ΕΚΤ: Τα 5 ερωτήματα ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για μία ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα τελευταία δεδομένα σηματοδοτούν μια οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενισχύοντας τα στοιχήματα για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι πρότειναν οι περικοπές του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου.

«Εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, η αγορά θα πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και πιθανώς κάνει ένα λάθος πολιτικής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μαρκ Γουόλ.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες που ανήκουν στο στρατόπεδο των γερακιών έχουν στείλει μήνυμα υποστήριξης της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, καθώς θέλουν να τονώσουν την ευρωοικονομία, η ανάπτυξη της οποίας παρουσιάζει αρρυθμίες μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους χρήματος.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι θα εστιάσουν στην Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρουν απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και γιατί άλλαξαν στάση οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μέσα σε ένα μήνα.

Η αλλαγή ήταν απότομη. Κατά την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι σχεδόν απέκλειαν μια μείωση τον Οκτώβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι «θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο» για μια άλλη κίνηση, επειδή «πολύ λίγες νέες πληροφορίες» θα ήταν διαθέσιμες μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Είναι πλέον η μόνη φωνή που υποστηρίζει δημοσίως την αντίθεσή του σε μια μείωση την Πέμπτη, αν και άλλα γεράκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν παρασκηνιακά.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και ξανά τον Δεκέμβριο.» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος ευρωζώνης, στο Bloomberg Economics.

Όσον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη χαλάρωσή της για να μειώσει το κόστος δανεισμού σε ένα επίπεδο που δεν θα περιορίζει πλέον την οικονομία μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Τα ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στο πλαίσιο αυτό το πρακτορείο Reuters θέτει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

1. Θα μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα;

Σίγουρα. Οι έμποροι traders δίνουν πιθανότητες περίπου 90% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, μια τεράστια αύξηση από μόλις 20% όταν συνεδρίασε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης που συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε άνοδο των στοιχημάτων του Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , που μέχρι στιγμής τηρεί το μάντρα της εξάρτησης από τα δεδομένα, ενδέχεται να μην μειώσει τα επιτόκια αρκετά γρήγορα.

Αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν ήδη υποστηρίξει μια περικοπή τον Οκτώβριο. Ακόμη και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στην πτώση του πληθωρισμού θα αντικατοπτρίζεται στην απόφαση της τράπεζας.

 

2. Είναι αυτή η αρχή των για back to back μειώσεις επιτοκίων;

Ναι, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Wall Street.

Και οι έμποροι τιμολογούν λίγο πάνω από τρεις μειώσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις μετά τον Οκτώβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, ωστόσο, δεν είναι ακόμη εκεί. Ο Φινλανδός τραπεζίτης Όλι Ρεν επανέλαβε το μήνυμα ότι ο ρυθμός και η κλίμακα των περαιτέρω περικοπών θα αποφασιστεί συνάντηση με συνάντηση.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ μπορεί να υπαινίσσεται ότι έρχεται μια αλλαγή, υποδεικνύοντας τις προβλέψεις που θα δημοσιεύσει η τράπεζα τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Gilles Moec.

«Η συνάντηση του Δεκεμβρίου είναι πιθανώς η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει πραγματικά το αφήγημα για το μέλλον».

Οι διαπραγματευτές στις χρηματαγορές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να πέφτει λίγο πάνω από 2% το επόμενο έτος

3. Ο πληθωρισμός δεν ανησυχεί πλέον την ΕΚΤ;

Έτσι πιστεύουν οι traders. Εξάλλου, ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε πάνω από 10% πριν από δύο χρόνια, έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο .

Ακόμη και ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών, που αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , μειώθηκε ελαφρά. Σε μηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, επιβραδύνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τη Nomura.

Τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του κινδύνου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών θα διατηρηθεί κάτω από το 2% από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Danske Bank, πολύ ταχύτερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη και το γεράκι Ιζαμπέλ Σνάμπελ έχει εγκαταλείψει την μακροχρόνια προειδοποίησή της σχετικά με τη δυσκολία να δαμάσει την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι στο 4%, χωρίς να πέφτει φέτος, και η ονομαστική πτώση του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, επομένως η ΕΚΤ δεν κηρύσσει ακόμα τη νίκη.

 

4. Είναι η ανάπτυξη το κύριο μέλημα της ΕΚΤ τώρα;

Είναι ένα αυξανόμενο μέλημα. Όμως, η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στοχεύει μόνο τον πληθωρισμό, οπότε το ερώτημα είναι εάν η στασιμότητα θα μπορούσε να την οδηγήσει επίμονα κάτω από τον στόχο – την κύρια πρόκληση της τράπεζας στη δεκαετία πριν από την πανδημία.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ πιστεύει στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων που ενισχύουν την κατανάλωση και την ανάπτυξη, στο 1,3% το επόμενο έτος από 0,8% φέτος, μια υπόθεση που ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει ήδη ένα δεύτερο έτος συρρίκνωσης. 

5. Είναι ανησυχητικοί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την ΕΚΤ;

Ναι, αλλά περισσότερο από την προοπτική της ανάπτυξης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 9% από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αλλά παραμένουν πάνω από 10 δολάρια κάτω από το φετινό ανώτατο όριο.

Ο χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί οποιεσδήποτε προσωρινές αυξήσεις λόγω ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την Ευρώπη, Paul Hollingsworth.

Το κρίσιμο είναι ότι η Πέμπτη είναι η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. 

ot.gr

Διαβάστε επίσης: PIMCO για ΕΚΤ: «Βλέπει» νέα μείωση επιτοκίων - Θα παραμείνει περιοριστική η νομισματική πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ