίου EMUNI και των σχετικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάπτυξη περιφερειακών ικανοτήτων και έτσι να καταστεί βασικός μοχλός για τη διπλή μετάβαση, ενδυναμώνοντας τη νεολαία να αναλάβει δράση για τη δημιουργία πιο βιώσιμων, ανθεκτικών και δίκαιων κοινωνιών».

Κόμβος ενεργειακών διαδρομών η Μεσόγειος

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης σε κόμβο ενεργειακών διαδρόμων και διασυνδέσεων μεταξύ μας και με τους μεσογειακούς εταίρους, με σκοπό να συμβάλουμε στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, καθώς και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, εξασφαλίζοντας παράλληλα προσιτές τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες των Υπουργών Ενέργειας μας κατά τη διάρκεια της δεύτερης Υπουργικής Συνάντησης MED9 για την Ενέργεια τον Σεπτέμβριο του 2024 στη Λάρνακα».

Γαλάζια οικονομία και κλιματικές προκλήσεις

Έπειτα από εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, η κοινή διακήρυξη καταπιάνεται με την κλιματική αλλαγή, υποδεικνύοντας πως η περιοχή της Μεσογείου πλήττεται ιδιαίτερα από αυξημένους κινδύνους, εστιάζοντας ακολούθως στη γαλάζια οικονομία.

«Τα υγιή και ακμάζοντα οικοσυστήματα αποτελούν το θεμέλιο μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις ανθεκτικές παράκτιες κοινότητες. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των κοινών μας θαλάσσιων πόρων. Η προστασία της θάλασσας έχει ιδιαίτερη σημασία από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα του 2030». Αναφέρονται επίσης, και στην πρόθεση της Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς.

«Η λειψυδρία της περιοχής μας επηρεάζει σοβαρά τη γεωργική παραγωγή των χωρών μας, την επισιτιστική ασφάλεια, την αγροτική οικονομική σταθερότητα και τη βιοποικιλότητα», σημειώνεται, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης του νερού στη γεωργία, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, συμμετέχοντας στην έρευνα και προωθώντας την αποτελεσματική χρήση του νερού.

«Ταυτόχρονα, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει τάχιστα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα του Νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, να απλοποιήσει και να παρέχει επαρκή ευελιξία στα μέτρα διαχείρισης του νερού».

Κλείνοντας, γίνονται αναφορές στον πολιτισμό και γενικότερα, στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του συντονισμού και διερεύνησης τρόπων επέκτασης των τομέων συνεργασίας των χωρών της  Μεσογείου.

«Στόχος μας είναι η εδραίωση της MED9 ως κινητήριας δύναμης με ενισχυμένο και εποικοδομητικό ρόλο εντός της Ένωσης», σημειώνεται.

Οι επόμενες Σύνοδοι Κορυφής θα πραγματοποιηθούν στη Σλοβενία το 2025 και στην Κροατία το 2026.

Διαβάστε επίσης: MED9: «Συνωστισμός» αρχηγών κρατών στην Πάφο - Τους υποδέχεται ο Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ