Ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η Ξένια Μισκουρίδου, η οποία αναγνωρίστηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μια από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι χρήσιμη και απαραίτητη στη ζωή μας φτάνει να τυγχάνει σωστής χρήσης και ανθρώπινης καθοδήγησης, ενώ, την ίδια ώρα, επιβάλλεται η προετοιμασία της κοινωνίας έτσι ώστε να προκύψει μια αρμονική συνύπαρξη της τεχνολογίας και του ανθρωπίνου συνόλου στο μέλλον.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ  η Ξένια Μισκουρίδου, η οποία αναγνωρίστηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μια από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κύπρια διδακτορική φοιτήτρια στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια από τους εμπειρογνώμονες της νέας γενιάς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, εξήγησε τι είναι η  Τεχνητή Νοημοσύνη, πώς αυτή θα αναπτυχθεί στο μέλλον, αλλά τόνισε και την επείγουσα ανάγκη όπως ο τομέας αυτός ρυθμιστεί προκειμένου να  αποφευχθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις.
 
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης και αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα αυτό, προκειμένου τα προϊόντα και οι αλγόριθμοι που θα προκύψουν, να εξυπηρετούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.
 
Εκπρόσωπος της νέας γενιάς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
 
Ερωτηθείσα για τη διάκρισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο,  η κ. Μισκουρίδου  είπε ότι αυτό έγινε στα πλαίσια της προώθησης του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης δεδομένων, ο οποίος δέχεται ραγδαία ανάπτυξη στις μέρες μας.
 
Σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Alan Turing (το Εθνικό Ινστιτούτο για Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο) και το Department for Digital, Culture, Media and Sport  του Ηνωμένου Βασιλείου πρότειναν άτομα που θεωρούν ως ειδικούς της νέας γενιάς στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να μιλήσουν για το θέμα αυτό και τις εφαρμογές του.
 
"Ένα από αυτά τα άτομα, ήμουν και εγώ. Το γεγονός αυτό με τιμά και με χαροποιεί ιδιαιτέρως, γιατί αποτελεί σημαντική επιστημονική αναγνώριση για μένα", είπε η ίδια στο ΚΥΠΕ.
 
 Τί είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται
 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η επιστήμη που  επιτρέπει σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα να εκτελεί καθήκοντα τα οποία χρειάζονται ανθρώπινο ή βιολογικό μυαλό για να ολοκληρωθούν,  για παράδειγμα η κατανόηση μιας ομιλούμενης γλώσσας.
 
Ένα τέτοιο σύστημα βασίζεται στη χρήση αλγορίθμων και μεθοδολογίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που θα χτίσει αυτούς τους αλγόριθμους είναι η μηχανική μάθηση. (machine learning).
 
Η κ. Μισκουρίδου σημείωσε ότι στη μηχανική μάθηση, η μεθοδολογία αναπτύσσεται βάσει εμπειρίας, δηλαδή παρουσιάζονται πραγματικά παραδείγματα, έτσι ώστε το σύστημα να “μάθει” απευθείας από εμπειρικά δεδομένα.
 
"Με άλλα λόγια, η μηχανή προσπαθεί να μιμηθεί το πως σκέφτεται και ενεργεί το ανθρώπινο μυαλό και πώς προχωρεί στη συμπερασματολογία".
 
Μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έρχεται και η επιστήμη των δεδομένων (data science).
 
Οπως είπε η κ. Μισκουρίδου, μεγάλος αριθμός gigabytes δεδομένων παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο καθημερινά και η επιστήμη των δεδομένων επιτρέπει τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε χρήσιμες πληροφορίες, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων σε επιστημονικό,  κοινωνικό, ιατρικό, οικονομικό τομέα.
 
"Η επιστήμη των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση βρίσκονται πολύ κοντά. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν τα ίδια θεμελιώδη εργαλεία και βασίζονται σε γνώσεις μαθηματικών, πληροφορικής, στατιστικής, νευροεπιστημών", ανέφερε.
 
Ποιες είναι οι εφαρμογές της  Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα
 
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις αποφάσεις και τον τρόπο ζωής μας. Τέτοια συστήματα βρίσκονται ήδη στην καθημερινότητά μας και τα χρησιμοποιούμε χωρίς συχνά να το αντιλαμβανόμαστε, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Μισκουρίδου.
 
Ανέφερε ως πρώτο παράδειγμα τα έξυπνα τηλέφωνα, (smart phones) λέγοντας ότι έχουν γίνει απαραίτητο προϊόν που διαθέτει ο άνθρωπος σήμερα και το χρησιμοποιεί σχεδόν συνεχώς. Μέσω ενός τέτοιου τηλεφώνου αλληλεπιδρούμε με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
 
"Ένα απλό παράδειγμα είναι η λήψη μιας φωτογραφίας κατά την οποία η ενσωμάτωση μεθόδων μηχανικής μάθησης επιτρέπουν την ανίχνευση σκηνών, ατόμων, στοιχεία μικτής και εικονικής πραγματικότητας και πολλά άλλα", είπε.
 
Ενα δεύτερο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
"Όλοι χρησιμοποιούμε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως για παράδειγμα Facebook, twitter. Τα γνωστά feeds που βλέπουμε στο χρονοδιάγραμμα ή οι ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε από αυτές τις εφαρμογές, επηρεάζονται ή ρυθμίζονται από τέτοια συστήματα και αλγόριθμους", εξήγησε.
 
Τρίτο παράδειγμα που έδωσε αφορά στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την πλοήγηση.
 
Σε αυτούς τους τομείς, είπε, χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς χάρτες που μας επιτρέπουν να κάνουμε πλοήγηση. Υπάρχουν επίσης οι εφαρμογές για κλήση ταξί (όπως Uber). Αυτές οι εφαρμογές βασίζονται και χρησιμοποιούν μεθόδους μηχανικής μάθησης.
 
Επίσης, ένα άλλο παράδειγμα αφορά στον κλάδο της τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ο οποίος στηρίζεται επίσης σε τεχνητή νοημοσύνη όπως για την εξυπηρέτηση πελατών, προστασία και εντοπισμό απάτης, ασφάλεια διαδικτύου και πολλά άλλα.
 
Άλλοι τομείς είναι έξυπνα αυτοκίνητα (smart cars) και ο έξυπνος οικιακός εξοπλισμός (smart home devices).
 
Μελλοντικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, στην ιατρική, ασφάλεια, αλλά και τέχνες
 
Ο τομέας αυτός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και να βελτιώσει πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στο μέλλον.
 
Η κ. Μισκουρίδου αναφέρθηκε σε μερικούς από αυτούς τους τομείς, όπως είναι η ιατρική, η αειφόρος ανάπτυξη, η ασφάλεια, οι συγκοινωνίες αλλά και οι τέχνες.
 
Στον τομέα της ιατρικής, είπε, τα ευφυή συστήματα δύνανται να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Η επιστήμη των δεδομένων μπορεί να υποστηρίξει την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας έτσι ώστε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, ενώ η  μηχανή έχοντας ταχύτερη και άμεση πρόσβαση σε ένα μεγάλο σύνολο κλινικών δεδομένων μπορεί να υποστηρίξει το έργο του γιατρού όσον αφορά για παράδειγμα στη διάγνωση και στη λήψη αποφάσεων. Επίσης αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο τα ευφυή μηχανήματα με εφαρμογές στη θεραπεία ασθενειών, αποκατάσταση ή γενικότερα κλινική υποστήριξη.
 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει και τον τομέα της βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης.  Η κ. Μισκουρίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι πέρα από τις άμεσες και εμφανείς αλλαγές που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον βιομηχανικό τομέα, η  συνεισφορά της θα είναι μεγάλη σε τομείς όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η αύξηση του πληθυσμού και ο τομέας της ενέργειας με τις προκλήσεις που τον συνοδεύουν.
 
Στον τομέα της ασφάλειας και των συγκοινωνιών μεγάλο ρόλο αναμένεται να έχουν τα drones τα οποία ενδεχομένως να γίνουν και μέρος της καθημερινής ζωής μας. Η κ. Μισκουρίδου είπε ότι τα drones είναι συσκευές που μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα πολύ γρήγορα και, κυρίως, μπορούν να πετάξουν, και έτσι η παράδοση των συσκευασιών, οι ανταποκρίσεις σε έκτακτη ανάγκη ή η επείγουσα παράδοση των ιατρικών προϊόντων, θα μπορεί να γίνει άμεσα με τέτοια συστήματα. Επίσης τα drones σχετίζονται και με τον τομέα της ασφάλειας χάρη στη δυνατότητα επιθεώρησης γεωγραφικών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη έως αδύνατη, συνέχισε.
 
Η Τεχνητή Νοημοσύνης θα δημιουργήσει και νέες υπηρεσίες, όμως και πιθανά κοινωνικά ζητήματα. "Είναι πιθανόν στα επόμενα χρόνια η ΤΝ και η ρομποτική να ενσωματωθούν πλήρως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και νέες αγορές και πελάτες", είπε.
 
Τέλος, ένας άλλος τομέας πολύ διαφορετικός από τους πιο πάνω στον οποίο όμως υπάρχει ήδη η επίδραση της ΤΝ είναι οι τέχνες.
 
Η κ. Μισκουρίδου εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι έχει δημιουργηθεί ένας καινούριος κλάδος, ο οποίος συνδυάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Τέχνες και βασίζεται στην Υπολογιστική Δημιουργικότητα.
 
Στους τομείς της μουσικής, αρχιτεκτονικής και των καλών τεχνών η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία όμορφων και εκφραστικών καλλιτεχνικών έργων όπως θα γινόταν κλασσικά με κάποιο άλλο μέσο ή ‘‘εργαλείο’’.
 
"Σε ένα τέτοιο πεδίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται ως εργαλείο για την ανάπτυξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας, και όχι ως κίνδυνος αντικατάστασης και εκτοπισμού της από την τεχνολογία. Ταυτόχρονα όμως οι ερευνητές και χρήστες  της καλούνται να προωθούν τον τομέα πάντα σεβόμενοι την ανθρώπινη ποικιλομορφία, την αξιοπρέπεια και τις πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες", τόνισε.
 
Ανάγκη για ρύθμιση του τομέα για αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων
 
Προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις χρειάζεται ρύθμιση του τομέα και κανόνες ηθικής. Ερωτηθείσα πόσο επείγον είναι αυτό, η κ. Μισκουρίδου είπε ότι το θεωρεί επείγουσα ανάγκη καθώς ο τομέας είναι ταχέως εξελισσόμενος, επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας  και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
 
Οπως είπε, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της ζωή μας, φτάνει να υπάρξει ορθή διαχείρισή της καθώς και κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.
 
Ανέφερε ότι οφείλουμε να θεσπίσουμε νομικά πλαίσια που να ορίζουν τη σχέση μηχανής και ανθρώπου, καθορίζοντας το βαθμό εισδοχής και επέμβασης της μηχανής στη ζωή μας.
 
"Η μηχανή είναι χρήσιμη και απαραίτητη στη ζωή μας φτάνει να τυγχάνει σωστής χρήσης και ανθρώπινης καθοδήγησης. Είναι επείγον ζήτημα η άμεση προετοιμασία της κοινωνίας έτσι ώστε να προκύψει μια αρμονική συνύπαρξη της τεχνολογίας και του ανθρωπίνου συνόλου στο μέλλον", επεσήμανε.
 
Ο ρόλος των γυναικών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
 
Ερωτηθείσα για τον ρόλο των γυναικών στον τομέα αυτό, είπε ότι η ίδια εκ πείρας διαπίστωσε ότι η εκπροσώπηση γυναικών ποικίλει ανάλογα με τον συγκεκριμένο υπό- κλάδο, χώρα, ίδρυμα και τμήμα, όμως είναι "γενικά χαμηλή".
 
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει βελτίωση στην εκπροσώπηση της γυναίκας στον τομέα αυτό, είπε, και εξήγησε ότι όταν ο τομέας αναπτύσσεται μόνο από συγκεκριμένο υποσύνολο του πληθυσμού, υπάρχει ο κίνδυνος τα προϊόντα και οι αλγόριθμοι που θα προκύψουν, να μην εξυπηρετούν και να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συνόλου.
 
"Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης της γυναίκας στον ερευνητικό τομέα,  όμως αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο, με διαφάνεια, με αντικειμενικά κριτήρια και πάντα με σκοπό το ευρύτερο κοινωνικό όφελος", είπε.
 
Ενας από τους προσωπικούς στόχους της είναι η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Η κ. Μισκουρίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι φιλοδοξεί να προωθήσει τον ρόλο της γυναίκας στις επιστήμες της μηχανικής μάθησης και της επιστήμης δεδομένων.
 
Οπως ανέφερε, ήδη δραστηριοποιείται στα θέματα αυτά με την ενεργό συμμετοχή της σε συνέδρια και συμβούλια οργανώσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της γυναίκας στον τομείς της μηχανικής μάθησης τόσο εντός όσο και εκτός ακαδημαϊκού χώρου.
 
Είπε ακόμη ότι μαζί με κάποιες άλλες ερευνήτριες του τομέα, έχουν ιδρύσει πρόσφατα μια ομάδα από γυναίκες στον τομέα της στατιστικής, της επιστήμης των δεδομένων και της μηχανικής μάθησης.
 
"Αυτή η ομάδα αποσκοπεί στο να αποτελεί κάποιο δίκτυο για γυναίκες που σπουδάζουν και εργάζονται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάποιοι από τους στόχους είναι η προώθηση των γυναικών, η αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ τους και η ενημέρωση των επιτευγμάτων των γυναικών στον τομέα. Μερικοί τρόποι που επιδιώκουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, συναντήσεων, ημερίδων, hackathons" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ