Το μεγάλο στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΕΟΑ

Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για το µέλλον της χώρας μας. Απαιτείται, ωστόσο, η κατάλληλη προετοιμασία.

*Του Άλκη Δικαίου

Τον Μάρτιο του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει την εφαρµογή ενός τολµηρού και µεγαλεπήβολου Νόµου, αυτού της Μεταρρύθµισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ∆ύο χρόνια µετά, τον Ιούλιο του 2024, αµέσως µετά τις δηµοτικές εκλογές, ο Νόµος τέθηκε σε ισχύ, σε µια προσπάθεια να µετατρέψει τους ∆ήµους και τις Κοινότητες σε ένα ενιαίο, λειτουργικό και οικονοµικά αυτόνοµο µοντέλο αυτοδιοίκησης.  

Οι πέντε νέοι Επαρχιακοί Οργανισµοί Αυτοδιοίκησης στοχεύουν, µέσω των κοινών υπηρεσιών τους, να απλοποιήσουν και να διευρύνουν τις υπηρεσίες προς τους κατοίκους των ∆ήµων και των Κοινοτήτων µε την ταυτόχρονη εξοικονόµηση πόρων. Η αλλαγή, επίσης, από σαράντα έξι αδειοδοτούσες αρχές σε µόνο πέντε, µια ανά επαρχία, είναι ένα από τα τεράστια προτερήµατα της Μεταρρύθµισης, αφού έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα τύπου One Stop Shop οργανισµό για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τόσο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όσο και για την αδειοδότηση της ανάπτυξης.

Μοχλός ώθησης το νέο πλαίσιο αδειοδότησης

Για το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης της Ανάπτυξης -µιας από τις σηµαντικότερες πτυχές της Μεταρρύθµισης- το Επιστηµονικό Τεχνικό Επιµελητήριο Κύπρου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρώντας το διαχρονικά προβληµατικό και αναχρονισµένο σύστηµα αδειοδότησης που µέχρι σήµερα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη λόγω των καθυστερήσεων της εξέτασης έντυπων υποβολών πολεοδοµικών και οικοδοµικών αιτήσεων και σχεδίων, έχουν σπρώξει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης της αδειοδότησης της ανάπτυξης, µέσω της πλήρους ψηφιοποίησης των διαδικασιών. Και όσο σηµαντική για τη χώρα και, κατ’ επέκταση, για την οικονοµία είναι η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης, το ίδιο σηµαντική είναι και η κατάλληλη προετοιµασία που απαιτείται για αυτή και για οποιεσδήποτε µελλοντικές της προκλήσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Για την εφαρµογή του Νόµου την 1η Ιουλίου, χρειάστηκαν να εξευρεθούν χώροι στέγασης των ΕΟΑ, να διαµορφωθούν οι νέοι γραφειακοί χώροι, να γίνουν µετακινήσεις µεγάλου αριθµού προσωπικού από τα δηµαρχεία και την Πολεοδοµία, να χτιστούν και να αναβαθµιστούν τα νέα λογισµικά συστήµατα αδειοδότησης, να εγκατασταθούν νέα τηλεφωνικά συστήµατα και συστήµατα αρχειοθέτησης.

Η µεγαλύτερη όµως πρόκληση ήταν, και είναι µέχρι σήµερα, οι χιλιάδες εκκρεµούσες πολεοδοµικές και οικοδοµικές αιτήσεις που έχουν µεταφερθεί από τους σαράντα έξι ∆ήµους και Κοινότητες στους πέντε ΕΟΑ. Και παρόλο που το ΕΤΕΚ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου έχουν προτείνει ένα νέο µοντέλο ταχείας εξέτασης των νέων αιτήσεων, όσο οι χιλιάδες εκκρεµούσες αιτήσεις παραµένουν ανεπίλυτες εντός των ΕΟΑ τόσο θα επιβαρύνουν την οµαλή τους λειτουργία, δεσµεύοντας προσωπικό για την εξέτασή τους και καθυστερώντας συνεπώς τις νέες ψηφιακές αιτήσεις.

Για τους ΕΟΑ η πολιτική απόφαση από τον εκάστοτε πρόεδρο είναι ζωτικής σηµασίας, για να εξευρεθούν τρόποι και µέθοδοι για την απαλλαγή από τις εκκρεµούσες αιτήσεις. Μέθοδοι, όπως η αξιοποίηση συνταξιούχων λειτουργών, η εφαρµογή κινήτρων υπερωρίας, βραχυπρόθεσµης πρόσληψης ιδιωτών µελετητών και άλλων πιθανών µέτρων, θα βοηθήσουν το συντοµότερο στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Επείγει η θεσμοθετημένη επικοινωνία

Εξίσου σηµαντική, όµως, είναι και η πολιτική απόφαση για λήψη µέτρων διασφάλισης µιας οργανικής και οµαλής επικοινωνίας των πολιτών και των µελετητών µε τους ΕΟΑ. Μέτρα, όπως λίστες επικοινωνίας λειτουργών µε τηλέφωνα και emails, ένα τηλεφωνικό κέντρο, ένας χώρος συναντήσεων, η δυνατότητα διαδικτυακών συναντήσεων και πολλών άλλων, που θα µπορέσουν να διασφαλίσουν την οµαλή επικοινωνία. Αυτή, άλλωστε, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια επιτυχούς εδραίωσης των ΕΟΑ σε ένα λειτουργικό κέντρο εξυπηρέτησης.

Η Μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση για το µέλλον της χώρας µας. Και παρόλο που µας έχει βρει απροετοίµαστους σε πολλές πτυχές, η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, τους ΕΟΑ, το ΕΤΕΚ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για να επιτευχθεί ο στόχος της Μεταρρύθµισης, δίνει µια αισιόδοξη νότα για ένα λαµπρότερο µέλλον για τα παιδιά µας.

*Αρχιτέκτονα, προέδρου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, μέλους Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον της αγοράς ακινήτων προστάζει αειφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ